Potiropoulos

Η επένδυση στο «Ελληνικό» ως ευκαιρία και πρόκληση για το μέλλον της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» και συνολικά της Ελληνικής πρωτεύουσας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καινοτόμα και ευρηματική αρχιτεκτονική, βασισμένη στη δημιουργικότητα, στην έρευνα και στον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν το σχεδιαστικό στίγμα του πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners. Στα 30 χρόνια της πορείας του – μιας διαδρομής ευφάνταστης, αλλά και βαθιά βιωματικής, με πλήρη συνείδηση των σύγχρονων αρχιτεκτονικών ζητημάτων και τάσεων- πολλά έργα του επανειλημμένα ξεχώρισαν και διακρίθηκαν, ενώ η avant garde σχεδιαστική του φιλοσοφία έχει συμβάλει στην εδραίωση της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του ταυτότητας.

Επικεφαλής ενός από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής στην Ελλάδα, με διεθνή παρουσία, το οποίο «υπογράφει» σημαντικό μέρος της πιο προηγμένης αρχιτεκτονικής που σχεδιάζεται και κτίζεται σήμερα στη χώρα μας, ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, μιλάει στο www.money-tourism.gr για την επένδυση στο «Ελληνικό», που αναμένεται να αναδειχθεί σε έργο πνοής για την Αθήνα, και γενικότερα για την Ελλάδα του αύριο.

Επιπλέον, αναφέρεται στο υπό κατασκευή συγκρότημα κατοικιών «The Wave», ένα από τα πιο εμβληματικά και πολυσυζητημένα έργα του γραφείου αυτή τη στιγμή στα Νότια Προάστια.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

– Ποια οφέλη στην περιοχή της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», ή και γενικότερα, πιστεύετε ότι θα προέλθουν από την επένδυση στο «Ελληνικό»;

Δ.Π. Η ανάπτυξη του «Ελληνικού» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον της ελληνικής πρωτεύουσας. Δεν αποτελεί απλώς μια «νησίδα» τοπικής εμβέλειας, αλλά κρίσιμο μέγεθος, ουσιαστικά και μεταφορικά, για όλο το λεκανοπέδιο, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η προγραμματική πολυπλοκότητα που απαιτείται σε μια τόσο μεγάλης κλίμακας επέμβαση, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πόλη σύγχρονη και λειτουργικά σύμμεικτη, όπου οι άνθρωποι θα κατοικούν, θα εργάζονται και θα περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Η ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου όφειλε εξ αρχής να αντιμετωπιστεί ως σύνθετη παρέμβαση από άποψη χρήσεων, και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε, με παράλληλη σύνδεση με την ευρύτερη παράκτια ζώνη, την αποκαλούμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα».

Η νέα πόλη που θα δημιουργηθεί έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ισχυρό πόλο έλξης νέων δραστηριοτήτων, με διεθνή σπουδαιότητα και προοπτική, ένα είδος Ελληνικού «Μόντε Κάρλο».

– Τι λείπει από την «Αθηναϊκή Ριβιέρα» προκειμένου να καταστεί εφάμιλλη αντίστοιχων περιοχών στο εξωτερικό;

Δ.Π. Η Αττική ακτογραμμή δεν διαθέτει σήμερα ένα δίκτυο ισχυρών σημείων αναφοράς και ελκυστικών θεματικών ενοτήτων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κοινωνικοί πυκνωτές, αλλά και ως εφαλτήριο μελλοντικών αναπτύξεων. Τα τρέχοντα προβλήματα της παραλιακής ζώνης της Αττικής δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις συνήθεις αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Sea Through Effect

Είναι προφανής η ανάγκη ενός δομημένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού για την ευρύτερη αυτή γραμμική ενότητα, αλλά και συνολικά για το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, προκειμένου η πόλη να μπορέσει να ανοιχτεί στον Αργοσαρωνικό, στα νησιά του και στις ακτές της Πελοποννήσου. Ο συνδετικός κρίκος αυτής της τόσο κρίσιμης οργανικής ένωσης είναι ακριβώς το παράκτιο Αττικό μέτωπο -η λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»- τον συγκεκριμένο σκοπό πρέπει να εξυπηρετήσει, και μέσω αυτού θα επιτευχθεί και η αναβάθμισή του.

– Σε επίπεδο επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», παράλληλα με την ανάπτυξη στο «Ελληνικό», ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Sea Through Effect

Δ.Π. Σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, από το Φάληρο έως τη Βουλιαγμένη και ακόμη πιο πέρα, καταγράφεται στις ημέρες μας μια έντονη κινητικότητα στον χώρο των κτιριακών κατασκευών, με αφορμή κυρίως την προοπτική του «Ελληνικού». Όμως η ανάπτυξη του «Ελληνικού» ως «οριοθετημένου» σχεδιασμού και αντίστοιχα οι μεμονωμένες αναπτύξεις που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στην Αττική ακτογραμμή, δεν θα αποδώσουν όσο θα μπορούσαν, αν δεν ενταχθούν σε ένα μεγαλύτερο και μελετημένο στρατηγικό πρόγραμμα αναβάθμισης του παράκτιου μετώπου συνολικά, συνδεδεμένου, τόσο με την Αθήνα, όσο και με τη θάλασσα.

– Σε ποιο κοινό απευθύνονται αυτές οι αναπτύξεις;

Δ.Π. Από τα μεσαία στρώματα μέχρι την upper class. Έλληνες και ξένους.

– Έχετε σχεδιάσει, και πλέον βρίσκεται υπό κατασκευή, ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια αυτή τη στιγμή στα Νότια Προάστια. Το συγκρότημα κατοικιών στο Γκολφ της Γλυφάδας «The Wave». Τι το κάνει να ξεχωρίζει; Ποια είναι η «ιδέα» του σχεδιασμού του;

Δ.Π. Προτεραιότητα του σχεδιασμού αποτέλεσε ο χειρισμός των ορίων που ιεραρχούν κινήσεις, στάσεις, ποιοτικές διαφοροποιήσεις. Οι εναλλαγές του φυσικού φωτός στις πτυχώσεις του κτιριακού όγκου, η κοντινή και η μακρινή θέα και οι «μεταμφιέσεις» του τοπίου ανάλογα την εποχή, εγκαθιστούν ένα σύνολο σχέσεων, αποτελώντας τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης του αρχιτεκτονικού συντακτικού. Έτσι, ακολουθώντας το τοπιακό πανόραμα, η εσωτερική δομή παραθέτει διαφορετικές, αλληλο-συσχετιζόμενες όμως προτεραιότητες θεάσεων και χωρικών ρόλων.

The Wave

Κατά τη σύνθεση προσεγγίστηκε η οργάνωση δύο συνδεδεμένων όγκων, σε ενιαία δομή, παράλληλων προς τη μεγάλη πλευρά του οικοπέδου, που συνδιαλέγονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου. Το εδαφικό ανάγλυφο και η κίνηση της θάλασσας που εκτείνεται στον ορίζοντα, θυμίζουν «πίνακα κυμάτων» που μεταμορφώνεται συνεχώς.

The Wave

Ο σχεδιασμός αποδίδει την τρισδιάστατη επεξεργασία των φυσικών αυτών αναδιπλώσεων, παρουσιάζοντας μία δυναμική μορφή που μοιάζει να πάλλεται, να περιστρέφεται ή να λυγίζει, δείχνοντας από οποιαδήποτε οπτική γωνία διαρκώς μεταβαλλόμενη. Το κτίριο αναδεικνύεται με τον τρόπο αυτό σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στον χρήστη και το περιβάλλον, σε έναν καμβά αφηγήσεων πάνω στον οποίο συναντώνται διαφορετικές ροές διερευνήσεων. Προκύπτει έτσι μία μορφή «εν κινήσει», που αποτελεί την εξισορρόπηση όλων αυτών των σχέσεων αναδεικνύοντας την συνολική λογική της αρχιτεκτονικής «ιδέας».

POTIROPOULOS+PARTNERS: Εμβληματικά projects στην ευρύτερη περιοχή της «Αθηναϊκής Ριβιέρας»

Στην ειδυλλιακή Αττική ακτογραμμή, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, επικεντρώνεται αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον των επενδυτών, με αφορμή κυρίως την ανάπτυξη στο «Ελληνικό». Σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, από το Φάληρο έως τη Βουλιαγμένη, και ακόμη πιο πέρα, καταγράφεται στις ημέρες μας μια έντονη κινητικότητα στον χώρο των κτιριακών κατασκευών, που στοχεύει σε υψηλού επιπέδου κοινό, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Μαρίνα Φλοίσβου

Στο πλαίσιο αυτό, Έλληνες και ξένοι επενδυτές επέλεξαν το καταξιωμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners να σχεδιάσει μια σειρά σημαντικών τουριστικών projects, κτιρίων κατοικιών και έργων άλλων χρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία εμβληματικών κτιρίων-landmarks, που αναβαθμίζουν το παράκτιο μέτωπο, κατ’ επέκταση και το τουριστικό προϊόν που αυτό προσφέρει, ενώ την ίδια στιγμή συνεισφέρουν πολλαπλά στη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων του.

Η Potiropoulos+Partners, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής στην Ελλάδα, υπογράφει σημαντικό μέρος της πιο προηγμένης αρχιτεκτονικής που σχεδιάζεται και κτίζεται σήμερα στη χώρα μας.

Ενδεικτικά έργα της Potiropoulos+Partners στη συγκεκριμένη περιοχή είναι:

Μαρίνα Φλοίσβου
Το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ολυμπιακής Φιλοξενίας» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αποτελείται αφενός από τη χερσαία ζώνη με το συγκρότημα των κτιρίων και το δίκτυο των πλατειών και πεζοδρόμων, και αφετέρου από τον λιμένα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών σκαφών.
Η Μαρίνα Φλοίσβου βρίσκεται σε κομβικό σημείο του παραλιακού μετώπου Νέου Φαλήρου – Γλυφάδας και είναι μια από τις πρώτες V.I.P. μονάδες υποδοχής ιδιωτικών σκαφών μεγάλου μεγέθους στην Ελλάδα, με διεθνή εμβέλεια, προσφέροντας πλήρεις υπηρεσίες ελλιμενισμού, υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα, οι επιλεγμένες χρήσεις αναψυχής και εμπορίου της χερσαίας ζώνης διευρύνουν το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργώντας έναν σημαντικό υπερτοπικό αστικό πόλο, που απευθύνεται συνολικά στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.

«Τhe Wave» – Συγκρότημα κατοικιών στο γκολφ της Γλυφάδας
Το κτίριο κατοικιών «Τhe Wave» σχεδιάστηκε από την Potiropoulos+Partners μετά τη διενέργεια «κλειστού» αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που διοργάνωσε γκρουπ Γερμανών και Ελλήνων επενδυτών, όπου έλαβε το α’ βραβείο. Το κτίριο εφάπτεται στο ανατολικό όριο του γκολφ της Γλυφάδας, σε ένα ιδιαίτερα προνομιούχο σημείο. Κατά τη σύνθεση προσεγγίστηκε η οργάνωση δύο συνδεδεμένων όγκων, σε ενιαία δομή, παράλληλων προς τη μεγάλη πλευρά του οικοπέδου, που συνδιαλέγονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου. Το εδαφικό ανάγλυφο και η κίνηση της θάλασσας που εκτείνεται στον ορίζοντα, θυμίζουν «πίνακα κυμάτων», που μεταμορφώνεται συνεχώς. Ο σχεδιασμός αποδίδει την τρισδιάστατη επεξεργασία των φυσικών αυτών αναδιπλώσεων, παρουσιάζοντας μία δυναμική μορφή που μοιάζει να πάλλεται, να περιστρέφεται ή να λυγίζει, δείχνοντας από οποιαδήποτε οπτική γωνία διαρκώς μεταβαλλόμενη. Το «The Wave» είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

«The Elysium» – Τουριστικό συγκρότημα σουιτών στο Καβούρι
Η γειτνίαση του οικοπέδου με τη θάλασσα ενεργοποίησε μια σειρά αφηγήσεων που σχετίζονται με το «υδάτινο στοιχείο», όπως είναι ο κυματισμός του νερού, τα λευκά κουρμπαριστά από τον αέρα πανιά των ιστιοφόρων, η θέα προς τον Αργοσαρωνικό και το μοναδικό αττικό φως.

The Elysium

Ο καμπυλόσχημος κτιριακός όγκος μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, σχηματίζοντας μοναδικές γλυπτές μορφές σε οριζόντια ανάπτυξη. Ο ήπιος κυματισμός του, οι εξάρσεις και οι υφέσεις του, δίνουν μια μοναδική αίσθηση, σθεναρή και ταυτόχρονα λεπτότεχνη. Απώτερος στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία εμβληματικών χώρων, κάθε ένας από τους οποίους θα προσφέρει ξεχωριστό χαρακτήρα και ατμόσφαιρα, χώροι απτοί, με υλική υπόσταση και ακουστική ποιότητα, στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με αφηρημένες έννοιες αλλά με μια εμπεριστατωμένη χωρική εμπειρία.

«Τhe Sea-Through Effect» – Συγκρότημα κατοικιών στη Βούλα
Η συγκεκριμένη «ιδέα» μορφής συγκροτήθηκε από επιμέρους ορθοκανονικές δομές και ενδιάμεσα, μη κανονικής γεωμετρίας «φίλτρα», που «ανοίγουν» ή «κλείνουν», συνομιλώντας με τον προσανατολισμό και τις διαβαθμίσεις της θέας. Βασική παράμετρο του σχεδιασμού αποτέλεσε η επιλογή και συνεργασία των υλικών στο κέλυφος του κτιρίου. Το συμπαγές επίχρισμα, η διαφάνεια του γυαλιού και τα διάτρητα κλωστρά συνδιαλέγονται με το φυσικό φως, ενώ οι λοξές χαράξεις αντιπαρατίθενται στην στερεοτυπική ορθοκανονική λογική. Σκοπός του αρχιτεκτονικού χειρισμού είναι να γίνουν αντιληπτές και από τους εσωτερικούς χώρους οι ποιοτικές διαφοροποιήσεις κατά την μετάβαση από το αστικό στοιχείο στο φυσικό, καθώς το κτίριο υιοθετεί διαφορετικά πρόσωπα ανάλογα με την εποχή και την ώρα.

www.potiropoulos.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *