© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – ΠΟΞ προς Λ. Μενδώνη: “Αποσύρατε τις αντισυνταγματικές και αντικοινοτικές διατάξεις”

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την άμεση απόσυρση των αντισυνταγματικών και αντικοινοτικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς”, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, ζητά με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Στην επιστολή που απευθύνεται προς την κα. Λίνα Μενδώνη, υπουργό Πολιτισμού, που κοινοποιείται στην κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού και τον κ. Άκη Σκέρτσο, υπουργό Επικρατείας, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Χατζής αφού τονίζει ότι “…Αναμέναμε εύλογα πως το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το δικό του μέρος της ευθύνης, ώστε να εξορθολογιστούν οι σχετικές χρεώσεις και να θεραπευτούν οι παθογένειες της υφιστάμενης κατάστασης. Ειδικότερα δε, να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ και να δημιουργηθεί ένας κοινός φορέας που θα εισπράττει τις αμοιβές αυτές και θα τις κατανέμει στους ΟΣΔ”, ζητά “…να αποσύρετε τις επίμαχες διατάξεις, οι οποίες πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας και συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο που εγείρουν, είναι βέβαιο πως θα φέρουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να νομοθετήσετε, όπως επί χρόνια ζητάμε, ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ”.

Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΞ προτείνει “..ως ένα πρώτο βήμα, την ενσωμάτωση στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου της ρύθμισης που περιλαμβανόταν στο άρθρο 45 («Αμοιβή για δημόσια εκτέλεση μουσικής σε εμπορικά καταστήματα») του νόμου 4481/2017, όπως αυτός κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο τελικά΄, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, αποσύρθηκε πριν την ψήφισή του”.

Η επιστολή

Η επιστολή της ΠΟΞ έχει ως ακολούθως:

“Από το έτος 1993, που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2121/1993, μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία επιμελώς αποφεύγει να εντάξει σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο τις σχέσεις δικαιούχων πνευματικών-συγγενικών δικαιωμάτων και χρηστών.

Παρά την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, ο κλάδος μας, μέσω του ΞΕΕ, έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των ΟΣΔ. Μάλιστα με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής – είσπραξης των αμοιβών έχει δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων, στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των ΟΣΔ.

Αναμέναμε εύλογα πως το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το δικό του μέρος της ευθύνης, ώστε να εξορθολογιστούν οι σχετικές χρεώσεις και να θεραπευτούν οι παθογένειες της υφιστάμενης κατάστασης. Ειδικότερα δε, να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ και να δημιουργηθεί ένας κοινός φορέας που θα εισπράττει τις αμοιβές αυτές και θα τις κατανέμει στους ΟΣΔ.

Αντί αυτού, με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου σας, το οποίο τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση, περί εφαρμογής ποσόστωσης στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο, επιτείνεται το κλίμα σύγχυσης που επικρατεί. Ταυτόχρονα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και οι επιχειρήσεις μας καλούνται να επωμιστούν ένα ακατανόητο γραφειοκρατικό βάρος.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Σημειώνουμε πως συναφείς νομοθετικές ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που μνημονεύονται και στην «Ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης», η οποία συνοδεύει το σχέδιο νόμου, αφορούν αποκλειστικά και μόνο υποχρεώσεις από το κράτος αδειοδοτημένων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και όχι ασφαλώς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, το Υπουργείο σας επιβάλλει στις επιχειρήσεις μας τη μουσική που θα πρέπει να χρησιμοποιούν στις εγκαταστάσεις του, παρεμβαίνοντας ευθέως στην επιχειρηματική τους ελευθερία. Παράλληλα, μας υποχρεώνει να προμηθευόμαστε τη συγκεκριμένη μουσική και το χρησιμοποιούμενο ρεπερτόριο απευθείας από τους ΟΣΔ, καθώς προφανώς σε περίπτωση που η επιχείρηση επιλέγει τη ραδιοφωνική, τηλεοπτική και διαδικτυακή αναμετάδοση μουσικών έργων, ούτε η τήρηση της ποσόστωσης μπορεί να διασφαλιστεί, ούτε είναι δυνατόν να προκύψει καταγραφή των δημόσια εκτελούμενων μουσικών έργων με σκοπό την κατάρτιση των μορφότυπων που απαιτούνται για τον έλεγχο της τήρησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης.

Επίσης, είναι παραπάνω από βέβαιο πως αν τελικά οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις εφαρμοστούν, θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο των μελών μας και των πελατών μας, αλλά και των ίδιων των δικαιούχων πνευματικών – συγγενικών δικαιωμάτων. Γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους, αντί να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη, πραγματικά ακατανόητη, ρύθμιση που τις επιβαρύνει και οικονομικά και διαχειριστικά.

Σας ζητούμε, λοιπόν, να αποσύρετε τις επίμαχες διατάξεις, οι οποίες πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας και συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο που εγείρουν, είναι βέβαιο πως θα φέρουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να νομοθετήσετε, όπως επί χρόνια ζητάμε, ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ.

Σχετικά προτείνουμε, ως ένα πρώτο βήμα, την ενσωμάτωση στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου της ρύθμισης που περιλαμβανόταν στο άρθρο 45 («Αμοιβή για δημόσια εκτέλεση μουσικής σε εμπορικά καταστήματα») του νόμου 4481/2017, όπως αυτός κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο τελικά΄, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, αποσύρθηκε πριν την ψήφισή του.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *