Η Ελλάδα του επιχειρείν και των Περιφερειών στην 85η ΔΕΘ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα του επιχειρείν και των Περιφερειών πρωταγωνιστεί στην 85η ΔΕΘ. Σαράντα δύο Επιμελητήρια με 215 επιχειρήσεις υπό την ομπρέλα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και ΕΒΕΘ, ΕΕΘ με αυτόνομες συμμετοχές δίνουν στα περίπτερα 2,3, 8 και 16 τον επιχειρηματικό παλμό της διοργάνωσης στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος «Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα».

Την ίδια ώρα οι 13 Περιφέρειες της χώρας προβάλλουν στο περίπτερο 13 το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, την παραγωγική τους δυναμική, αλλά και τα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους με παράλληλες εκδηλώσεις και δρώμενα στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στο επίκεντρο όμως της 85ης ΔΕΘ βρίσκεται και η ηλεκτρική αυτοκίνηση, το μέλλον στις μετακινήσεις με προφανή τα περιβαλλοντικά της οφέλη. Η Έκθεση στο πλαίσιο του αφιερώματος «Αυτοκίνηση-Ηλεκτροκίνηση» φιλοξενεί τα πιο εξελιγμένα και προσιτά μοντέλα ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκίνητων, ΙΧ και επαγγελματικά, καθώς και τα τελευταία μοντέλα μοτοσυκλετών, scooter και αμαξιδίων από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες με δυνατή παρουσία στην ελληνική αγορά. Το αφιέρωμα αναπτύσσεται σε κεντρικό υπαίθριο χώρο του εκθεσιακού κέντρου, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν και να ενημερωθούν για όλη τη γκάμα των μοντέλων που εκτίθενται. Παράλληλα, την ενότητα εμπλουτίζουν εταιρείες που αξιοποιούν εναλλακτικές μορφές καυσίμων, καθώς και επιχειρήσεις με ανταλλακτικά και εξοπλισμούς, καύσιμα και λιπαντικά, multimedia – car audio και συστήματα ασφαλείας.

Χθες Δευτέρα ακούστηκαν και οι πρώτες μελωδίες στην 85η ΔΕΘ από τους MONIE & MONIE CONNIENTE και τον Διογένη Δασκάλου στο πλαίσιο των music events, ενώ σήμερα το βράδυ στις 21:30 παίρνουν τη σκυτάλη ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν τις συναυλίες στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο με το εισιτήριο εισόδου της Έκθεσης.

Σε εξέλιξη το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum

Αύριο Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «Δημιουργώντας την επόμενη μέρα», που διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τα μεγάλα έργα και η αναπτυξιακή προοπτική (10:30-12:00)

-ΕΥΡΩΠΗ: Το μέλλον της Ευρώπης-40 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (12:30-14:00)

-POST FORUM PANEL. Η καινοτομία στη Β. Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν (16:00-17:45)

-POST FORUM PANEL. Συνάντηση ΥΠΕΞ Δυτικών Βαλκανίων

«The Western Balkans join the dialogue on the future of Europe» (16:00-19:00)

-ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: Δημιουργώντας την Ελλάδα της επόμενης μέρας (18:00 ΑΘΗΝΑ – ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ)

2ο Thessaloniki Helexpo Forum: Ανάγκη η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Την ανάγκη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κεφάλαια για τα επόμενα χρόνια ανέδειξε το πρώτο σημερινό πάνελ του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας», που πραγματοποιείται στο Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης», στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Μια ιστορική ευκαιρία, που έρχεται μία φορά στον αιώνα, έχουμε μπροστά μας, όπως είπε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά φιλική κυβέρνηση απέναντι στο επιχειρείν, που μάλιστα εκπόνησε ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον, για έναν πρωθυπουργό που καταλαβαίνει από οικονομία, αλλά και για πρωτοφανώς μεγάλους ευρωπαϊκούς πόρους στη διάθεσή μας. Τόνισε δε πως στα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν συμπεριληφθεί γιγαντιαία προγράμματα  κινητροδότησης για τη συνένωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και προγράμματα για την ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων των εργαζομένων. Όπως είπε, στόχος είναι την επόμενη εξαετία το παραγωγικό μοντέλο της χώρας να έχει αλλάξει εντελώς, με τον τουρισμό να αποτελεί μεν σημαντικό κομμάτι, αλλά να επιδιωχθεί και μια διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και να αποκτήσουμε σοβαρή μεταποιητική δραστηριότητα, νέες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή που θα την πολλαπλασιάσουν και τελικά μια οικονομία στηριγμένη σε υγιή θεμέλια. Παράλληλα, αναφερόμενος στη φετινή λειτουργία της ΔΕΘ, σημείωσε πως με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση έδειξε το στίγμα της αναπτυξιακής της πολιτικής, να παίρνει δηλαδή τολμηρές αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Αλέξης Χαρίτσης, δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία του κ. Γεωργιάδη, σημειώνοντας πως τα στοιχεία δείχνουν ότι οδηγούμαστε στην αναπαραγωγή ενός μοντέλου που απέτυχε. Έκανε λόγο μάλιστα για αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, ένα καμπανάκι που, όπως είπε, πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της. Ο κ. Χαρίτσης παραδέχθηκε πως έχουμε μια ιστορική ευκαιρία μπροστά μας ως χώρα, με δεδομένο το ευρωπαϊκό οικονομικό πακέτο, αναρωτήθηκε όμως πώς θα αξιοποιηθεί και για ποιους, τονίζοντας πως τα πρώτα δείγματα γραφής επιτείνουν τις ανησυχίες. Σημείωσε δε πως απαιτείται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Πιο σημαντική από τη συναίνεση είναι η συνεννόηση και ο διάλογος με κοινά δεδομένα, ώστε να συζητιούνται ακόμα και οι διαφορετικές απόψεις, τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημειώνοντας πως ο Σύνδεσμος έχει επικεντρωθεί σε έξι άξονες, τους οποίους θεωρεί κρίσιμους για τη μακροπρόθεσμη, διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία του τόπου: τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία, τις δεξιότητες, τη βιομηχανική παραγωγή-μεταποίηση και την προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

Αυτό που περιμένει η κοινωνία αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Αλέξανδρο Δανιηλίδη, είναι η συνεννόηση και κυρίως μια συνεννόηση που θα της επιτρέψει να δει λύσεις σε επείγοντα θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα που δημιουργεί. Ο ίδιος τόνισε πως η μετάβαση στην επόμενη φάση, για την οποία ελπίζει ότι θα είναι πιο φωτεινή, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και στο κομμάτι της υποστήριξης του παραγωγικού τομέα της οικονομίας, που είναι η βιομηχανία και η μεταποίηση. Αναφερόμενος στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία υπογράμμισε το έντονο αποτύπωμά της στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έκανε γνωστό ότι από του χρόνου η μπύρα «Νύμφη Θεσσαλονίκης» θα είναι η πρώτη που θα έχει πιστοποίηση για ορθές πρακτικές παραγωγής.

Την ανάγκη οικονομικής δημοκρατίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε όλες τις επιχειρήσεις σε αυτή την οικονομική συγκυρία, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Αναφερόμενος στις αισιόδοξες προβλέψεις του κ. Γεωργιάδη, τόνισε πως επιβεβαιώνονται από την έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, την ίδια στιγμή όμως σημείωσε πως τα στοιχεία δείχνουν και τους κινδύνους που παραμονεύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να μεγεθυνθούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ τόνισε πως σχεδιασμός για συνεργατικά σχήματα και clusters δεν υπάρχει.

Τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εμπόριο περιέγραψε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελής Φιλιππίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μη συμπερίληψη, όπως είπε, του εμπορίου στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. «Πιστεύω ότι θέλετε να πάμε σε ανάκαμψη, αλλά με ποιους, με πόσους και πώς θα πάμε, όταν έχουμε 2,5 εκατ. ανθρώπους που εμπλέκονται στα κόκκινα δάνεια, 1,5 εκατ. άνεργους, όταν το εμπόριο δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο τραπεζικό σύστημα;» τόνισε.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *