maroulis

Αλλαγές στους όρους ενοικίασης mini van|Τι ισχύει με τη νέα ΚΥΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Nέα δεδομένα στις ενοικιάσεις οχημάτων mini van με οδηγό εισάγει νέα Κ.Υ.Α. των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού.

Με την υπ’ αρ. οικ. Α 30116/1324/03.05.2019 (ΦΕΚ Β΄1500) Κ.Υ.Α. των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού τροποποιείται η υπ’ αρ. 15732/13.11.2012 (Β΄ 3053) Κ.Υ.Α., η οποία ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εκμίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων με οδηγό από γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων.

Οι αλλαγές που εισάγει η νέα ΚΥΑ είναι οι ακόλουθες:
1. Καταργείται η υποχρέωση τα συγκεκριμένα εκμισθούμενα οχήματα να είναι κυβισμού άνω των 1.500 κ.εκ.

2. Τα συγκεκριμένα οχήματα θα πρέπει να εμπίπτουν στην κατηγορία εκπομπών EURO 5 ή V ή μεταγενέστερη.

3. Διορθώνεται στην νέα Κ.Υ.Α. ο ελάχιστος χρόνος της σύμβασης ολικής μίσθωσης μέσω προκρατήσεως των συγκεκριμένων οχημάτων σε τρεις (3) ώρες, και για τα νησιά της χώρας, πλην της Κρήτης και της Εύβοιας, σε μισή ώρα από τον μήνα Μάιο έως και τον μήνα Αύγουστο, όπως ήδη ισχύει με προγενέστερη νομοθεσία.
Ορίζεται επιπλέον, με διόρθωση στην υπ’ αρ. οικ. Α 30116/1324/03.05.2019 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 1550, 07.05.2019), το ελάχιστο τίμημα της μίσθωσης για τα Ε.Ι.Χ. οχήματα που εκμισθώνονται, με οδηγό, ολικά μέσω προκρατήσεως με σύμβαση διάρκειας τριών (3) ωρών στα εκατόν ογδόντα ευρώ (180 €), και εκείνο της μίσθωσης με σύμβαση ελάχιστης διάρκειας τριάντα λεπτών (30΄) στα ογδόντα ευρώ (80 €).

4. Προστίθενται τρεις επιπλέον προϋποθέσεις για τους οδηγούς των συγκεκριμένων εκμισθούμενων οχημάτων:
α. Να έχουν καλή γνώση μιας γλώσσας πέραν της ελληνικής.
β. Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον Λυκείου οποιουδήποτε τύπου ή αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας της αλλοδαπής.
γ. Να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

ΕΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ στο γεγονός ότι τα παραπάνω αφορούν τα τουριστικά γραφεία στο βαθμό που αυτά νοικιάζουν mini van από εταιρείες εκμίσθωσης αυτοκινήτων rent-a-car και τα παρέχουν στους πελάτες τους με οδηγό, μέσω προκρατήσεως, με τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω και προβλέπεται από την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Η.2. της παραγράφου Η. του Άρθρου Πρώτου του Ν. 4093/2012.

Τα παραπάνω ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ τα τουριστικά γραφεία που χρησιμοποιούν τα δικά τους mini van με οδηγό για να μεταφέρουν χωρίς κόμιστρο τους πελάτες τους, με βάση τις διατάξεις του Π.Δ. 7/2018, σύμφωνα με το τυπικά προκαθορισμένο, οργανωμένο και προπληρωμένο πρόγραμμα του ταξιδιού των τελευταίων, διάρκειας τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, όπως αυτό αποτυπώνεται στις διατακτικές ταξιδιού/μεταφοράς (voucher) που εκδίδονται από το τουριστικό γραφείο. Τα οχήματα της τελευταίας αυτής κατηγορίας έχουν διαφορετική σήμανση και διέπονται από τις διατάξεις της περίπτωσης 5Α της ίδιας ως άνω υποπαραγράφου Η.2. του Ν. 4093/2012.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι με αυτή την ανακοίνωση διευκρινίζεται ποιο όχημα είναι για ποιον και για ποια χρήση έτσι ώστε να γίνει κατανοητό σε όλους τους εμπλεκόμενους το ισχύον καθεστώς».

Tagged

6 σχόλια στο “Αλλαγές στους όρους ενοικίασης mini van|Τι ισχύει με τη νέα ΚΥΑ

 1. Καλη σας ημερα,
  ειναι απαραδεκτο να αλλαζουν την νομοθεσια οντας οταν η τουριστικη σαιζον εχει ηδη ξεκινησει. Μπορειτε σας παρακαλω πολυ να μου απαντησετε τι θα γινει με τις προκρατησεις που ηδη εχουν γινει για το καλοκαιρι? Εχουμε πελατες οι οποιοι εχουν προπληρωσει την μεταφορα τους με ποσο μικροτερο των 80€ και τωρα τι πρεπει να γινει? Εχω κρατηση οπου ο πελατης ερχεται στις 25/08 και αναχωρει 02/09 (οπου πλεον ισχυει η 3ωρη μισθωση) και εχει ηδη προπληρωσει 50, 00€ ανα δρομολογιο, τωρα θα πρεπει να του πουμε οτι το κοστος απο 100, 00€ που ειχαμε συμφωνησει θα γινει 80+180=260, 00€!!!!
  Πραγματικα θα ηθελα παρα πολυ μια απαντηση στα παραπανω και ευχομαι να το δημοσιευσετε.
  Με εκτιμηση,
  Σπυρος Κουλουρης

  1. Συμφωνούμε απολύτως αγαπητέ κ. Κουλούρη. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με την FedHATTA
   Και θερμή παράκληση ενημερώστε μας για να το παρακολουθούμε

 2. Να αναφέρεται πως τα mini van που εκμίσθωνονται από γραφεία ενοικιάσεις αυτοκινήτων μπορούν να μεταφέρουν πελάτες γιά λογαριασμό του πρακτορείου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 Με την προϋπόθεση ότι είναι ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ , δηλαδή ανήκουν κατά κυριότητα στα γραφεία ενοικιάσεις αυτοκινήτών. Και όταν λέμε ιδιόκτητα δεν εννοούμε δυνάμει χρηματοδοτικής σύμβασης , διότι αν ήθελε ο νομοθέτης ο οποίος έχει τροποποιήσει τον νόμο 4 φορές θα ανέφερε στην παράγραφο 1 και την χρηματοδοτική μίσθωση όπως την αναφέρει ρητά και στην παράγραφο 5 και 5.Α . Επίσης να αναφέρεται πως στην περίπτωση που τα τουριστικά γραφεία μεταφέρουν πελάτες στα πλαίσια οργανωμένου πακετου όπως αυτό προβλέπεται στο π.δ.07/2018 Υπάρχει ένας περιορισμός που δεν είναι άλλος από τό ΕΙΧ όχημα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την υπηρεσία μεταφοράς ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΡΙΩΝ ΩΡΩΝ. Καλό είναι να διευκρινιστεί στα πρακτορεία ότι η περίπτωση 5.Α έχει προϋπόθεση την τρίωρη μίσθωση και δεν έχει καμία σχέση με τις διατάξεις της παραγράφου 1 όπου ισχύει το μισάωρο για συγκεκριμένη περίοδο και συγκεκριμένές περιοχές.

  1. Καλημερα σας.
   Ερωτηση αν γνωριζετε .
   Θα ερθουν 3 γνωστοι μου Αμερικάνοι στην Καλαμάτα & τους υποσχέθηκα να τους μεταφέρω απο αεροδρόμιο προς ξενοδοχειο , καθημερινές βόλτες & πίσω στο αεροδρόμιο για 3 μερες που θα μεινουν .
   Για να ειναι πιο άνετα θα νοικιάσω ενα van σαν αυτα που κανουν tranfer.
   Ολα ειναι δικα μου εξοδα & τους τα παρεχω δωρεαν .
   Ειμαι ιδιωτης & εχω ερασιτεχνικό δίπλωμα.
   Υπάρχει νομικό πρόβλημα κατά την γνωμη σας ?

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *