avc

Δέσμη μέτρων για την οικονομική ανακούφιση επιχειρήσεων και δημοτών από τον Δήμο Ρόδου

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Δέσμη μέτρων για την οικονομική ανακούφιση επιχειρήσεων και δημοτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού θα φέρει με επείγοντα χαρακτήρα προς ψήφιση ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής η δημοτική αρχή Ρόδου.

Το προσχέδιο σχετικής εισήγησης έχουν επεξεργαστεί ήδη ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Τηλέμαρχος Καμπούρης και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου κατόπιν εντολής του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού COVID-19 περιλαμβάνουν απαλλαγή από τέλη καθαριότητας, φωτισμού και κοινόχρηστων χώρων επιχειρήσεων, αναστολή από τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων επιχειρήσεων, απαλλαγή τροφείων παιδικών σταθμών, διαπιστωτικά μείωσης και αναστολής μισθωμάτων επαγγελματικών μισθώσεων και κυλικείων.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη λήψης έκτακτων οικονομικών μέτρων ελαφρύνσεων, ούτως ώστε άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, να υπάρξει υποστήριξη της τοπικής αγοράς και της κοινωνίας και περιορισμός των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με την πρωτόγνωρη κρίση που μαζί με όλη τη χώρα περνά και ο Δήμος Ρόδου με τη ιδιαιτερότητα των βαριών επιπτώσεων στον τουρισμό, σε εξάντληση νομικής έρευνας επί των ορίων που σχετικά επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ α’ βαθμού και με επιφύλαξη συμπλήρωσης με ό,τι ενδεχομένως ακόμη βρεθεί ότι είναι νομικά εφικτό, ή που με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις παρασχεθεί η σχετική δυνατότητα, το προσχέδιο της εισήγησης προβλέπει την άμεση σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής και ακολούθως, μετά την λήψη απόφασης, την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την λήψη της τελικής αποφάσεως με την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

Προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:
-Από 14-03-2020, ημερομηνία της επίσημης ανακοίνωσης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, με το από 14-03-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 64/Α’/14-03-2020), για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού, την απαλλαγή των επιχειρήσεων και των καταστημάτων που διέκοψαν και διακόπτουν, ή περιόρισαν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού και συγκεκριμένα εκείνων που ο κύριος ΚΑΔ ανήκει στη λίστα που αναφέρεται στην υπ. αρ. Α/1053/20-03-2020 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 949/Β’/21-03-2020) καθώς και σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη απόφαση (ΦΕΚ ή Εγκύκλιο) από τα εξής τέλη:

– Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, με ταυτόχρονη ρύθμιση από την υπηρεσία αυτοδικαίως, συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.
– Το τέλος παραχωρημένου κοινοχρήστου χώρου, για όσους δεν κάνουν χρήση του χώρου, με ταυτόχρονη ρύθμιση από την υπηρεσία αυτοδικαίως, συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί εντός του διαστήματος απαλλαγής.
-Την χωρίς καταβολή τόκων και προσαυξήσεων, από 11-03-2020 παράταση και αναστολή μέχρι και την 31/08/2020, της είσπραξης των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/03/2020 οφειλών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 τους αναφερόμενους στους συνημμένους πίνακες στις υπ. αρ. Α/1053/20-03-2020 (ΦΕΚ Β949) και Α/1054/20-3-2020 (ΦΕΚ Β 950) αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών, επί οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020, καθώς επίσης έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, στην περίπτωση όμως που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι επιχειρήσεις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης, επί των παρακάτω τελών του άρθρου 62 του Ν. 4483/2017:
-Των τελών διαμονής παρεπιδημούντων.
– Των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων, περιλαμβανόμενου και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης – ζωντανής μουσικής.
Οι παραπάνω προτεινόμενες απαλλαγές και αναστολές, είναι ανεξάρτητες από τα ήδη θεσπισθέντα μέτρα υπέρ των μισθωτών δημοτικών ακινήτων για επαγγελματική μίσθωση, όπως των συγκροτημάτων της Νέας Αγοράς, της πλατείας Νεωρίου, της Παλαιάς Λαχαναγοράς και όλων των ομοίων μεμονωμένων σε όλες τις Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για τα οποία μέτρα δεν ορίζει ο νόμος ως προϋπόθεση την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Επιβάλλεται για λόγους δημόσιου λογιστικού για την παράλειψη υπηρεσιακών βεβαιώσεων, την απαλλαγή καταβολής τροφείων των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ρόδου για τα παιδιά που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ρόδου για το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *