Αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση 300 εκατ. ευρώ στ’ Αφάντου

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Στο καθεστώς ενίσχυσης εντάχθηκε το νότιο τμήμα της έκτασης στα Αφάντου, όπου προβλέπεται η ανέγερση τριών νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων υψηλών προδιαγραφών, καθώς και παραθεριστικού – τουριστικού χωριού 20 ανεξάρτητων κατοικιών.

Ζήτημα χρόνου είναι η έναρξη υλοποίησης της πολύπαθους επένδυσης στα Αφάντου της Ρόδου, που έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, καθώς κλείνει μία σειρά εκκρεμοτήτων. Πριν από δύο μήνες και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου ο Μερκούριος Αγγελιάδης, που είχε, μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, αποκτήσει μέσω διαγωνισμού το Βόρειο Αφάντου, ανανέωσε την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έκταση Αφάντου, που πρόκειται να αξιοποιηθεί τουριστικά, έχει δύο ιδιοκτήτες. Εκτός δηλαδή, από τον Μερκούριο Αγγελιάδη (M.A. Angeliades Inc), τον Βασίλειο Νικολαΐδη (Aegean Sun Investments), στον οποίο έχει παραχωρηθεί το Νότιο Αφάντου. Aπό τη συνολική έκταση των 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.

Συνολικά, στα Αφάντου σύμφωνα με το ΕΣΧΑΔΑ, το ποσοστό κάλυψης (η μέγιστη επιφάνεια που επιτρέπεται να καλυφθεί προς τη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου) θα είναι μικρότερο του 2,5 και θα αναβαθμιστεί ο αγωνιστικός χώρος 450 στρεμμάτων του γκολφ που αυξάνεται στα 530 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών υποδομών (κτίρια κλπ). Επίσης, θα δημιουργηθούν ξενοδοχεία περίπου 2.600 κλινών και περιορισμένος αριθμός πολυτελών κατοικιών, ενώ δίνεται η δυνατότητα κατασκευής τουριστικού λιμένα χαμηλής κλίμακας.

Στον επενδυτικό νόμο

Το project στο Νότιο Αφάντου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την ανέγερση τριών νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων υψηλών προδιαγραφών, καθώς και παραθεριστικού – τουριστικού χωριού 20 ανεξάρτητων κατοικιών. Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντάχθηκε, με συνολικά επιλέξιμο κόστος 33,5 εκατ. ευρώ, στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας των άρθρων 37 έως 41 του ν. 4399/2016, το έργο της κατασκευής ενός από τα τρία ξενοδοχεία  που θα έχει δυναμικότητα 180 δωματίων/480 κλινών.

Η επένδυση βρίσκεται, ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, λίγο πριν από το σημείο εκκίνησης. Καταπατήσεις, η εξασφάλιση εγκρίσεων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν αρχαία στην περιοχή, αποτελέσαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια του έργου.

Το εγχείρημα της αξιοποίησης στα Αφάντου χρονολογείται από το 1977, καθώς από τότε η ελληνική πολιτεία έχει ξεκινήσει να αναζητά επενδυτές. Το ακίνητο θεωρείται προνομιακό, καθώς εκτείνεται σε ακτογραμμή 7 χλμ., απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο, την πόλη και το νοσοκομείο Ρόδου, είναι πολύ κοντά στην εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις δημοφιλείς παραλίες της Τσαμπίκας και των Κολυμπίων.

Το 2014 οι εταιρείες M.A.Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments ανακηρύχθηκαν ως προτιμητέοι επενδυτές, προσφέροντας τίμημα συνολικού ύψους 42,1 εκατ. ευρώ.

Πηγή liberal.gr

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *