deriziotis

Τα έσοδα, η φοροδιαφυγή, οι ξενοδόχοι, ο φάντης και το ρετσινόλαδο…

ΓΝΩΜΗ

Κάποτε, στην ευτυχισμένη εποχή της Ζακύνθου, όταν η αριστοκρατία έδινε τις περίφημες εκείνες βεγγέρες της, στο σπίτι ενός Ζακυνθινού άρχοντα -που κανείς δεν αναφέρει το όνομά του- σύχναζαν δύο περίφημοι τύποι:
ένας φαρμακοποιός και ένας ανώτερος υπάλληλος τραπέζης, που διαρκώς βρίσκονταν στα μαχαίρια, εξαιτίας της τράπουλας. Έτσι, ο Ζακυνθινός άρχοντας τούς προσκαλούσε συχνά στις βεγγέρες του, μόνο και μόνο για να διασκεδάσει τόσο αυτός, όσο και η συντροφιά του.

Ο τραπεζικός έχανε διαρκώς, ενώ ο φαρμακοποιός κέρδιζε πάντα. Ένα βράδυ, όμως, άλλαξε η τύχη του πρώτου και ήρθε η σειρά του να ξετινάξει τον δεύτερο. Του πήρε, λοιπόν, όλα τα χρήματα που κρατούσε κι έμεινε κι ένα μικρό χρέος.

Την επομένη του παιχνιδιού, ο τραπεζικός αισθάνθηκε κάποια στομαχική ανωμαλία και ο γιατρός τον συμβούλεψε, να πάρει λίγο καθαρτικό. Πήγε, λοιπόν, στον…άσπονδο φίλο του φαρμακοποιό, να του εκτελέσει τη συνταγή. Ο τραπεζικός υπάλληλος, όμως, μόλις πήρε το ρετσινόλαδο, αντί να τον πληρώσει, του είπε ότι μ’ αυτό…πατσίζανε εκείνα που του χρωστούσε από τα χαρτιά.

-Τι σχέση έχει ο Φάντης (βαλές) με το ρετσινόλαδο; του είπε τότε ο φαρμακοποιός.
Το χαρτί, χαρτί και η δουλειά, δουλειά, τζογούλα μου!…

Όση λοιπόν σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο, άλλο τόσο έχουν σχέση τα μειωμένα έσδοα από τον Τουρισμό, με την φοροδιαφυγή των ξενοδόχων και όσων παροικούν την “τουριστική” Ιερουσαλήμ.

Άλλο πράγμα η μείωση των εσόδων και άλλο η υπαρκτή φοροδιαφυγή, σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, περισσότερο ή λιγότερο.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά και όσοι δεν τα καταλαβαίνουν, ή αδιανόητα άσχετοι είναι ή έχουν δόλο.
Και εξηγούμαι: η έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, από την οποία προκύπτουν -μεταξύ άλλων- και τα έξοδα των τουριστών, έσοδα της χώρας, γίνεται κατά την αναχώρηση των τουριστών, στις πύλες εξόδου από την χώρα (αεροδρόμια, λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς). Εκεί λοιπόν οι ερευνητές ρωτούν τους τουρίστες πόσα ξόδεψαν.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΟΥΝ ΑΝ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΟΥΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ.
Τους ρωτούν πόσα ξόδεψαν.
Αν δεν πήραν απόδειξη, αν η απόδειξη (η όποια απόδειξη) είναι πλαστή, αν το “μηχανάκι” της κάρτας “καταλήγει” στην Μάλτα ή στο Τιμπουκτού, ουδεμία σχέση έχει με τα έσοδα.

Τόσο απλά.

Και πρέπει να είναι εξίσου σαφές ότι η μεθοδολογία της ΤτΕ δεν έχει αλλάξει, και η μεθοδολογία αυτή, ακολουθείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν τώρα διαπιστωθούν διαφορές των στοιχείων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στη δημοσιότητα, με τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών ή στατιστικών αρχών (π.χ. Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, κ.λπ.), τότε προφανώς υπάρχει θέμα και θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία…

Είναι λοιπόν απορίας άξιο, πως “ο διευθυντής ξενοδοχείου στη Ρόδο” απέδωσε στην έγκριτη DW, την μείωση των εσόδων, στην … φοροδιαφυγή!!!

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης

Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος, βασισμένος και στα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αναμένει μία μείωση της τάξεως του 4% στα έσοδα, λόγω της υπερφορολόγησης του κλάδου και της συνακόλουθης αύξησης των τιμών.

“Θα χάσουμε ένα 8% ανά άφιξη, πράγμα που μας απογοητεύει, καθώς περιμέναμε καλύτερα αποτελέσματα στα έσοδα. Όλες οι ανταγωνίστριές μας χώρες (Κροατία, Κύπρος, Ισπανία κ.λπ.) πήραν καλύτερες κρατήσεις την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, όταν η χώρα μας ταλαιπωρούταν οικονομικά, λόγω της υπερφορολόγησης και του προσφυγικού και, συνεπώς, της συνολικής εικόνας της χώρας. Η Ελλάδα ‘βγήκε’ με ένα πολύ ακριβό τουριστικό πακέτο, όταν διπλασίασε και τη φορολογία. Τα νησιά που έχουν καταστραφεί για φέτος είναι η Λέσβος και η Χίος. Η Κως είχε μεν πρόβλημα, φαίνεται όμως ότι επανακάμπτει”.

Μιλώντας για τις προκρατήσεις για την επόμενη σεζόν ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε: “Αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνο στοιχεία για τη Βρετανία. Από πλευράς κρατήσεων είναι σχετικά θετικά. Υπάρχει μονοψήφιο θετικό πρόσημο στις αφίξεις, γιατί η Τουρκία έχει ‘κλείσει’ με όσα συμβαίνουν εκεί και έχει περιοριστεί η αγορά της. Η βρετανική αγορά θα εξαρτηθεί πολύ βέβαια από το πως θα κινηθεί η ισοτιμία λίρας – ευρώ στο μέλλον. Αν δεν υπάρξει όμως αλλαγή (μείωση) της φορολογίας στην Ελλάδα, τα μηνυματα δε θα είναι θετικά”.

H DW

Η DW σε ρεπορτάζ της για το θέμα της μείωσης των εσόδων στον ελληνικό τουρισμό, γράφει:

“Νέα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Τα έσοδα από φόρους όμως μειώθηκαν. Μήπως η μείωση οφείλεται στην αύξηση της φορολογίας; Ή μήπως έχουμε νέου τύπου φοροδιαφυγή;

Είναι αναμφίβολα παράδοξο ότι ενώ οι τουρίστες ξεπέρασαν το καλοκαίρι τα 17 εκ. καταγράφοντας χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2016 κατά 8,8%. Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί τουρίστες έκλεισαν αεροπορική θέση και ξενοδοχείο την τελευταία στιγμή και έτσι πέτυχαν πολύ χαμηλές τιμές. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ο λόγος για τη μείωση των τουριστικών εσόδων οφείλεται στη φοροδιαφυγή. Διευθυντής ξενοδοχείου στη Ρόδο, οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, κάνει λόγο στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) για γενικευμένη φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την τουριστική κίνηση από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2016 είναι σαφή. Οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 17,2 εκ., αυξήθηκαν κατά συνέπεια σε σύγκριση με πέρυσι κατά 1,8%. Την ίδια στιγμή όμως τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν από 9,25 εκ. το 2015 σε 8,43 εκ. την τρέχουσα χρονιά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά μιλώντας στην ΕΡΑ ότι η μείωση οφείλεται στην αύξηση των φόρων, η οποία ωφέλησε εν τέλει τουριστικούς προορισμούς όπως η Κύπρος και η Ισπανία. Στην αύξηση των φόρων περιλαμβάνονται η άνοδος του ΦΠΑ από το 17% στο 24%. σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Νάξος, η Πάρος και η Σκιάθος, αλλά και οι επιπλέον δασμοί για δωμάτια ξενοδοχείων, αλκοολούχα ποτά και πολλά τρόφιμα.

Μηχανήματα πληρωμής καρτών συνδεδεμένα με το εξωτερικό

Σύμφωνα όμως με γνώστες της ελληνικής τουριστικής αγοράς η μείωση των τουριστικών εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι πολυάριθμα τουριστικά γραφεία, εστιατόρια και μπαρ «προσαρμόστηκαν» στα νέα δεδομένα. Όλο και συχνότερα προσπαθούν να αποφύγουν την έκδοση αποδείξεων. Παράλληλα όμως επινόησαν και κάτι άλλο. Στις πληρωμές με κάρτα, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων σίτισης και εστίασης απαντούν με μηχανήματα που συνδέονται απευθείας με λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού. «Κάνε μια βόλτα στη Ρόδο παρατηρώντας με προσοχή τι συμβαίνει, λέει ο ροδίτης επιχειρηματίας και προσθέτει: «Όσο οι υπάλληλοι της ΣΔΟΕ κάνουν ελέγχους, όλα γίνονται όπως πρέπει. Όταν όμως το βράδυ σταματήσουν οι έλεγχοι τότε εμφανίζονται στους πάγκους διαφορετικά μηχανήματα πιστωτικών καρτών.

Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα τελειώσει. Στα νησιά, αλλά και την Αθήνα τα ξενοδοχεία έχουν ακόμα αρκετούς τουρίστες. Κατά συνέπεια το ζήτημα της μείωσης των τουριστικών εσόδων θα συνεχίσει να απασχολεί τους ειδικούς του τουρισμού. Όμως και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την εξέλιξη αυτή και να δεις τι θα πρέπει να κάνει. Διότι ο τουρισμός είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της χώρας. dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *