Delta Air Lines

ΗΠΑ: Αντίδραση των αεροπορικών εταιριών για τους όρους της κρατικής στήριξης

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι αεροπορικές εταιρίες στις ΗΠΑ, σχετικά με τους όρους της κρατικής στήριξης προς τον κλάδο, η οποία ανέρχεται στα 50 δισεκατ. δολάρια από τα συνολικά 2 τρισεκατομμύρια. Τα 25 δισεκατ. δολάρια θα δοθούν σε μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα σε μορφή δανείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC οι αμερικανικές αεροπορικές αναφέρουν, ότι πράγματι αυτό το ποσό είναι διαθέσιμο, αλλά υπάρχει μια “παγίδα”, καθώς οι μεγάλες εταιρίες θα πρέπει να πληρώσουν το 30% των επιχορηγήσεων που έλαβαν εντός 5ετίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρει, ότι οι αεροπορικές ήταν ενήμερες για τις προϋποθέσεις και τη μορφή της κρατικής στήριξης από την πρώτη στιγμή. Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Brent McIntosh, αναφέρει:

“Ο νόμος τονίζει, ότι το Υπουργείο μπορεί να λάβει οποιαδήποτε οικονομικά μέσα από τις εταιρίες προκειμένου να αποζημιώσει τους Αμερικάνους φορολογουμένους.”

Από την παραπάνω ρύθμιση πληρωμής των δανείων και των επιχορηγήσεων εξαιρούνται οι μικρές τοπικές αεροπορικές εταιρίες. Επίσης, όλος οι εταιρίες που έχουν λάβει κρατική στήριξη δεν μπορούν να απολύσουν προσωπικό έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, δηλώνει: “Είναι στόχος μας να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται για διάσωση, αλλά για ενίσχυση της ρευστότητας των αεροπορικών, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας”.

Οι αεροπορικές εταιρίες θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της συμφωνίας, αλλά δε φαίνεται να έχουν την υποστήριξη των καταναλωτών, καθώς χρησιμοποιούν τις απολύσεις ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *