Photo by Anete Lūsiņa on Unsplash

ΕΡΕΥΝΑ: Αυξάνουν τις δαπάνες για διακοπές οι Βρετανοί ταξιδιώτες | Το ίδιο και οι Ευρωπαίοι στο σύνολό τους

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σχεδόν οι μισοί (46%) Ευρωπαίοι, όπως και οι Βρετανοί παραθεριστές (48%) έχουν αυξήσει τον προϋπολογισμό για τα ταξίδια τους, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση του κόστους διαβίωσης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας της εταιρίας επαγγελματικών υπηρεσιών Alvarez & Marsal (A&M).

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 3.050 Βρετανούς και Ευρωπαίους παραθεριστές, διαπίστωσε ότι μόνο το 21% των ερωτηθέντων στο σύνολό τους δήλωσαν ότι ο προϋπολογισμός τους μειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 19% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από αυτούς που ξοδεύουν περισσότερα για διακοπές σε σχέση με το 2019, το 31%, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο το έκαναν λόγω της αυξημένης ιεράρχησης των διακοπών και των ταξιδιών έναντι άλλων δαπανών.

Ενώ περισσότεροι από τους μισούς (55%) συμμετέχοντες δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για οικολογικά πιστοποιητικά και πιστοποιητικά βιωσιμότητας, τα κριτήρια ESG δεν εμφανίζονται στις πέντε κορυφαίες εκτιμήσεις τους κατά την επιλογή καταλύματος.

Ωστόσο, η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε θέματα βιωσιμότητας οδηγεί σε αλλαγές συμπεριφοράς των ταξιδιών εν γένει. Για παράδειγμα, η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε θέματα ESG οδηγεί σε επιλογές όπως το staycations. Σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των ερωτηθέντων πραγματοποιούν διακοπές πιο κοντά στο σπίτι τους, ενώ το 23% μειώνει τον αριθμό των ταξιδιών και το 19% πραγματοποιεί λιγότερα, αλλά μεγαλύτερα ταξίδια.

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τα ταξιδιωτικά σχέδια

Οι πυρκαγιές στη Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι έχουν αντίκτυπο στα σχέδια διακοπών, με αποτέλεσμα το 38% να επανεξετάζει τις μελλοντικές ταξιδιωτικές του συνήθειες.

Από αυτούς που αλλάζουν τα σχέδιά τους, το 31% σκοπεύει να κάνει διακοπές στην ίδια τοποθεσία απλώς σε διαφορετικές εποχές του έτους.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ed Bignold, δήλωσε: “Παρά τις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στις διακοπές, δείχνοντας ότι είναι ένα από τα αδιαπραγμάτευτα για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, ακόμη και αν οι αποταμιεύσεις έχουν εξαντληθεί. Αυτό που αρχικά θεωρήθηκε απλώς ως μια τάση -το να ξοδευτούν οι αποταμιεύσεις που είχαν συσσωρευτεί την εποχή της πανδημίας- έχει παγιωθεί σε μια βιώσιμη αλλαγή συμπεριφοράς. Αυτό εξηγεί γιατί ο κλάδος των διακοπών ήταν τόσο ανθεκτικός στην ευρύτερη επιβράδυνση των διακριτικών δαπανών μέχρι στιγμής φέτος και υποδηλώνει ότι οι προοπτικές για τον κλάδο είναι πολύ πιο λαμπρές από ό,τι ίσως αναμενόταν”.

“Οι επενδυτές και οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των παραθεριστών, οι οποίοι, αν και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για περισσότερα πιστοποιητικά ESG, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους καθώς αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι ως προς το κλίμα, με διακοπές πιο κοντά στο σπίτι ή με λιγότερα, αλλά μεγαλύτερα ταξίδια”, πρόσθεσε.

Η A&M εξέτασε επίσης τη στάση απέναντι στις διακοπές στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, όπου σχεδόν το 80% των ενηλίκων δήλωσαν ότι διαθέτουν περισσότερα χρήματα για ταξίδια και σχεδόν οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι ο προϋπολογισμός τους έχει αυξηθεί “σημαντικά”.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Bignold απάντησε στην πτώση του πληθωρισμού, λέγοντας: “Τα σημερινά στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ην. Βασιλείου δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται επιτέλους προς τη σωστή κατεύθυνση στον τομέα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων, μειωμένος στο 7,6% τον Οκτώβριο από 8,6% τον Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός συνεχίζει επίσης να υποχωρεί σε ολόκληρη την ευρύτερη οικονομία, μειούμενος στο 4,7% τον Οκτώβριο, από 6,3% τον Σεπτέμβριο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση των τιμών των τροφίμων και η σταθεροποίηση της αύξησης των μισθών συνέβαλαν στη μείωση των τιμών σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. “Παρά την περίοδο υψηλών τιμών, η όρεξη των καταναλωτών φαίνεται να έχει διατηρηθεί. Η πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί Βρετανοί αύξησαν τον προϋπολογισμό των διακοπών τους, σε σχέση με πριν από τον Covid-19, παρά το γεγονός ότι έχουν χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των πλεονασματικών αποταμιεύσεών τους από την πανδημία”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της A&M.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *