Photo by Artem Beliaikin on Pexels

Αυτά είναι τα 3 “καυτά” ζητήματα για την ευρωπαϊκή, τουριστική βιομηχανία

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG), η πανδημία του κορωνοϊού και η γεωπολιτική αστάθεια συνθέτουν το τρίπτυχο των πιο “καυτών” ζητημάτων για την τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης μέχρι στιγμής, εφέτος.

Το τρίπτυχο αυτό αποκαλύπτει νέα ανάλυση της GlobalData.

Όπως προκύπτει από την κορυφαία εταιρία δεδομένων και ανάλυσης, η ESG είναι το θέμα με τις περισσότερες αναφορές, συγκεντρώνοντας συνολικά σχεδόν 14.000 αναφορές το 2022 (από τις 28 Ιουλίου 2022), γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία του.

“Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από πολλές εταιρίες μεγάλης κλίμακας να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και διαχειρίζονται τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις”, επισημαίνει η Hannah Free, αναλύτρια ταξιδιών και τουρισμού στην GlobalData.

“Πολλοί ταξιδιώτες πλέον απαιτούν επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια από τις εταιρίες και είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις προσπάθειες “πράσινου ξεπλύματος”. Αυτό το επίπεδο ελέγχου από τους νομοθέτες και τους καταναλωτές έχει αναγκάσει τις ταξιδιωτικές εταιρίες όλων των μεγεθών να θέσουν τα θέματα ESG στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους”, πρόσθεσε.

Η γεωπολιτική αστάθεια στο προσκήνιο

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της GlobalData οι αναφορές για τον όρο “Γεωπολιτική” κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2022, με 2.562 αναφορές μόνο αυτόν τον μήνα, σημειώνοντας αύξηση 338%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό προήλθε καθώς πολλές εταιρίες αντέδρασαν στην κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη σύγκρουση είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις ταξιδιωτικές εταιρίες και στην τουριστική ζήτηση στην Ευρώπη.

Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων έδειξε ότι περίπου το 44% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων δήλωσε ότι η σύγκρουση δεν επηρέασε καθόλου τα σχέδια διακοπών τους και μόνο το 4% ακύρωσε εντελώς το ταξίδι του. Ενώ η ζήτηση για ταξίδια είναι πιθανό να επικρατήσει, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε υψηλό πληθωρισμό.

“Μια έρευνα καταναλωτών της GlobalData δείχνει ότι το 66% των Ευρωπαίων ανησυχεί “εξαιρετικά” ή “αρκετά” για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού τους. Οι προοπτικές του τουρισμού θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από τις επιπτώσεις, καθώς η τελική συνέπεια είναι η υποβάθμιση του διαθέσιμου εισοδήματος. Μένει να δούμε πώς τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη (ιδίως τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα) θα προβούν σε αντιστάθμιση όσον αφορά τις ταξιδιωτικές δαπάνες. Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες για ταξίδια: Οι παραθεριστές μπορεί να επιλέξουν να μην ταξιδέψουν, να ταξιδέψουν στο εσωτερικό παρά στο εξωτερικό, να ταξιδέψουν σε έναν προορισμό που θεωρούν ότι είναι πιο προσιτός, ή να επιλέξουν λόγου χάρη να μείνουν σε ένα οικονομικό ξενοδοχείο αντί σε ένα μεσαίας κατηγορίας”, πρόσθεσε η κα. Free.

Ο Covid-19 σημείο αναφοράς

Ο Covid-19 παρέμεινε βασικό θέμα με περισσότερες από 3.000 αναφορές μέχρι στιγμής το 2022. Ωστόσο, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022, οι αναφορές για Covid-19 μειώθηκαν κατά 54%, γεγονός που υποδηλώνει ότι το θέμα χάνει σιγά-σιγά τη δυναμική του.

Ταυτόχρονα, δημοσκόπηση της GlobalData αποκάλυψε ότι το 53% των ερωτηθέντων παγκοσμίως “δεν ανησυχεί” ή “δεν ανησυχεί πολύ” για την εξάπλωση του Covid-19, εν μέσω χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού.

“Ενώ ο Covid-19 είναι πιθανό να παραμείνει ένα χαρακτηριστικό στις καταχωρήσεις των εταιριών για το προσεχές μέλλον, υπάρχει λόγος να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς προβλέπεται ότι οι διεθνείς αναχωρήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες θα αυξηθούν κατά 125% από το 2021 έως το 2022. Οι τουριστικές εταιρίες που είναι σε θέση να να ανταποκριθούν με επιτυχία σε αυτά τα θέματα μέσω επενδύσεων, διαχείρισης και στρατηγικής θα παραμείνουν ή θα αναδειχθούν σε ηγέτες του κλάδου”, επισημαίνει η αναλύτρια της GlobalData.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *