Αντώνης Καμπουράκης: Δείτε τι είπε στην ομιλία του…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
…στη γενική συνέλευση του Ξ.Ε.Ε.

–  Το ότι το 2014 ήταν μια καλή χρονιά, δεν σημαίνει πως οι ξενοδόχοι λύσαμε όλα τα προβλήματά μας.

“Από το ίδιο βήμα είχα πει πέρυσι, πως το 2014 θα είναι χρονιά «τραμπολίνο». 

Πράγματι, αυτό αποδείχθηκε. 
Ο τουρισμός πήγε πάνω. 
Το ζητούμενο τώρα είναι το πώς, θα τον κρατήσουμε πάνω. 
Το πώς θα κρατήσουμε τον τουρισμό ψηλά. 
Θέλω λοιπόν να τονίσω, πως τώρα που τελειώσαμε με διάφορες αβεβαιότητες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα, τώρα που υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια και να πιάσουμε δουλειά, για να κρατηθεί ψηλά ο τουρισμός, υπό την άξια ηγεσία του Γιώργου Τσακίρη, του Γιάννη Ρέτσου και του Ανδρέα Ανδρεάδη”.
Με τις επισημάνσεις αυτές ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος υπογράμμισε με νόημα: ” Το ότι το 2014 ήταν μια καλή χρονιά, δεν σημαίνει πως οι ξενοδόχοι λύσαμε όλα τα προβλήματά μας. 
Δεν σημαίνει πως γεμίσανε λεφτά τα ταμεία μας, και δεν έχουμε τι να τα κάνουμε”.

Και συνέχισε: ” Η ευφορία των αφίξεων, που εκφράζει τη βούληση των ξένων να επισκεφτούν την Ελλάδα, τροφοδοτεί τον μύθο «του ξενοδόχου, που τα’ χει κονομήσει». Αυτή η παραπλανητική εικόνα που υπάρχει, και η οποία ενδεχομένως να καλλιεργείται και από διάφορες πλευρές, μας δημιουργεί μια σοβαρή υποχρέωση, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε και άμεσα, και αποτελεσματικά. Την ευθύνη να εξηγήσουμε, το πως έχουν τα πράγματα για το ελληνικό ξενοδοχείο, και για τον έλληνα ξενοδόχο. 
Να εξηγήσουμε πρώτα απ’ όλα, πως τα προβλήματα δεν λύθηκαν δια μαγείας. Ρευστότητα από τις τράπεζες εξακολουθεί να μην υπάρχει. 
Την ίδια στιγμή που υπάρχουν τα χαράτσια, οι φόροι, οι εισφορές, όλη αυτή η βροχή υποχρεώσεων που μας γονατίζει. Επίσης πρέπει να εξηγήσουμε, πως η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ βιωσιμότητας και «ξαφνικού θανάτου» για κάθε τουριστική επιχείρηση, δεν θα πρέπει να δοκιμάζεται με τη συζήτηση για αυξήσεις, που υπερβαίνουν τις αντικειμενικές μας δυνατότητες. 
Και εν πάσει περιπτώσει θα πρέπει στο κέντρο της συζήτησης να μπει το πώς, ο τουρισμός θα καταφέρει να αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης, για να χτυπηθεί η ανεργία, που είναι αυτή τη στιγμή ο υπ’ αριθμόν ένα (1) κίνδυνος, για την κοινωνική συνοχή. 
Κι έρχομαι έτσι και στο τρίτο (3ο) σημείο, που πρέπει να εξηγήσουμε, αλλά και να αναδείξουμε. 
Την κοινωνική ανταποδοτικότητα του τουρισμού. 
Κοινωνική ανταποδοτικότητα που δεν περιορίζεται μόνο, στη δημιουργία και τη συντήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, ούτε εξαντλείται μόνο στις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές μας. Ο τουρισμός ήδη κάνει σοβαρά βήματα και ασφαλώς μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα: για τη διασύνδεσή του και με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, αλλά και με τον τομέα των υπηρεσιών, όπως η υγεία, η εκπαίδευση κλπ. 
Ειδικά για τη διασύνδεση του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή μας, το Ελληνικό Πρωινό που υλοποιούμε με πρωτοβουλία του ΞΕΕ, δείχνει πως όταν ενώνουμε δυνάμεις και δυνατότητες, το αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό. Κοινωνική ανταποδοτικότητα σημαίνει επίσης, την ανάπτυξη δράσεων αλληλεγγύης, και όχι φιλανθρωπίας, την ανάπτυξη ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών για τη στήριξη των συνανθρώπων μας, που έχουν ανάγκη, και εμείς οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους. 
Ως Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, θα είμαστε σύντομα σε θέση να ανακοινώσουμε, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων κοινωνικής ευθύνης, σε αυτή την κατεύθυνση. 
Η κοινωνική ανταποδοτικότητα του τουρισμού, η δημιουργία μερίσματος συμμετοχής στην τουριστική επιτυχία της χώρας, είναι δρόμος που πρέπει να τον περπατήσουμε με περισσότερη αποφασιστικότητα, προκειμένου να αναδείξουμε την υψηλή προστιθέμενη αξία του τουρισμού, στην καθημερινότητα όλων των πολιτών. 
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θέλω να ευχηθώ σε όλους μας, 
Καλή Δύναμη, προκειμένου να κρατήσουμε ψηλά, τη Σημαία του Ελληνικού Τουρισμού”.