athens
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για την υπαγωγή επένδυσης ξενοδοχείου στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Σχετικά με άρθρα που δημοσιεύθηκαν χθες, Κυριακή 12 Απριλίου, στον Τύπο και εμπλέκουν τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη, με την προηγούμενη δικηγορική του ιδιότητα, με την απόφαση υπαγωγής της εταιρείας Βασάκου στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων διευκρινίζει για την αποκατάσταση της αλήθειας τα εξής:

Η εταιρεία Βασάκου εντάχθηκε στα καθεστώτα ενίσχυσης (φορολογικές απαλλαγές) του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 τον Απρίλιο του 2019 επί Υπουργίας του κ. Γιάννη Δραγασάκη. Για τη συγκεκριμένη αλλά και όλες τις υπόλοιπες εταιρείες που εντάχθηκαν βάσει του εγκεκριμένου τον Απρίλιο 2019 πίνακα, εκδόθηκαν τώρα, όπως ο Νόμος ορίζει, οι ατομικές πράξεις υπαγωγής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η μετέπειτα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την οικοδομική άδεια της εν λόγω επένδυσης, δεν επηρεάζει την υπαγωγή της καθώς οι φορολογικές απαλλαγές παρέχονται για μετά την έναρξη της νόμιμης λειτουργίας της. Δηλαδή, όταν κι αν λάβει νόμιμη άδεια.

Η λογική του Αναπτυξιακού Νόμου που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει – και σωστά – ως προαπαιτούμενο την έκδοση άδειας καθόσον μιλάμε για επενδυτικά σχήματα εν εξελίξει που λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες κατά την πορεία.

Κατά συνέπεια, τα σχετικά δημοσιεύματα είναι απολύτως ψευδή, η ένταξη της συγκεκριμένης επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο νόμιμη και ισχυρή και η έκδοση της ατομικής πράξης υπαγωγής απολύτως υποχρεωτική από τη Διοίκηση.

Το ιστορικό

Μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την υπόθεση αυτή 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στους δύο υπουργούς, θέτοντας ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στην επιφάνεια το Documento, ο υπουργός Ανάπτυξης επέλεξε να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο και να ενισχύσει την συγκεκριμένη επένδυση παρά το μπλόκο του ΣτΕ υπό την προεδρία της Αικ. Σακελλαροπούλου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας εκπροσώπησε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όχι το Δημόσιο, αλλά την εταιρία «VASACO AEKE».

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύουν την «παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης υποχρέωσης προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος και μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη να καταθέσει στη Βουλή όλα τα διοικητικά έγγραφα και όλη τη σχετική αλληλογραφία με την «VASACO AEKE» για την έγκριση της υπαγωγής της και κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων, αφού νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας στο ΣτΕ ήταν ο Γ. Γεραπετρίτης.

Επ’ αυτού, απευθύνουν στους δύο υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

1. Για ποιο λόγο και με ποιο σκεπτικό εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η συγκεκριμένη απόφαση ένταξης της εν λόγω εταιρίας στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ έχει μεσολαβήσει η απόφαση ακύρωσης της υποχρεωτικής προέγκρισης οικοδομικής άδειας εκ μέρους του Συμβουλίου Επικρατείας για λόγους συνταγματικής προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος;

2. Εκλήθη από το ΥΠΟΙΑΝ ο επενδυτής να γνωρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την επένδυση μετά την Απόφαση του ΣτΕ;

3. Σκοπεύει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ανακαλέσει την εν λόγω απόφαση ένταξης (έγκριση φοροαπαλλαγής ύψους περίπου 3,4 εκατομμυρίων ευρώ) σεβόμενος την αντισυνταγματικότητα που διαγιγνώσκει το Συμβούλιο της Επικρατείας;

4. Τηρούνται εκ μέρους του Υπουργού Επικρατείας τα διαλαμβανόμενα στο Κεφάλαιο Α΄ του Μέρους Δ΄ του νόμου περί Επιτελικού Κράτους (ν.4622/2019) σχετικά με τις διαδικαστικές υποχρεώσεις για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση των καθηκόντων του ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας;

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *