Ανοικτό το μοναστήρι του Οσίου Λουκά για επισκέπτες και προσκυνητές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ελεύθεροι και ασφαλείς  να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά είναι οι προσκυνητές και εν γένει επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, είπε σήμερα ο Ηγούμενος του Βυζαντινού Μοναστηριού πατέρας Σεραφείμ,μιλωντας με επισκεπτες.

Ήδη από χθες είναι καθαρισμενοι τελεια όλοι οι χώροι και είναι επισκέψιμοι για όλους, πλην του τμήματος μπροστά στο ημι κατεστραμένο κτιριο που ήταν το κελί του αείμνηστου Ηγουμενου Παπα-Ιωασάφ.Κατα τις πληροφορίες και οι τέσσερις τοίχοι είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί/ αναπαλαιωθεί και αυτό μετα απο μελέτη.

Σήμερα ήταν εκεί, πάρα πολλοί επισκέπτες  σε όλους τους χώρους- κυρίως Ναό/ Καθολικό, εκκλησία Παναγίας, Κρύπτη Αγίας Βαρβάρας, αναπαλαιωμένα κελιά και κελάρια, περίβολο με καλντερίμια. Όπως και στον χώρο κάτω από τον γερο-πλάτανο και τα άλλα δέντρα που δεν κάηκαν, πλην ενός πεύκου. Δυστυχώς τώρα η υπέροχη θέα από εκεί προς την ελαιόφυτη Λάκα και τον Ελικώνα, δεν υπάρχει και μαυρίζει η ψυχή σου από τα καμένα…

Επίσης σήμερα ήταν στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίω όρει ασκήσαντος, και είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Ηγούμενο πατέρα Σεραφείμ, αντιπροσωπεία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με επικεφαλής τον αν.Καθηγητή Αντισεισμικής Χαράλαμπο Μουζάκη, το Εργαστήριο του οποίου έχει εγκαταστήσει προ ετών ειδικό σύστημα online καταγραφής σεισμικής δραστηριότητας από τον Ναό.

Να σημειωθεί ότι πέραν από την επίσκεψη  σε όλους χώρους αρκετοί  έπαιρναν τον καφέ μας κάτω από τον ίσκιο του πλατάνου και των άλλων δέντρων ενω λειτουργούν ήδη και τα δύο καταστήματα για τους επισκέπτες καθως αποκαταστάθηκε και το ηλεκτρικό ρεύμα. Φυσικά υπάρχει και κλιμάκιο πυροσβεστών.

Για τους αρμοδίους πρώτο μέλημα φαίνεται να είναι σε αυτή την φάση η αποκατάσταση μικροζημιών σε ενα απο τα WC και κάποιων φραχτών, κ.λπ. , ενω απο τα μεγαλύτερα έργα που αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο είναι η ταχεία μελέτη και εκτέλεση έργων για αποφυγή αποσάθρωσης του επικλινούς εδάφους καθώς κάηκαν όλα τα ελαιόδεντρα και οι πανέμορφες αμυγδαλιές καθώς και αυτοφυείς θάμνοι, κ.λπ. και το έδαφος/ λάσπες να απειλούν να “πνίξουν” πιο χαμηλούς χώρους της Μονής. Και βεβαίως χρειάζονται άμεσα χάραξη αντιπυρικών ζωνών και μέτρων σε κεντρικό επίπεδο για αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, αναπόσπαστο μέρος του Βυζαντινού Μοναστηριού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου , Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *