Photo by Pickawood on Unsplash

ΕΡΕΥΝΑ: Αυξάνονται οι απάτες στις διακοπές | Καραδοκούν οι επιτήδειοι

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με τις απάτες που σχετίζονται με διακοπές και ταξίδια να σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο, η Action Fraud, το εθνικό κέντρο αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για την απάτη και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, προειδοποιεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί με τους… επιτήδειους.

Κατά το οικονομικό έτος 2021-22, η Action Fraud έλαβε 4.244 αναφορές για απάτες που σχετίζονται με διακοπές και ταξίδια, μια σημαντική αύξηση άνω του 120%, σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Τα θύματα ανέφεραν ότι έχασαν συνολικά σχεδόν 7,4 εκατομμύρια λίρες, που αντιπροσωπεύει μια μέση απώλεια 1.868 λιρών ανά θύμα.

Περισσότερο από το 7% των παθόντων ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα υπόπτων που παρίσταναν νόμιμες ταξιδιωτικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων κλώνων ιστοσελίδων σύγκρισης, ιστοσελίδων αεροπορικών εταιριών και ιστοσελίδων καταλυμάτων διακοπών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θύματα αναζήτησαν αεροπορικά εισιτήρια στο διαδίκτυο και βρήκαν έναν ιστότοπο που πίστευαν ότι ήταν ο γνήσιος ιστότοπος της εταιρίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα θύματα ανέφεραν ότι ανταποκρίθηκαν σε μια προσέγγιση ή διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή χρησιμοποίησαν για την αναζήτηση πτήσεων αυτό που πίστευαν ότι ήταν νόμιμοι ιστότοποι σύγκρισης πτήσεων.

Ορισμένα θύματα συνειδητοποίησαν ότι έχουν εξαπατηθεί μόνο όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο και δεν μπόρεσαν να κάνουν check-in.

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής της Action Fraud, Pauline Smith, είπε: “Καθώς ο κόσμος αρχίζει να ανοίγει και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώνουν περαιτέρω, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να ξεφύγουν και να χαλαρώσουν με τους αγαπημένους τους, μετά από δύο χρόνια αποκλεισμών και περιορισμών. Δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι όσο η ζήτηση για διακοπές αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των εξαπατήσεων και οι εγκληματίες βρίσκουν πάντα νέους τρόπους για να παγιδεύσουν τους ανθρώπους και να τους αποσπάσουν χρήματα”.

“Όταν κάνετε κράτηση για διακοπές εδώ ή στο εξωτερικό, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας πριν παραδώσετε χρήματα ή προσωπικά στοιχεία. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να θυμάστε, αν μια προσφορά μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε μάλλον είναι”, πρόσθεσε η κα. Smith.

Από την πλευρά του ο διευθυντής επικοινωνίας της ABTA, Graeme Buck, πρόσθεσε: “Με την πάροδο των ετών, η ABTA έχει δει τη ζημιά που προκαλούν οι ταξιδιωτικοί απατεώνες, όταν οι καταρρακωμένοι πελάτες ανακαλύπτουν ότι οι διακοπές τους ή το ταξίδι τους για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Το κόστος γι’ αυτούς δεν είναι μόνο οικονομικό, καθώς τα εγκλήματα απάτης που σχετίζονται με ταξίδια προκαλούν επίσης συναισθηματική οδύνη και ακραία απογοήτευση. Υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια και μπορείτε να προστατευτείτε από αυτά τα αδίστακτα άτομα, ελέγχοντας και ακολουθώντας τις συμβουλές και τις οδηγίες στο abta.com. Ωστόσο, αν είστε αρκετά άτυχοι για να πέσετε θύμα, να αναφέρετε πάντα το έγκλημα στη δράση Action Fraud, ώστε να μπορέσουν να αποτρέψουν άλλους ανθρώπους από το να βιώσουν την ίδια φρικτή εμπειρία”.

Οι συμβουλές της ABTA προς τους καταναλωτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

– Να ελέγξετε ότι η διεύθυνση διαδικτύου είναι νόμιμη και ότι δεν έχει αλλοιωθεί με μικρές αλλαγές στο όνομα domain, όπως η μετάβαση από .co.uk σε .org.

– Να κάνετε ενδελεχή διαδικτυακή έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι η εταιρία είναι αξιόπιστη.

– Να ελέγξετε αν η εταιρεία είναι μέλος της ABTA.

– Να πληρώνετε, όπου είναι δυνατόν, με πιστωτική κάρτα και να αποφεύγετε να πληρώσετε απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό ιδιώτη.

– Να μελετήσετε τις αποδείξεις, τα τιμολόγια και τους όρους και τις προϋποθέσεις, και να είστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε εταιρίες που δεν παρέχουν καθόλου.

– Αν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανότατα είναι.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *