michael-parulava-lciwYx5XVOk-unsplash
michael parulava unsplash

Εισιτήριο εισόδου εφαρμόζει η Αγία Σοφία | Στα 25 ευρώ και μόνο για τους ξένους επισκέπτες

ΔΙΕΘΝΗ ΜΟΝΕΥ

Οι ξένοι τουρίστες θα πρέπει να καταβάλλουν εισιτήριο εισόδου 25 ευρώ για να επισκεφθούν από σήμερα την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς το Μεγάλο Τέμενος εφαρμόζει νέα πολιτική διαχείρισης των επισκεπτών, διαχωρίζοντας εκείνους που εισέρχονται για θρησκευτικούς λόγους από εκείνους που το επισκέπτονται για πολιτιστικούς ή τουριστικούς σκοπούς.

Για να γίνει εφικτός αυτός ο διαχωρισμός, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού διαχώρισε τις εισόδους για εκείνους που θα εισέρχονται στο μνημείο ως προσκυνητές κι εκείνους που θα εισέρχονται ως επισκέπτες.

Το σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών αναμένεται να αποτρέψει τις μεγάλες ουρές στην είσοδο του ιστορικού μνημείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου, που ξεκίνησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Έρσοϊ, προβλέπεται η εγκατάσταση εκδοτηρίου εισιτηρίων σε συγκεκριμένο μέρος, που έχει ήδη προετοιμαστεί για τους επισκέπτες και τίθεται σε λειτουργία από σήμερα, 15 Ιανουαρίου.

Οι επισκέπτες θα εισέρχονται στο τέμενος μέσω μιας ράμπας στη νότια πλευρά του τεμένους, που θα τους μεταφέρει στο επίπεδο της στοάς και θα εξέρχονται από μια βορειοανατολική ράμπα.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για την Αγία Σοφία σε 23 γλώσσες μέσω ενός συστήματος ακουστικών, στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω μιας εφαρμογής με κωδικό QR από τα κινητά τους τηλέφωνα. Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρίστες θα μπορούν να ενημερώνονται για το μνημείο αθόρυβα, χωρίς να ενοχλούν τους πιστούς.

Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας, έχουν εγκατασταθεί κάμερες ασφαλείας, συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιάς και ανακοινώσεων έκτακτης ανάγκης κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης στο τέμενος.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των μαρμάρινων επενδύσεων και των ξύλινων κιγκλιδωμάτων στον όροφο της γκαλερί του μνημείου με την έγκριση και τη συμβουλή επιστημονικής επιτροπής.

Ωστόσο, πριν από λίγους μήνες, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, έθεσε θέμα στατικότητας του ιστορικού μνημείου, λέγοντας πως αν δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *