ETC: Σε… stand by πρέπει να παραμείνει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Χαιρετίζει την πρόοδο στην αναθεώρηση του κανονισμού της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid (EUDCC), η συμμαχία European Tourism Manifesto, κι ενώ υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των χωρών να άρουν σταδιακά τους περιορισμούς, υπογραμμίζει ότι είναι χρήσιμο να διατηρηθεί το EUDCC σε περίπτωση πιθανής αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Την ανακοίνωση της European Tourism Manifesto, που αποτελεί τη “φωνή” του ταξιδιωτικού και τουριστικού κλάδου στην Ευρώπη,  δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC).

Η συμμαχία σημειώνει, επίσης, ότι το EUDCC έχει καταστεί ένα διεθνές πρότυπο αναφοράς, στο οποίο μετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός τρίτων χωρών. Η επιτυχία του προσφέρει οικονομικά και διοικητικά οφέλη στην ΕΕ, αποδεικνύοντας την αξία μιας συνεργατικής και ενιαίας προσέγγισης στα διασυνοριακά διαπιστευτήρια υγείας, προσθέτοντας ανθεκτικότητα στον κλάδο, σε περίπτωση που η ανάγκη για υγειονομικούς ελέγχους επανεμφανιστεί.

Καθώς οι θεσμικές διαπραγματεύσεις προχωρούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες, η European Tourism Manifesto, καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε εθνικό επίπεδο, να έχουν κατά νου τα ακόλουθα στοιχεία:

-Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, το πολύ να αναβάλλουν κατά λίγες ημέρες ένα νέο κύμα μόλυνσης. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογράμμισε την αποτυχία των ταξιδιωτικών περιορισμών να περιορίσουν τη διεθνή εξάπλωση της παραλλαγής Omicron και επεσήμανε την “αναποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών σε βάθος χρόνου”.
-Το EUDCC δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την επιβολή πρόσθετων περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης, όπως η προσωρινή επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Η χρήση του θα πρέπει να διακοπεί μόλις υπάρξει σαφής ένδειξη ότι ο ιός έχει φθάσει σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο μετάδοσης, που δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
-Για να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής των εμβολίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την έκδοση EUDCC,  όλα τα εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης σε κατάλογο επείγουσας χρήσης του ΠΟΥ θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτή. Επιπλέον, τα άτομα που έλαβαν εμβόλιο το οποίο δεν περιλαμβάνεται, επί του παρόντος, στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή του ΠΟΥ θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν πλήρως αποδεκτό πιστοποιητικό, εάν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση εμβολιασμού με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ ή τον EMA.
-Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη επαναλάβουν τη χρήση του EUDCC στα ταξίδια, ή επιτρέπουν την πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, μουσεία, τοποθεσίες, αίθουσες συναυλιών, κέντρα εμπορικών εκθέσεων και άλλους χώρους, είναι σημαντικό οι εθνικοί κανόνες να αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις για τα σύνορα και τα ταξίδια. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποδέχονται όλα τα πιστοποιητικά (εμβολιασμού, ανάρρωσης, δοκιμών) που γίνονται δεκτά στα σύνορα σε εθνικό επίπεδο, καθώς αυτό θα στηρίξει περαιτέρω την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα της ΕΕ και θα προσφέρει σαφήνεια στους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ.
-Επιπλέον, το EUDCC θα πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια από τα κράτη μέλη, ιδίως όσον αφορά τους κανόνες για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες κάτω των 18 ετών.

Ακόμη, η συμμαχία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει την έκθεσή της για τον COVID, η οποία αρχικά αναμενόταν στις 30 Απριλίου. Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και τα διεθνή ταξίδια, που εγκρίθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του κύματος Omicron.

Όσον αφορά τα ταξίδια εντός της ΕΕ, εάν η απαίτηση για πιστοποιητικό COVID εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη για την είσοδο στα σύνορα από τα κράτη μέλη, για επιδημιολογικούς λόγους, ο περιορισμός εισόδου για ταξιδιώτες τρίτων χωρών θα πρέπει να αρθεί και να αναγνωριστεί ως ισότιμη η πιστοποίηση εμβολίων/ανάρρωσης/τεστ.

Η “Λευκή Λίστα” θα πρέπει να διακοπεί και να υπάρξει πλήρης μετάβαση σε μια ατομική προσέγγιση. Οι επικαιροποιημένες συστάσεις θα πρέπει επίσης να προβλέπουν την άρση όλων των περιορισμών για ταξίδια εντός και προς την ΕΕ, μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την επερχόμενη περίοδο, που είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη του κλάδου.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *