xenia

Τι έγινε στο 1ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που διανοίγονται παγκοσμίως στη φιλοξενία των τουριστών ανέδειξε ενδελεχώς το 1ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στο Metropolitan Expo πριν λίγες ημέρες.

xenia
Andriew Lim, Professor of Technopreneurship and Innovation-Hotelschool The Hague, Hospitality Business School, the Netherlands
Steve Lowy, Head of Toposophy UK & Chairman of the Hotel Marketing Association
Ελίνα Λίτσα, Director, Transactional Advisory Services, Grant Thornton
Κατερίνα Σαντίκου, CEO, Workathlon & Business Development Director, Santikos Collection
Moritz von Petersdorff-Campen, CEO, SuitePad

Όπως επισημάνθηκε στην 1η θεματική ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο : «Από την ψηφιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη: Τα ξενοδοχεία στην εποχή της επανάστασης της τεχνολογίας», η νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έχει σημαντικές επιδράσεις στην ξενοδοχειακή λειτουργία και στον τρόπο που το προϊόν παρέχεται προς τον τουρίστα. Συμπερασματικά αναφέρθηκε ότι η  πρόταξη της αυθεντικότητας αποτελεί παρακαταθήκη προώθησης και επιλογής από τον πελάτη ενός ξενοδοχείου. «Είναι σημαντικό να δίνεις στον πελάτη τη δυνατότητα να βιώσει μοναδικές εμπειρίες» τονίστηκε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στη νέα εποχή ο επιχειρηματίας του κλάδου της φιλοξενίας θα χρειάζεται  προσωπικό με καλύτερη εξειδίκευση. Το  revenue management (η διαδικασία δυναμικής τιμολόγησης και πώλησης των δωματίων με στόχο την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της τιμολογιακής πολιτικής) είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην νέα πραγματικότητα για την καλύτερη προώθηση μιας ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι το rating (αξιολόγηση) των πελατών για τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου μετά την αναχώρηση των πελατών. Επίσης συσκευές Αναγνώρισης Φωνής θα χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στο μέλλον, ενώ και το e-concierge ( ψηφιακός θυρωρός)  είναι μια υπηρεσία που θα είναι απαραίτητη στη νέα εποχή. Πλέον τα ξενοδοχεία και οι ξενοδόχοι επιβάλλεται να σκέφτονται ως τεχνολογικές εταιρείες και απαραιτήτως να συνεργάζονται με εξειδικευμένους συνεργάτες τεχνολογίας.

xenia
Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Μέλος Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Ξ.Ε.Ε.- Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Aldemar Resorts
Χαρά Γεωργιάδου, Industry Manager trivago Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας
Μαρίνα Πρωτονοταρίου, Δημοσιογράφος «Παραπολιτικά» & «Ελευθερία του Τύπου»
Olivier Henry Biabaud, CEO, TCI Research
Tjeerd Zandberg, Researcher at European Tourism Futures Institute (ETFI) & Academy of International Hospitality Research (AIHR)

Στη 2η ενότητα του 1ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας με τίτλο : «Τα ξενοδοχεία ανανεώνονται: Νέα, εξειδικευμένα ξενοδοχειακά προϊόντα» μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι για να ανταγωνιστούν οι ξενοδόχοι τα καταλύματα της οικονομίας του διαμοιρασμού είναι σημαντικό να εντάξουν στις υπηρεσίες τους κάποιες παροχές που θα παρέχονται στους πελάτες τους χωρίς χρέωση. Πλέον οι πελάτες  επιλέγουν  budget  travel,  εξ ου και ή μεγάλη αύξηση των καταλυμάτων  του sharing economy. Τα νέα καινοτόμα ξενοδοχειακά προϊόντα που εμφανίζονται στην αγορά είναι τα smart hotels και τα luxury hostels. Οι νέες τεχνολογίες δεν καταργούν τις θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, αντιθέτως απελευθερώνουν το προσωπικό από διεκπεραιωτικές εργασίες, προκειμένου να επικεντρωθεί πραγματικά στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών.  Ακόμη συζητήθηκε ότι στη νέα εποχή ο επιχειρηματίας της φιλοξενίας δεν μπορεί να είναι απλώς ένας ξενοδόχος αλλά συγχρόνως  πρέπει να είναι και…. αφηγητής (story teller).

xenia
Kash Bhattacharya, Travel blogger and Marketeer
Renzo Iorio, COO AccorHotels Italy, Greece, Israel & Malta
Ηλίας Μπέλλος, Δημοσιογράφος «Η Καθημερινή»
Μιχάλης Μαυρόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου, TUI Destination Services
Χαράλαμπος Βούλγαρης, Διευθύνων Σύμβουλος, Kontokali Bay Resort & Spa και Aeolos Beach-Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας-Μέλος Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε.

Στην 3η ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο : «Μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συμπεριφορές: Μια νέα αγορά ανατέλλει», επισημάνθηκε ότι ο ξενοδόχος οφείλει να απαλλαγεί από τις παλιές  ξενοδοχειακές συνήθειες. Αναφέρθηκε ότι πριν την άφιξη του πελάτη σε μία μονάδα είναι σημαντικό ο ξενοδόχος να επικοινωνήσει με αυτόν, για το ποιος είναι και τι κάνει παρέχοντας κάποιο αφήγημα. «Ότι επικοινωνούμε με τους πελάτες αναφορικά με το ξενοδοχείο, θα πρέπει να προκύπτει από κάποια ουδέτερη πηγή και όχι από εμάς τους ίδιους, π.χ. εμπειρίες προηγούμενων επισκεπτών , bloggers κλπ», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τον επηρεασμό για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού επισημάνθηκε ότι το 40% των πελατών επηρεάζεται από την προσωπική διαφήμιση «στόμα με στόμα», ενώ η κλασσική διαφήμιση περιορίζει την επιρροή της  σε ποσοστό 5-10%. Το υπόλοιπο ποσοστό  είναι το digital marketing και τα κοινωνικά μέσα. Επίσης πιο αποτελεσματική θεωρείται η αποστολή emails προς τον πελάτη, όπου θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητες ενός προορισμού αντί της  αποστολής παραδοσιακών προωθητικών emails.

Ο ξενοδόχος οφείλει να δώσει έμφαση στη  «μοναδικότητα» του προϊόντος και στις  φωτογραφίες των ξενοδοχείων στο site τους, οι οποίες  θα πρέπει να είναι αυθεντικές και όχι επιτηδευμένες. Επιπροσθέτως η επανάληψη των ίδιων  φωτογραφικών πλάνων  στο site είναι άνευ  αποτελέσματος. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι οι φωτογραφίες των BnB καταλυμάτων  είναι πιο αυθεντικές σε σχέση με αυτές των ξενοδοχείων. Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι οι φωτογραφίες πρέπει να επικοινωνούν την «εμπειρία» και όχι την άποψη του ξενοδόχου για το ξενοδοχείο του.

Όπως υπογραμμίστηκε σε πρόσφατη έρευνα που έγινε μεταξύ πελατών ξενοδοχείων,  οι  σημαντικότεροι  παράγοντες ικανοποίησης τους είναι  σε ποσοστό 87% η ασφάλεια, σε ανάλογο ποσοστό 87% η φιλοξενία και σε 85% η ιδιωτικότητα. Παράλληλα τονίστηκε ότι οι πελάτες «τα θέλουν όλα σε ένα μέρος», όπως για παράδειγμα φαγητό μέσα στο ξενοδοχείο, τοπική αυθεντικότητα, ασφαλή τροφή με πλήρη ενημέρωση των συστατικών όσον αφορά  το περιεχόμενο της.

xenia
Jean-Claude Balanos, Vice President Leisure Sales, AccorHotels
Παύλος Φωσκολάκης, Senior Manager-Digital Field Marketing, Southern Europe, Marriott International
Μαρία Θεοφανοπούλου, CEO Greek Travel Pages
Neville Graham, Managing Director International Member Services, Best Western Hotels & Resorts
Αγάπη Σμπώκου, co-CEO SHG, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Μέλος Δ.Σ. της Marketing Greece

Στην 4η ενότητα με τίτλο : «Οι ξενοδοχειακές πωλήσεις και το marketing στην εποχή της τεχνολογίας» τονίστηκε από όλους τους ομιλητές ότι οι ξενοδόχοι δεν πρέπει να ακολουθούν μονοπωλιακές συνεργασίες με OTA’s (on line τουριστικούς πράκτορες) και tour operators και να επιδιώκουν καλύτερη διασπορά του πελατολογίου τους. Και σε αυτή την ενότητα επισημάνθηκε ότι πρέπει να υπάρχει ένα είδος προετοιμασίας του πελάτη πριν την άφιξη του.  Πρέπει να αποστέλλεται κάποιο email πριν την άφιξη με ψηφιακό περιεχόμενο «που θα τον αφήνει να ονειρευτεί». Ο ξενοδόχος πρέπει να υλοποιεί κάποια μορφής Loyalty Program και να επιδιώκει την διαδραστικότητα του ξενοδοχείου με την τοπική κοινωνία.

Όπως υπογραμμίστηκε οι τρεις παράμετροι που επηρεάζουν σήμερα την απόφαση ενός πελάτη είναι: η πρόθεση, οι προσφορές και η αυθεντική εμπειρία, δηλαδή με μια λέξη η «φιλοξενία». Ακόμη αναφέρθηκε ότι το 85% των πελατών πριν επισκεφθούν ένα προορισμό δεν έχουν αποφασίσει το πρόγραμμα της επίσκεψη τους.  Τέλος επισημάνθηκε ότι για την προώθηση μιας μονάδας θα πρέπει ιδανικά ποσοστό 1% των εσόδων να αφιερώνεται στο ψηφιακό marketing.

Σημειώνεται τέλος ότι η κορυφαία αυτή εκδήλωση στο χώρο της ξενοδοχίας, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της έκθεσης XENIA 2017 με τη συμμετοχή κορυφαίων ξένων και Ελλήνων ομιλητών από την τουριστική βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις συμβουλευτικές επιχειρήσεις. Το 1ο  διεθνές  Φόρουμ φιλοξενίας ουσιαστικά «άνοιξε» την συζήτηση για το μέλλον της ξενοδοχίας και αποτελεί το πρώτο βήμα για ένα γενικότερο προβληματισμό των Ελλήνων επαγγελματιών αναφορικά με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *