Φωτό: fosonline

Απεβίωσε ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος | Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Απεβίωσε χθες 31 Ιουλίου σε ηλικία 88 ετών ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος, που πρωταγωνίστησε στην δημιουργία της ελληνικής Κρουαζιέρας.

Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με καταγωγή από την Πύλαρο της Κεφαλλονιάς.

Πατέρας του ήταν ο εφοπλιστής Αναστάσιος Ποταμιάνος, ο οποίος διατέλεσε και υπουργός και παππούς του ο εφοπλιστής Γεώργιος Ποταμιάνος.

Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο.

Διατέλεσε μεταξύ άλλων πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για 22 χρόνια, από το 1980 έως το 2002, πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Ήταν ακόμα μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Helmepa (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).

Ήταν νυμφευμένος με τη Φλερ Ποταμιάνου και είχε τρεις κόρες, την Ελένη, την Κατερίνα και την Αλεξάνδρα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχε αποβιώσει ο μεγάλος του αδερφός Γιώργος Ποταμιάνος.

Δήλωση Γ. Πλακιωτάκη

Δήλωση για την απώλεια του Ανδρέα Ποταμιάνου έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφέροντας «Αδιαμφισβήτητα ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους θεμελιωτές της σύγχρονης ναυτιλίας των Ελλήνων καθιστώντας το όνομα του και το όνομα της «Ηπειρωτικής» συνώνυμο της Ελληνικής κρουαζιέρας για περισσότερο από 50 χρόνια. Ο Ανδρέας Ποταμιάνος αφήνει πίσω του ένα τεράστιο επιχειρηματικό και κοινωνικό έργο μιας και εκτός από άριστος επαγγελματίας υπήρξε και ένας άνθρωπος με έντονο κοινωνικό και πολιτιστικό πρόσημο έχοντας προσφέρει πολλά καθώς επί σειρά ετών υπήρξε Πρόεδρος των Special Olympics Ελλάδος.

Εξίσου σημαντικό υπήρξε και το έργο του από τις θεσμικές θέσεις που υπηρέτησε επί σειρά ετών στον κλάδο της κρουαζιέρας και γενικότερα της επιβατηγού ναυτιλίας. Στην διάρκεια των τελευταίων ετών η τεράστια εμπειρία του, και κυρίως ο μειλίχιος και ενθαρρυντικός χαρακτήρας του, τον είχαν αναδείξει σε «Νέστορα» της επιβατηγού ναυτιλίας του τόπου μας. Οι πολύτιμες συμβουλές του, οι παραινέσεις του, το έντονο ενδιαφέρον του για την επόμενη μέρα της επιβατηγού ναυτιλίας του τόπου θα μας λείψουν. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Αιωνία του η μνήμη».

Συλλυπητήρια από ΣΕΕΝ, HATTA και ΣΕΤΕ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΝ αναφέρει: “Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΝ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των Μελών του Συνδέσμου για την απώλεια του Επίτιμου Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ανδρέα Ποταμιάνου.
Ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος, πολύτιμος φίλος και κορυφαία προσωπικότητα της Ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας και ιδιαίτερα της Κρουαζιέρας, στην ανάπτυξη της οποίας διαδραμάτισε σημαντικό και καθοριστικό ρόλο.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων (η οποία το 2004 μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) επί 23 συνεχή χρόνια, από το 1980 έως και το 2002, ενώ το 2003 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος.
Εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Ένωσης το 1967 και η ενεργός συμμετοχή του συνεχίστηκε αδιάκοπα για 54 συνολικά χρόνια. Ως Αντιπρόεδρος του ΣΕΕΝ, θέση που κατείχε από το 2017, αγωνίστηκε μέχρι και τις τελευταίες ημέρες για την ενότητα του Κλάδου και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της πανδημίας και η συμμετοχή του αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική και πολύτιμη.
Μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Ανδρέα Ποταμιάνου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΝ συνήλθε εκτάκτως και, αφού εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια αποφάσισε: – Να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια των Μελών του Συνδέσμου στην οικογένειά του. – Να κατατεθεί στεφάνι
– Να πραγματοποιηθεί δωρεά εις μνήμην του στο Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΡΓΩ»”.

H HATTA σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
“Αποχαιρετισμός στον Ανδρέα Ποταμιάνο

Η Ομοσπονδία FedHATTA και οι Ενώσεις της, αποχαιρετούν μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού τουρισμού: τον Ανδρέα Ποταμιάνο, που έφυγε από κοντά μας.
Ο Ανδρέας πρωτοστάτησε στην ελληνική κρουαζιέρα, την οποία υπηρέτησε για πολλά χρόνια, υποστηρίζοντας το έργο των τουριστικών γραφείων.
Η δυναμική του παρουσία θα είναι πάντα σημείο αναφοράς, θα βρίσκεται πάντα στην σκέψη και στην καρδιά μας.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ αναφέρει: “Η οικογένεια του ΣΕΤΕ, το διοικητικό συμβούλιο και τα στελέχη του οργανισμού, το ΙΝΣΕΤΕ και η Marketing Greece, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ανδρέα Ποταμιάνου, στην οικογένεια, τους οικείους και τους συνεργάτες του.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος, υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας πρωτοστατώντας και γράφοντας ιστορία στην ελληνική κρουαζιέρα. Τα κρουαζιερόπλοιά του, υπό ελληνική σημαία, έφθασαν στα πιο μακρινά μέρη της γης, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετεξέλιξη και ανάπτυξη του κλάδου τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος, θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας για τη διορατικότητά του, την αποφασιστικότητα και την αγάπη στην πατρίδα μας”.

ksd
adv

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *