imf

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ο Κορωνοϊός απειλεί την οικονομική σταθερότητα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Σε νέα δημοσίευσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει, ότι η πανδημία του Κορωνοϊού αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Οι πιέσεις προς τις αγορές

Oι πιέσεις προς τις αγορές έχουν αυξηθεί λόγω της αβεβαιότητας για τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του Κορωνοϊού, και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα επίπεδα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η ρευστότητα έχει μειωθεί αισθητά, ακόμα και σε ανεπτυγμένες αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ. Για να διατηρηθεί η σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και να ενισχυθεί η παγκόσμια οικονομία, οι κεντρικές τράπεζες αποτελούν την πρώτη “γραμμή άμυνας”.

Πρώτον, οι μισές από τις κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές έχουν μειώσει τα επιτόκια τους. Τα αποτελέσματα της μείωσης αυτής θα ενισχυθούν μέσω των οδηγιών των κεντρικών τραπεζών σχετικά με το μέλλον των οικονομικών πολιτικών και της επέκτασης των προγραμμάτων απόκτησης επενδυτικών αγαθών.

Δεύτερον,  οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν περαιτέρω ρευστότητα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Τρίτον, αρκετές τράπεζες συμφώνησαν να αυξήσουν τη ρευστότητα του δολαρίου μέσω συναλλακτικών συμφωνιών.

Τέταρτον, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ενεργοποιήσει ξανά τα προγράμματα, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση, και έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων ευρείας εμβέλειας, όπως η αγορά εταιρικών ομολόγων. Οι τράπεζες διαδραματίζουν το ρόλο του “εγγυητή έκτακτης ανάγκης” και διασφαλίζουν την πρόσβαση των νοικοκυριών σε κεφάλαια και προσιτές τιμές.

Μέχρι στιγμής οι κεντρικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει, ότι θα επεκτείνουν την παροχή ρευστότητας κατά τουλάχιστον 6 τρις δολάρια.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω μέτρων, η ψυχολογία των επενδυτών έχει σταθεροποιηθεί. Οι πιέσεις σε μερικές αγορές έχουν υποχωρήσει μερικώς και οι τιμές επενδυτικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου έχουν ανακάμψει σε σύγκριση με την πρόσφατη πτωτική τάση τους. Εντούτοις, η επενδυτική ψυχολογία κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους.

Συμπερασματικά, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κινδύνων για την ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα. Υπάρχει 5% πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη να μειωθεί κατά 7.4%, γεγονός το οποίο συμβαίνει 1 φορά στα 20 χρόνια.

Όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, αναδυόμενες αγορές έχουν απωλέσει 100 δις δολάρια ή το 0.4% του ΑΕΠ τους.

Η παγκόσμια έξαρση του Κορωνοϊού απαιτεί την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού, τα οποία θα ενδέχεται να αποκαλύψουν τις οικονομικές αδυναμίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Καθώς οι αγορές πιέζονται και τα επιτόκια αυξάνονται, οι αγορές κεφαλαίου ίσως οδηγηθούν σε τέλμα, ειδικά σε τομείς υψηλού κινδύνου των αγορών. Αυτές οι αγορές έχουν επεκταθεί με γρήγορους ρυθμούς από την προηγούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση φτάνοντας τα 9 τρις δολάρια παγκοσμίως, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα των δανειστών και οι εγγυήσεις των επενδυτών έχουν εξασθενίσει. Από τον Μάρτιο τα spread έχουν εκτιναχθεί, ειδικά στα ταξίδια και την ενέργεια. Παρομοίως, οι τιμές των δανείων έχουν μειωθεί αισθητά.

Οι τράπεζες διαθέτουν περισσότερο κεφάλαιο και ρευστότητα σε σύγκριση με το παρελθόν και έχουν πραγματοποιήσει stress tests, γεγονός το οποίο τις τοποθετεί σε καλύτερη θέση από αυτή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, η συντονισμένη δράση των κεντρικών τραπεζών για παροχή ρευστότητας σε τράπεζες πλήθους οικονομιών μειώνει τις σχετικές πιέσεις.

Ωστόσο, η ανθεκτικότητα των τραπεζών θα δοκιμαστεί μέσω της απότομης ύφεσης της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να είναι πιο μακροχρόνια από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι πτώσεις στις τιμές των τραπεζικών κεφαλαίων από τα μέσα Ιανουαρίου αποδεικνύουν το γεγονός, ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την αποδοτικότητα και τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα.

Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν σημαντικές για την προστασία των παγκόσμιων αγορών και τη διατήρηση της παροχής κεφαλαίου προς την οικονομία. Η υφιστάμενη κρίση έχει να αντιμετωπίσει το θέμα της ρευστότητας και της φερεγγυότητας.  Οι χρηματοπιστωτικές και οι οικονομικές πολιτικές θα πρέπει από κοινού να μετριάσουν τον αντίκτυπο του Κορωνοϊού και να διασφαλίσουν μια σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη μόλις η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *