Photo by Christopher Czermak on Unsplash
Photo by Christopher Czermak on Unsplash

Έρευνα: 13,3 εκατ. Ιταλοί θα ταξιδέψουν το επόμενο Σαββατοκύριακο | Η Ιταλία στο επίκεντρο

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περί τα 13 εκατομμύρια 254 χιλιάδες Ιταλοί έχουν προγραμματίσει ταξίδια για την αργία της 8ης Δεκεμβρίου, που εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, εκμεταλλευόμενοι επίσης το γεγονός ότι η αργία εφέτος πέφτει Παρασκευή, γεγονός που καθιστά δυνατή την παράταση του Σαββατοκύριακου κατά μία ημέρα, σύμφωνα με έρευνα της ACS Marketing Solutions.

Όσοι αποφάσισαν να αποδράσουν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων (43,4%) φέτος κινήθηκαν αρκετά νωρίτερα, κλείνοντας τις διακοπές τους ένα μήνα πριν.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ιταλών επικεντρώνονται κυρίως στην Ιταλία (96,3%), ενώ μόνο το 3,7% επέλεξε προορισμούς στο εξωτερικό, εστιάζοντας, κατά κύριο λόγο, στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ποσοστό μειωμένο από το 5,9% πέρυσι.

Η μέση δαπάνη και η διάρκεια παραμονής

Η μέση συνολική δαπάνη ανά άτομο είναι περίπου 432 ευρώ, με υπολογιζόμενο συνολικό τζίρο περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ (+7,6%, σε σύγκριση με το 2022), σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της ιταλικής Ένωσης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, Federalberghi.

Όσον αφορά τη μέση διάρκεια παραμονής θα είναι 3,3 διανυκτερεύσεις.

“Σίγουρα η αργία, που σύμφωνα με το ημερολόγιο του 2023 είναι Παρασκευή, βοήθησε τους συμπολίτες μας να προγραμματίσουν ένα ταξίδι”, σχολίασε ο πρόεδρος της Federalberghi, Bernabò Bocca. “Σε σύγκριση με πέρυσι, υπήρξε αύξηση των μεγεθών. Ταυτόχρονα, όμως, είδαμε από τους αριθμούς ότι το σύνθημα των Ιταλών που ταξιδεύουν φέτος θα είναι η “οικονομία”. Υπάρχει η τάση να περιορίσουν βασικά τις δαπάνες για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση και ίσως να προγραμματίσουν πιο σύντομες αποδράσεις. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: οι Ιταλοί σφίγγουν το ζωνάρι, αλλά δεν εγκαταλείπουν τα ταξίδια”.

Για εμάς”, καταλήγει ο κ. Bocca, “οι διακοπές που συνδέονται με την αργία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αποτελεί μια πρόβα τζενεράλε ενόψει των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό θα ήθελα να θεωρήσω τα αποτελέσματα αυτά, πάντα με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, ως καλό οιωνό”

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι Ιταλοί παραθεριστές προτιμήσουν την Ιταλία για τις διακοπές τους θα επιλέξουν κυρίως καλλιτεχνικά (30,2%), ορεινά (28,2%) και παραθαλάσσια θέρετρα (14%) και ακολουθούν τα θέρετρα σπα (3,8%) και οι λίμνες (3,5%). Για όσους ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί θα είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (82,6%).

Τα κίνητρα διακοπών και οι επιλογές διαμονής

Η αναζήτηση της χαλάρωσης είναι το κίνητρο που οδηγεί την πλειοψηφία των Ιταλών (44,9%) να κάνουν κάποιο ταξίδι το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στη δεύτερη θέση (35,3%) βρίσκεται η επιθυμία να ξαναβρεθούν με τα μέλη της οικογένειας, ακολουθούμενη από την επιθυμία για διασκέδαση (25,4%).

Στην πλειοψηφία τους οι Ιταλοί παραθεριστές θα επιλέξουν για τη διαμονή τους το σπίτι συγγενών και φίλων (35,2%), και ακολουθούν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά χωριά (26,6%) και αρκετά πιο πίσω, bed & breakfast καταλύματα (14,8%), τα δικά τους σπίτια (11,7%) και τα ορεινά καταφύγια (5,6%).

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι κύριες δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν περπάτημα (43,2%), εκδρομές και ταξίδια (27,4%), συμμετοχή σε εκδηλώσεις για φαγητό και ποτό (22,2%), επίσκεψη σε μουσεία ή εκθέσεις (14%) και αξιοθέατα (13,6%).

Το 74,5% των παραθεριστών θα χρησιμοποιήσει το δικό του αυτοκίνητο για να μεταβεί στον προορισμό των διακοπών του, ενώ το 14% θα ταξιδέψει με αεροπλάνο και το 8% με τρένο.

Η άνεση υπερισχύει στην επιλογή του μέσου (65,2%).

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *