Photo by RODNAE Productions on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: Στα 80 δισ. ευρώ οι δαπάνες μόνο των Γερμανών για ταξίδια στο εξωτερικό

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η οικονομική σημασία του εξερχόμενου τουρισμού συχνά υποτιμάται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που εκπόνησαν από κοινού η Συμμαχία Ανεξάρτητων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ASR) και η δεξαμενή σκέψης Future of the Hospitality World (DZG), στη γερμανική αγορά.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι μόνο οι Γερμανοί τουρίστες ξόδεψαν πέρυσι περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ για ταξίδια στο εξωτερικό. Ενώ, το μερίδιο της βιομηχανίας διακοπών παγκοσμίως στην παγκόσμια προστιθέμενη αξία είναι σχεδόν 11%, σύμφωνα με τα ευρήματα της ολοκληρωμένης μετα-μελέτης “Η οικονομική σημασία του εξερχόμενου τουρισμού από τη Γερμανία”, την οποία παρουσίασαν οι ASR και DZG, μαζί με τον συγγραφέα της μελέτης, καθηγητή Alexander Dingeldey, από το Κρατικό Συνεργατικό Πανεπιστήμιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Διεύρυνση της προοπτικής

“Ο τουρισμός στη χώρα αυτή περιορίζεται πολύ συχνά στον εσωτερικό τουρισμό”, είπε η πρόεδρος της ASR, Anke Budde, με τη μελέτη που παρουσιάστηκε τώρα να επιδιώκει να διευρύνει την προοπτική. Ταυτόχρονα, η μελέτη αποσκοπεί ως απάντηση στην ολοένα και πιο κριτική στάση του κοινού απέναντι στον τουρισμό και ιδιαίτερα στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Ο συγγραφέας της μελέτης, κ. Dingeldey, η πρόεδρος της ASR, κα. Budde και ο εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της DZG, κ. Marcel Klinge, συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεται η τουριστική βιομηχανία για τις πτήσεις, αφού είναι πολύ σημαντικός ο θετικός αντίκτυπος του εξερχόμενου τουρισμού.

Η οικονομική σημασία

“Οι συνέπειες για τις χώρες και τους ανθρώπους όταν ο τουρισμός δεν λειτουργεί, αποδείχθηκαν με οδυνηρό τρόπο στη διάρκεια της πανδημίας”, σημείωσε η κα. Budde. “Ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες, τα έσοδα από τον διεθνή τουρισμό κάθε άλλο παρά δευτερεύον εισόδημα είναι, για παράδειγμα στην Κροατία ή την Αυστρία”, πρόσθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής της DZG, κ. Klinge.

Ειδικά στις φτωχότερες χώρες, η οικονομική σημασία του εισοδήματος από τον τουρισμό δεν πρέπει να υποτιμάται. Σε ορισμένες περιοχές, αντιπροσωπεύει το 90% του εισοδήματος, υποστηρίζει ο συγγραφέας της μελέτης, κ. Dingeldey, ο οποίος βασίστηκε σε πολλές πηγές δεδομένων για τη μελέτη του, συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων του ΠΟΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Bundesbank και διαφόρων ινστιτούτων έρευνας αγοράς.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη

Όμως, ο τουρισμός δεν αποδίδει μόνο οικονομικά για πολλές χώρες. Το περιβάλλον επωφελείται επίσης, δήλωσε ο κ. Dingeldey και επεσήμανε την επέκταση και τη δημιουργία εθνικών πάρκων, για παράδειγμα, για την αύξηση της ελκυστικότητας για τους ταξιδιώτες.

“Μόνο ένα άθικτο περιβάλλον είναι ελκυστικό για τους επισκέπτες”, είπε ο καθηγητής. Από την άποψη αυτή, ο τουρισμός συμβάλλει σε αντίστοιχα μέτρα. Και, σύμφωνα με τον ίδιο, “μπορείς να σώσεις το περιβάλλον μόνο αν έχεις γεμάτο πορτοφόλι”.

Ωστόσο, οι Dingeldey, Budde και Klinge δεν θέλησαν να κρύψουν το γεγονός ότι τα ταξίδια έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, με την κα. Budde να σημειώνει ότι, ένα τετραήμερο ταξίδι στις Μαλδίβες δεν είναι σίγουρα συνετό.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, πολλά συμβαίνουν ήδη, είπε ο κ. Dingeldey. Στον τομέα των πτήσεων, για παράδειγμα, η σταθερή διαχείριση του συντελεστή φόρτωσης έχει μεγάλη σημασία. Το οικολογικό αποτύπωμα μιας πτήσης μειώνεται αυτόματα με υψηλότερο συντελεστή φόρτωσης.

Και στη ναυτιλία, ο κλάδος της κρουαζιέρας με τις επενδύσεις του σε πλοία LNG και υβριδικούς κινητήρες, και όχι ο τομέας των φορτηγών πλοίων, θα οδηγήσει την ανάπτυξη προς μεγαλύτερη βιωσιμότητα στους ωκεανούς του κόσμου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *