bank of greece

“Καμπανάκι” από την Τράπεζα Ελλάδος για τα “κόκκινα” δάνεια

ΜΟΝΕΥ

Tον κώδωνα του κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια κρούει η ΤτΕ, τονίζοντας ότι συνεχίζουν να αυξάνονται και ότι το πρόβλημα αυτό υπονομεύει τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.
Στην Επισκόπηση του ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η κεντρική τράπεζα, επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει διευθέτηση που θα οδηγεί σε εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να συντηρήσουν ή να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους προς την πραγματική οικονομία – με προφανείς συνέπειες, στις επιχειρήσεις, στην αγορά και στην κατανάλωση.

Ανησυχητική είναι η πρόβλεψη που διατυπώνει η ΤτΕ για περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων στους επόμενους μήνες, ακόμη και σε περίπτωση που βελτιωθούν οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.

Οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας επισημαίνουν ότι η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι υπάρχει κατά κανόνα χρονική υστέρηση μεταξύ της θετικής αναστροφής του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν η ελληνική οικονομία εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του επόμενους μήνες, τα κόκκινα δάνεια όχι μόνον δεν θ’ αρχίσουν να μειώνονται, αλλά πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε το 2015 σε 44,2%, έναντι 39,9% το 2014. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2016 και το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 45,1%.

Όπως επισημαίνεται επίσης, τα ανοίγματα σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και οι καταγγελμένες απαιτήσεις αποτελούν περίπου το 30% και 44% αντίστοιχα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η ΤτΕ τονίζει καθώς οι ενδείξεις αυτές αποτελούν ένα στοιχείο έγκαιρης προειδοποίησης για την εξέλιξη του πιστωτικού κινδύνου στις τράπεζες και ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να καθορίζει συγκεκριμένα εργαλεία για τη διαχείριση των πρόωρων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ρευστότητα – Κεφαλαιακή Επάρκεια

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις, και παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, για τον πιστωτικό κίνδυνο ο οποίος αναμένεται να διατηρηθεί ως σενάριο εαν παραμείνουν οι εξής συνθήκες στην αγορά:

-οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές από τις αναμενόμενες, οπότε στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα χρειαστεί να προσαρμόσουν περαιτέρω τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες υποτονικές οικονομικές συνθήκες καθώς και το περιβάλλον των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

-η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της αφερεγγυότητας δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οπότε θα επηρεαστεί η ικανότητα των τραπεζών να επεκτείνουν τις πιστώσεις τους προς την πραγματική οικονομία.

πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από το αναμενόμενο, οπότε τα μέτρα εξυγίανσης δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την περαιτέρω αύξηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ως αποτέλεσμα, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων των τραπεζών θα επηρεαστεί δυσμενώς, ενώ θα περιοριστεί και η ικανότητα των τραπεζών να καλύπτουν επαρκώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από τις προβλέψεις.

-μια ενδεχόμενη παράταση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία επηρεάζει πτωτικά και τις αγορές ακινήτων, όπου σε περίπτωση απώλειας του σταθερού εισοδήματος των νοικοκυριών, δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους στα ενυπόθηκα δάνεια που έχουν λάβει ακόμη και με την πώληση του ακινήτου τους, ενώ από την άλλη πλευρά, θα επηρεαστεί σημαντικά και η δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν τα οφειλόμενα ποσά μέσω ρευστοποίησης των ενυπόθηκων εξασφαλίσεών τους

ΠΗΓΗ: www.sofokleous.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *