skai
photo www.skai.gr

“Άντεξαν” τα ξενοδοχεία στην Κω, οι ξενοδόχοι δίπλα στους πελάτες… (vid)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρά το εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος του σεισμού στην Κω, τα ξενοδοχεία του νησιού άντεξαν και τα όποια προβλήματα εντοπίζονται σε κάποια ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα του νησιού, ενώ λίγα ξενοδοχεία έχουν σοβαρές ζημιές και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους πρώτους ελέγχους.

Η Ντίνα Σβύνου
ksd photo
ksd photo

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Ντίνα Σβύνου από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή, δεδομένου ότι διατηρεί ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και δήλωσε: “Από την πρώτη στιγμή σύσσωμος ο ξενοδοχειακός κόσμος της Κω κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κατάσταση και το κυριότερο η ανησυχία και η αναστάτωση που προκλήθηκε στους ξένους και Έλληνες επισκέπτες του νησιού.

Ξενοδόχοι, εργαζόμενοι και κάτοικοι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αυτές τις δύσκολες ώρες, ώστε οι επισκέπτες μας να αισθάνονται ότι έχουν την αμέριστη και διαρκή προσοχή και τη γενναιόδωρη φιλοξενία μας.

Απευθύνουμε κατεπείγουσα έκκληση στην πολιτεία και στις αρμόδιές αρχές να επισπεύσουν τις απαραίτητες επιθεωρήσεις των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, για να συνεχίσουν αυτές απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και να αποκατασταθεί η ομαλή και ήρεμη διαμονή των επισκεπτών.

Απευθύνουμε επίσης έκκληση και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αποφεύγουν τις υπερβολικές αναφορές στην κατάσταση και να συνδράμουν στην προσπάθεια όλων μας να προστατέψουμε την εικόνα της Κω”.

Οι ξενοδόχοι

pouliouΜάλιστα, κατά την διάρκεια της νύχτας, οι τουρίστες που έμεναν σε ξενοδοχεία στην πόλη διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο και οι ξενοδόχοι προσέφεραν κλινοσκεπάσματα και νερό. Μάλιστα ο γνωστός ξενοδόχος και συνδικαλιστής Νίκος Πουλιού, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, προτείνει την παροχή δωρεάν γευμάτων και γενικά υπηρεσιών προς τους τουρίστες που βρίσκονται στο νησί, στις περιοχές που υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως στην πόλη της Κω.

Μέχρι στιγμής υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο λιμάνι της Κω, το οποίο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και τα πλοία της Ακτοπλοϊας, καταπλέουν στην Κάλυμνο κυρίως και την Νίσυρο δευτερευόντως, και ακολούθως οι επιβάτες και τα οχήματα, με μικρότερα πλοία μεταφέρονται στο Μαστιχάρι της  Κω. Μάλιστα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζχης δήλωσε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Κω είναι σημαντικό.
Αντιθέτως το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί κανονικά και όλες οι πτήσεις έγιναν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η Fraport

Σε ανακοίνωσή της η Graport Greece αναφέρει: “Η εταιρία προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και πτήσεων και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αεροδρομίου. Έχει ελεγχθεί διεξοδικά ο διάδρομος προσγείωσης- απογείωσης καθώς και όλες οι κτηριακές εγκαταστάσεις για τυχόν ζημιές. Επισημαίνεται ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, ενώ στους χώρους που σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές πραγματοποιείται ήδη καθαρισμός και αποκατάσταση. Όλοι οι άνθρωποι της Fraport Greece εργάζονται εντατικά προκειμένου το αεροδρόμιο να είναι σε θέση να υποστηρίξει πλήρως όλες τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των εθνικών φορέων διαχείρισης κρίσεων. Αναφορικά με τις ήδη προγραμματισμένες πτήσεις παρατηρούνται μόνο μικρές καθυστερήσεις, οι οποίες αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας .Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρίες και tour operators προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τον προγραμματισμό των πτήσεων τους”.

Κυβερνητικό κλιμάκιο

Στο νησί νωρίς το πρωί, κατέφθασε κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο αποτελούν, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, αλλά και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ στις 1.30 έγινε σεισμός 6,5 βαθμών ρίχτερ περίπου στο νησί, που έιχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δύο τουριστών, ενός Τούρκου και ενός Σουηδού, από κατάρρευση οροφής σε bar σε παλιό κτίριο στο κέντρο της Κω, ενώ υπάρχουν και κάποιοι σοβαροί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας ακρωτηριασμένος, που μεταφέρθηκαν ή μεταφέρονται στο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης και στην Αθήνα. Επτά λεπτά αργότερα υπήρξε και δεύτερη δόνηση, 5,1 βαθμών, με το επίκεντρο να εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέσβου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών. Στην περιοχή καταγράφονται συνεχώς ασθενέστεροι μετασεισμοί.

Ο Γ. Χατζημάρκος

Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: “Η Κώς, άντεξε. Κάθε λεπτό που περνά, κερδίζει πίσω τους ρυθμούς της. Οσοι πολίτες επιθυμούν έλεγχο των κτιρίων τους, να απευθυνθούν στή Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Δήμου Κω, Σκ. Ζερβού 40, τηλ: 2242361507.”

Με αφορμή τον σεισμό που έπληξε το νησί της Κω, o Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων που προκάλεσε ο χθεσινοβραδινός σεισμός στην Κω. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία, κάτοικοι και τουριστικές επιχειρήσεις, συνεχίζουν με αίσθημα ευθύνης να υποστηρίζουν το νησί και τους τουρίστες. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η συμπαράσταση και η άψογη συνεργασία που επιδεικνύουν και οι τουρίστες που βρίσκονται στο νησί. Επιβάλλεται οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν, κατά προτεραιότητα, σε άμεσο έλεγχο καταλληλόλητας ξενοδοχείων από έμπειρους μηχανικούς, έτσι ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους διαμένοντες τουρίστες.»

Στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό το θέμα του σεισμού είναι στα πρώτα θέματα της επικαιρότητας. Ενδεικτικά το Travelweekly έχει πρώτο θέμα τον σεισμό στα ελληνοτουρκικά παράλια, το μέγεθος του οποίου το αναφέρει σε 6,7 βαθμούς, ενώ σημειώνει ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση προς τους Βρετανούς τουρίστες για το ενδεχόμενο μετασεισμών.

H ABTA

H Ένωση Βρετανών Πρακτόρων παρακολουθεί την κατάσταση, ενώ Thomson και First Choice ανέφεραν ότι παρέχουν βοήθεια σε πελάτες στα θέρετραπου επλήγησαν από τον σεισμό. Σε δήλωσή τους, τονίζουν: “Γνωρίζουμε για ένα σεισμό που έπληξε την ακτή της Τουρκίας και της Ελλάδας και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές όπως η Κω και η Αλικαρνασσός στην Τουρκία. Συνεργαζόμαστε στενά με τις ομάδες μας στα θέρετρα και τις αρχές, για να βοηθήσουμε τους πληγέντες”.

Ρώσοι και Γερμανοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα για όσους κάνουν διακοπές στην περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός, τόσο στην Κω, όσο και στην Αλικαρνασσό.

Η Πολιτική Προστασία

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,5 R που εκδηλώθηκε στις 01:31 σήμερα 21 Ιουλίου 2017, συνιστά στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης της Κω τα ακόλουθα:

α. Να μην προσεγγίζουν τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.

β. Να αποφεύγουν να επισκεφθούν περιοχές  και δρόμους έντονων μορφολογικών κλίσεων στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατολισθήσεων

γ. Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνουν βάση , πολύ περισσότερο να μην αναπαράγουν,  στις φημολογίες.

Όσοι κάτοικοι της Κω επιθυμούν έλεγχο των κτιρίων τους, να απευθύνονται στην   Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω, οδός Σκ. Ζερβού 40, τηλέφωνο 2242061507.

Η Κως υπέστη μια σκληρή δοκιμασία και άντεξε. Κάθε λεπτό που περνά, η Κως επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς της. Η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε θέματος απαιτεί άμεση διαχείριση.

Η πρώτη μέριμνα αφορούσε την ανθρώπινη ζωή και σε αυτό το στάδιο η προσοχή περνά στον έλεγχο των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος.

Με συνεχείς ανακοινώσεις του, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώνει τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού για οποιοδήποτε θέμα απαιτηθεί.

Ευρωκοινοβούλιο : ΝΔ – «Να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός αλληλεγγύης της Ε.Ε.για  τον φονικό σεισμό στην περιοχή των Δωδεκανήσων»

Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, κυρία Μαρία Σπυράκη, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κ. Γιώργος Κύρτσος και κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, με αφορμή τον φονικό σεισμό που έπληξε σήμερα τα ξημερώματα την περιοχή των Δωδεκανήσων κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή τους, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης της Ε.Ε. σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και 100% χρηματοδότηση από τους κοινοτικούς πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως αντίστοιχα είχε γίνει και τον Νοέμβριο του 2015, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 1.651.834 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή των Ιονίων νήσων. Σε αντίστοιχη περίπτωση, στους  καταστρεπτικούς σεισμούς που είχαν πλήξει την Ιταλία  τον Αύγουστο του 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση  είχε εγκρίνει  την επέκταση του υφιστάμενου υπολογισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης, ο οποίος βασίζεται επί του παρόντος στις συνέπειες των ζημιών που προκαλεί ένα μεμονωμένο καταστροφικό συμβάν, ώστε να περιλάβει την σωρευτική εκτίμηση των ζημιών που προκαλούνται από σειρά φυσικών καταστροφών στην ίδια περιοχή σε ένα έτος.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Ο σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω κοντά στις τουρκικές ακτές, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 1.31 π.μ., είχε ως τραγικό επακόλουθο το θάνατο δυο ανθρώπων, αρκετούς τραυματίες  και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Οι πρώτες επίσημες αναφορές μιλούν για σοβαρές ζημιές σε σπίτια στην Κω. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε το νησί καθώς προκλήθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές  στο λιμάνι με  αποτέλεσμα  να καταστεί προς το παρόν ανενεργό μέχρι να ελεγχθεί από ειδικά κλιμάκια. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας. Σημαντικός αριθμός κατοίκων έχει εγκαταλείψει  την κατοικία του. Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και εν μέσω τουριστικής περιόδου η ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και αλληλεγγύη απέναντι στους κατοίκους της περιοχής είναι επιτακτική.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Επιτροπή:

–  Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση;

–  Σε ποιες περιπτώσεις η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει το 100% από κοινοτικούς πόρους όπως προβλέπεται μετά τους σεισμούς στην Ιταλία;».

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *