ARAMPATZH

Ερώτηση της Φ Αραμπατζή στη Βουλή για την παραοικονομία στις μισθώσεις κατοικιών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Κυβέρνησης να προχωρήσει επιτέλους στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για την πάταξη της παραοικονομίας, που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη πλέον απελευθέρωση στις μισθώσεις ιδιωτικών χώρων ως τουριστικών καταλυμάτων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, στηλιτεύει η Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτησή, που κατέθεσε στη Βουλή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η Τομεάρχης Τουρισμού υπογραμμίζει ότι η απουσία του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για σχετικό νομοθέτημα μέχρι τέλος Ιουλίου 2016, προκαλεί τεράστια προβλήματα στον ελληνικό Τουρισμό, αφού έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις «γκρίζες μισθώσεις» την πιο κρίσιμη τουριστικά περίοδο, αυτή του καλοκαιριού. Προξενώντας συν τοις άλλοις μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού ανεπανόρθωτη ζημία στην νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα του Τουριστικού κλάδου, ο οποίος την ίδια στιγμή, φορολογείται άγρια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και νέας ύφεσης.

Αποτέλεσμα της διογκούμενης παραοικονομίας των «γκρίζων μισθώσεων», που η Κυβέρνηση προκάλεσε τον Νοέμβριο του 2015 με την εξίσωση του καθεστώτος της Τουριστικής μίσθωσης με εκείνο της απλής αστικής μίσθωσης, τονίζει η κ. Αραμπατζή, είναι η απώλεια πολύτιμων εσόδων για την Ελληνική Οικονομία. Απωλεσθέντα έσοδα για τα κρατικά ταμεία όπως είναι η μη απόδοση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος, η τεράστια εισφοροαποφυγή και η διόγκωση της αδήλωτης εργασίας.

Αναλυτικά, η Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε η κα. Αραμπατζή είναι η εξής:

“ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Βουλευτής Ν. Σερρών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 2-9-2016

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Κ. Γιώργο Σταθάκη

Υπ’ όψιν

Αναπληρώτριας Υπουργού αρμόδιας για θέματα Τουρισμού

Κ. Έλενας Κουντουρά

Θέμα: «Πλήρης αδράνεια για την αντιμετώπιση των «γκρίζων μισθώσεων» στις μισθώσεις ιδιωτικών χώρων ως τουριστικών καταλυμάτων»

Κύριοι Υπουργοί,

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η συνεχιζόμενη αδιαφορία της Κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθέτημα για την πάταξη της παραοικονομίας, που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη πλέον απελευθέρωση στις μισθώσεις ιδιωτικών χώρων ως τουριστικών καταλυμάτων, παρά τις εξαγγελίες της για σχετική νομοθετική ρύθμιση μέχρι τέλος Ιουλίου 2016.

Αποτέλεσμα της διογκούμενης παραοικονομίας των «γκρίζων μισθώσεων» είναι τεράστια απωλεσθέντα έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Από μη απόδοση του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος, της εισφοροαποφυγής και της αδήλωτης εργασίας, που προκάλεσε το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έθεσε σε ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2015. Ρύθμιση η οποία κατήργησε εν τοις πράγμασι τους όρους και τις προϋποθέσεις του ν. 4276/2014 για την ανάγκη έκδοσης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας από τον ΕΟΤ για μισθώσεις έως 30 ημέρες, εξισώνοντας έτσι το καθεστώς της τουριστικής μίσθωσης με εκείνο της απλής αστικής μίσθωσης.

Οι ευθύνες μάλιστα της Κυβέρνησης είναι ακόμη μεγαλύτερες, γιατί άφησε αρρύθμιστες και ανεξέλεγκτες τις «γκρίζες μισθώσεις» την πιο κρίσιμη τουριστικά περίοδο, αυτή του καλοκαιριού, προξενώντας συν τοις άλλοις μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού ανεπανόρθωτη ζημία στην νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα του Τουριστικού κλάδου, τον οποίον την ίδια στιγμή, φορολογεί άγρια, σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και νέας ύφεσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Γιατί δεν προχωρήσατε στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος, που στερεί την Ελληνική Οικονομία από πολύτιμους πόρους ακόμη και στα τέλη Ιουλίου του 2016, όπως είχατε δεσμευθεί;
  2. Υπήρξε ο οποιοσδήποτε έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την αποτροπή αυτής της κατάστασης και αν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματά του;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ”

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *