BCA College – Δρ. Χριστίνα Κωνσταντινίδου: Διασύνδεση µε την αγορά εργασίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Φέτος παρατηρούνται αυξηµένες ανάγκες εκπαιδευµένου προσωπικού στις επιχειρήσεις, µε χιλιάδες κενές θέσεις και κίνδυνο υποβάθµισης του τουριστικού µας προϊόντος, λόγω έλλειψης προσωπικού και αναγκαστικής πλήρωσης των κενών θέσεων µε µη εκπαιδευµένο προσωπικό, προειδοποιεί η δρ. Χριστίνα Κωνσταντινίδου, γενική διευθύντρια του BCA College µιλώντας στο Χ&Τ. Και κρούει το «κώδικα του κινδύνου» για 55.000 θέσεις εργασίας που δεν µπορούν να καλυφθούν.

Η συνέντευξη

Έχει χάσει ο Τουρισμός την ελκυστικότητά του ως τομέας απασχόλησης;

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης σημαντικών και ποιοτικών τουριστικών επενδύσεων αποδεικνύει ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει χάσει, αλλά έχει θετικό πρόσημο, τόσο στις αφίξεις ξένων τουριστών, όσο και στην προσέλκυση νέων επενδυτών.

Οι νέες αυτές συνθήκες απαιτούν περισσότερο και επιστημονικά καλύτερα καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό. Στελέχη που διαθέτουν το κατάλληλο και επικαιροποιημένο γνωστικό υπόβαθρο, αλλά και τις απαραίτητες δεξιότητες.

Είναι γεγονός ότι τόσο ο ελληνικός, όσο και ο διεθνής τουρισμός κατά την διάρκεια της πανδημίας αποδυναμώθηκε από στελέχη που αποχώρησαν από τον κλάδο του τουρισμού και δεν επανήλθαν. Παράλληλα, κακές πρακτικές ενός μικρού αριθμού επιχειρηματιών, όσον αφορά τη μισθοδοσία ή/και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, δημιούργησαν μια δυσάρεστη, και σίγουρα όχι αντιπροσωπευτική εικόνα του κλάδου. Ενώ, ένα σημαντικό μέρος του υπάρχοντος δυναμικού φαίνεται να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις καινούριες απαιτήσεις του τουριστικού γίγνεσθαι, όχι απαραίτητα από υπαιτιότητα του, αλλά λόγω των ταχύτατων μεταβολών του κλάδου.

Ως εκ τούτου, η ενδυνάμωση της τουριστικής απασχολησιμότητας συνιστά μονόδρομο και απαραίτητη προϋπόθεση για το τουριστικό παρόν, αλλά και μέλλον της χώρας μας.

Ακόμα και εάν η ελκυστικότητα των τουριστικών επαγγελμάτων έχει πληγή από διάφορες συγκυρίες, οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να εντοπίσουμε και να αλλάξουμε τις όποιες κακές πρακτικές για τη διασφάλιση όλων των εργαζομένων, αλλά και για τη βελτίωση της άποψης της κοινής γνώμης σχετικά με τα τουριστικά επαγγέλματα.

Η προσέλκυση των νέων μας σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο που λέμε «Τουρισμό» είναι μονόδρομος και υποχρέωση όλων μας.

Παρατηρείτε διαχρονική αύξηση, σταθερότητα ή μείωση των μαθητών και της ζήτησης των σχετικών με τον τουρισμό ειδικοτήτων;

Tο BCA College μέσα στο τελευταίο χρονικό διάστημα διπλασίασε τον αριθμό των φοιτητών του που εξειδικεύονται στο Τουριστικό και Ξενοδοχειακό Management, πάντα κρατώντας τη δέσμευση για μικρές τάξεις των 15-18 ατόμων. Γεγονός που δείχνει μια σταδιακή, αλλά ακόμα μικρή αριθμητικά αλλαγή στην προτίμηση των ενδιαφερομένων σπουδαστών για το τουριστικό και ξενοδοχειακό management.

Προφανώς, η συγκεκριμένη αύξηση των φοιτητών μας είναι αποτέλεσμα της πολύ υψηλής ποιότητας του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, καθώς και της βιωματικής, διαδραστικής και εξατομικευμένης προσέγγισης μας.

Υπάρχουν ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης;

Το BCA College θεωρεί ότι για την αναβάθμιση του έμψυχου δυναμικού της χώρας μας είναι απαραίτητο τόσο το Upskilling, όσο και το Reskilling. Για αυτό έχει δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα Executive Education, που προσφέρει εξειδικευμένα Σεμινάρια και Workshops πάνω στις ξενοδοχειακές λειτουργίες και management. Επίσης, οργανώνει tailor-made εκπαιδευτικά προγράμματα με ειδικά case studies πάνω σε ανάγκες συγκεκριμένων ξενοδοχειακών μονάδων και εργαζομένων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει προσφέρει το BCA College σε συνεργασία με τη Regeneration και την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και τα Workshops που το BCA διενέργησε σε συνεργασία με την ΕΞΑΑΑ και τον Δήμο Αθηναίων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site του BCA στην κατηγορία Executive Education.

Υπάρχει συνεργασία και τι είδους με την αγορά εργασίας;

Στο BCA College υπάρχει άμεση διασύνδεση των προγραμμάτων σπουδών μας με τις ανάγκες των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Για την επίτευξη αυτής της άμεσης διασύνδεσης με το τουριστικό επιχειρείν το BCA:

  • Έχει δομήσει ειδικά Advisory Boards όπου συμμετέχουν καταξιωμένοι CEO και διευθυντικά στελέχη των σημαντικότερων τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που μας προσφέρουν τη γνώμη τους όσον αφορά τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων.
  • Προσφέρει καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα συνδιδασκαλιών όπου το κάθε τουριστικό μάθημα διδάσκετε από 2-3 διαφορετικούς καθηγητές. Υψηλόβαθμα και καταξιωμένα διοικητικά στελέχη της τουριστικής αγοράς και ακαδημαϊκούς εγνωσμένου κύρους.
  • Πραγματοποιεί βιωματική, διαδραστική διδασκαλία όλων των μαθημάτων (experiential learning) εντός μιας state-of-the-art προσομοίωσης ενός 5-άστερου ξενοδοχείου μέσα στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου μας.
  • Διενεργεί Workshops με στελέχη των καλύτερων εταιρειών του χώρου, όπως της Jacobs-Douwe Egberts, Pernod Ricard, κλπ.
  • Διεξάγει πλήθος Webinars σε διαφορετικές θεματικές από Guest Lecturers των καλύτερων ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Εφαρμόζει υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε όλους τους φοιτητές του για το πρώτο και δεύτερο έτος σπουδών, ενώ συντονίζει την επαγγελματική τους αποκατάσταση ήδη από το τρίτο έτος σπουδών τους.
  • Διενεργεί Career Days με τις καλύτερες τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας μας και του εξωτερικού
  • Συνεργάζεται με τα καλύτερα Πανεπιστήμια Τουριστικών Σπουδών στον κόσμο και εφαρμόζει ανταλλαγή εκπαιδευτικών πρακτικών και καθηγητών.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι καθώς ο τουριστικός τομέας «διψά» για νέα στελέχη, άρτια καταρτισμένα και εκπαιδευτικά ολοκληρωμένα, είναι επιβεβλημένο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μεταβολής της κοινής γνώμης ως προς το κύρος, τις δυνατότητες και τις προοπτικές των τουριστικών επαγγελμάτων.

Μόνο μέσα από την προσέλκυση περισσότερων νέων στον υπέροχο και πολλά υποσχόμενο κόσμο του τουρισμού θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη μακρόπνοη βιωσιμότητα του τουριστικού κλάδου, τη διασφάλιση των ωφελημάτων από αυτόν καθώς και την επαγγελματική καταξίωση των νέων μας.

Tagged

1 σχόλιο στο “BCA College – Δρ. Χριστίνα Κωνσταντινίδου: Διασύνδεση µε την αγορά εργασίας

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *