money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Η Αθήνα “φιγουράρει” στους κορυφαίους προορισμούς για τους λάτρεις του φαγητού

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ

Στους κορυφαίους προορισμούς στην Ευρώπη για τους λάτρεις του φαγητού συγκαταλέγεται η Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική παρουσία της στη διεθνή, γαστρονομική “σκηνή” τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Holidu (www.holidu.gr/magazine/kaliteroi-proorismoi-tis-evropis-gia-latreis-fagitou), η μηχανή αναζήτησης ενοικιαζόμενων καταλυμάτων για διακοπές, η ελληνική πρωτεύουσα συναντάται στην 27η θέση μεταξύ των 30 καλύτερων, ευρωπαϊκών, γαστρονομικών προορισμών. Ενώ, από πλευράς τιμών, η Αθήνα συγκαταλέγεται κάπου στη μέση.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία για το κόστος ζωής από το Numbeo, η Holidu κατατάσσει τις πόλεις με βάση το μέσο κόστος που αναλογεί από ένα μπουκάλι κρασί μέχρι ένα γεύμα μεσαίας κατηγορίας για δύο άτομα, και δημιουργεί τον απόλυτο ταξιδιωτικό οδηγό για τους λάτρεις του φαγητού.

Το Βελιγράδι, ο πιο οικονομικός, γαστρονομικός προορισμός

Το Βελιγράδι της Σερβίας κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως η πιο οικονομική πόλη στην Ευρώπη για τους λάτρεις του φαγητού, με το μέσο κόστος ενός μεσαίου γεύματος τριών πιάτων για δύο άτομα ανέρχεται σε λιγότερο από 30 ευρώ.

Η Βουδαπέστη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, που επίσης φημίζεται για τη γαστρονομική “σκηνή” της ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με το κόστος ενός γεύματος, σε ένα φθηνό εστιατόριο, να ανέρχεται κατά μέσο όρο περίπου σε 6,56 ευρώ, ενώ η τιμή μιας εγχώριας μπύρας ανέρχεται σε 1,71 ευρώ.

Στην τρίτη θέση με τους πιο οικονομικούς, γαστρονομικούς προορισμούς στην Ευρώπη ακολουθεί η Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνουν η Κρακοβία στην Πολωνία και το Ζάγκρεμπ στην Κροατία.

Από την άλλη, το Όσλο της Νορβηγίας κατατάσσεται ως η πόλη με το πιο ακριβό φαγητό στην Ευρώπη (και στον κόσμο!). Ειδικά όταν πρόκειται για ένα γεύμα μεσαίας κατηγορίας για δύο άτομα, το κόστος διαμορφώνεται σε περίπου 98,86 ευρώ.

Στη 2η και 3η θέση, αντίστοιχα, συναντώνται τις ελβετικές πόλεις Γενεύη και Ζυρίχη, με το κόστος για μία μπύρα να ανέρχεται σε 7,31 ευρώ στη Γενεύη και ένα γεύμα τριών πιάτων μεσαίας κατηγορίας για δύο άτομα να κοστίζει περίπου 116,97 ευρώ στη Ζυρίχη.

Σε μεσαίο επίπεδο οι τιμές στην Αθήνα

Η ελληνική πρωτεύουσα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων, γαστρονομικών προορισμών στην Ευρώπη, με τις τιμές να διαμορφώνονται σε ένα μέσο επίπεδο, καθώς το κόστος για ένα φθηνό γεύμα ανέρχεται στα 12 ευρώ, για ένα γεύμα μεσαίας κατηγορίας στα 45 ευρώ, ενώ η τιμή μιας εγχώριας μπύρας διαμορφώνεται στα 4 ευρώ και κατά ένα ευρώ ακριβότερη είναι η εισαγόμενη μπύρα. Ένας καπουτσίνο κοστίζει περί τα 3 ευρώ.

Αντίστοιχα, η αγορά ενός μπουκαλιού κρασιού κοστίζει 7 ευρώ, η φρατζόλα το ψωμί κοστίζει λιγότερο από ευρώ (0,89 λεπτά) και το κιλό το τοπικό τυρί 7 ευρώ.

Για την κατάταξη των προορισμών εξετάστηκαν μια σειρά από παράγοντες, όπως το κόστος ενός γεύματος σε οικονομικό εστιατόριο, το κόστος ενός γεύματος τριών πιάτων, για δύο άτομα, σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας, η χρέωση για μία εγχώρια μπύρα (0,5 λίτρου βαρελίσια), για εισαγόμενη μπύρα (0,33 λίτρα βαρελίσια) και για  καπουτσίνο (κανονικός) και η αγορά ενός μπουκαλιού κρασιού (μεσαίου κόστους), τοπικού τυριού (1 κιλό) και καρβελιού φρέσκου λευκού ψωμιού (500 γρ.).

Ολόκληρη η μελέτη εδώ.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΕΡΕΥΝΑ: Η Αθήνα “φιγουράρει” στους κορυφαίους προορισμούς για τους λάτρεις του φαγητού

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *