©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ForwardKeys: Η Ελλάδα στη δεκάδα με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για το 2023 | Στην 20άδα των προορισμών που θα ξεπεράσουν σε αεροπορικές αφίξεις το 2019

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στους προορισμούς με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, σε σύγκριση με το 2019, και στους προορισμούς που ανέκαμψαν ταχύτερα, με βάση τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ForwardKeys.

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην ένατη θέση στη δεκάδα με τους τουριστικούς προορισμούς που κατέγραψαν τις περισσότερες τουριστικές αφίξεις εφέτος, σημειώνοντας άνοδο 3%, έναντι του 2019.

Εν τω μεταξύ, η χώρα μας αναδεικνύεται στην τρίτη θέση μεταξύ των είκοσι κορυφαίων προορισμών, που θα ξεπεράσουν τις αεροπορικές αφίξεις που κατέγραψαν το 2019, αυξημένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τη χρυσή, προ-πανδημική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Πρώτη των πρώτων η Καραϊβική

Η Καραϊβική αναδείχθηκε ως η παγκόσμια περιοχή επιλογής για τους τουρίστες το 2023, συνεχίζοντας την κυριαρχία της στην κατάταξη των προορισμών μετά την πανδημία.

Επτά από τις δέκα χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως έχουν ακτογραμμή στην Καραϊβική, όπως αποκαλύπτει η νέα έκθεση για τις ταξιδιωτικές τάσεις που συνέταξε η εταιρία αναλύσεων ForwardKeys.

Η κατάταξη λαμβάνει υπόψη τα αεροπορικά εισιτήρια που έχουν εκδοθεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου, τα οποία καταγράφουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές αφίξεις έως την ημερομηνία αυτή, καθώς και τις κρατήσεις έως το τέλος του έτους. Το σημείο αναφοράς είναι το 2019, το τελευταίο κανονικό έτος για τα διεθνή ταξίδια, πριν ο κλάδος αποδεκατιστεί από την πανδημία.

Η παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία φέτος αναμένεται να σημειώσει απώλειες 25% από την κορύφωση του 2019.

Εξετάζοντας τις χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, επτά από τις δέκα πρώτες έχουν ακτογραμμή στην Καραϊβική. Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι επικεφαλής της λίστας, με 14% περισσότερους επισκέπτες να φτάνουν αεροπορικώς εφέτος, σε σχέση με το 2019. Ακολουθούν η Κόστα Ρίκα και η Αρούμπα, αμφότερες 11% μπροστά, η Τζαμάικα και το Πουέρτο Ρίκο, και οι δύο με 9% διαφορά, η Κολομβία και το Μεξικό, 5% μπροστά, οι Μπαχάμες και η Ελλάδα, 3% μπροστά, και η Σαουδική Αραβία, παρουσιάζοντας τον ίδιο αριθμό αεροπορικών αφίξεων με το 2019.

Σύμφωνα με την ForwardKeys, η επιτυχία της Καραϊβικής οφείλεται στη μεγάλη ελκυστικότητα των παραθαλάσσιων διακοπών, στην εγγύτητα με την ισχυρότερη αγορά εξερχόμενων ταξιδιών παγκοσμίως, τις ΗΠΑ, και στην οικονομική εξάρτηση πολλών χωρών της Καραϊβικής από τον τουρισμό, γεγονός που τις ανάγκασε να θεσπίσουν διάφορα μέτρα για να συνεχίσουν να προσελκύουν επισκέπτες μικρών και μεγάλων αποστάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτήν.

Η τουριστική ανάπτυξη της Κολομβίας, από την άλλη, οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της χωρητικότητας των αεροπορικών θέσεων, η οποία αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019. Ενώ, η ισχυρή πορεία της Σαουδικής Αραβίας τροφοδοτήθηκε από την κυβερνητική πολιτική για επενδύσεις 800 δισ. δολαρίων για να καταστεί η χώρα τουριστικός προορισμός παγκόσμιας κλάσης, καθώς και από τις προσπάθειες για αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και την κατάργηση του ανώτατου ορίου προσέλευσης στο προσκύνημα Χατζ.

Η Ελλάδα στο Top 4 των προορισμών που θα ξεπεράσουν σε αεροπορικές αφίξεις το 2019

Μια διαφορετική ανάλυση, η οποία επικεντρώνεται σε μια κατάταξη των είκοσι κορυφαίων προορισμών, αποκαλύπτει ότι μόνο τέσσερις χώρες, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κολομβία, το Μεξικό και η Ελλάδα, πρόκειται να ξεπεράσουν τις αεροπορικές αφίξεις που παρατηρήθηκαν το 2019. Μετά τη Σαουδική Αραβία, την έκτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία, με υστέρηση 1% και ακολουθούν η Αργεντινή, με υστέρηση 3%, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με υστέρηση 7%, η Τουρκία, με υστέρηση 9% και η Αίγυπτος, με υστέρηση 10%.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η  Ελλάδα και η Πορτογαλία, δύο ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, έχουν καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να παραμείνουν φιλικές προς τους επισκέπτες. Η Αργεντινή έχει επωφεληθεί από την κατάρρευση του νομίσματός της, καθιστώντας την έναν προορισμό με υψηλή σχέση ποιότητας-τιμής. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από την άλλη, επωφελήθηκαν από την εξαιρετική παγκόσμια αεροπορική συνδεσιμότητά τους, την προθυμία τους να δεχθούν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία και την αύξηση των επισκεπτών από τις ΗΠΑ. Τέλος, η Τουρκία και η Αίγυπτος, οι οποίες έχουν επίσης διατηρήσει απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με τη Ρωσία, επωφελήθηκαν επίσης από τον τουρισμό.

Μια περιφερειακή ανάλυση των αγορών προέλευσης δείχνει ότι η Βόρεια Αμερική, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, είναι ο κύριος μοχλός ανάκαμψης σε άλλες περιοχές, με τις κρατήσεις για εξερχόμενες πτήσεις να υπολείπονται μόλις κατά 3% από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι προορισμοί της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής, που είχαν μεγάλη ζήτηση μέχρι το 2022, παρέμειναν δημοφιλείς, αλλά αντιμετώπισαν αυξημένο ανταγωνισμό, καθώς άλλοι προορισμοί αναζωογονήθηκαν. Το ισχυρό δολάριο και οι περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις τόνωσαν τη ζήτηση για ταξίδια προς την Ευρώπη και την περιοχή APAC, όπου ορισμένες χώρες κατέγραψαν περισσότερους Αμερικανούς επισκέπτες από ό,τι το 2019.

Στη Λατινική Αμερική, όπου οι εξερχόμενες πτήσεις είναι 18% πίσω από το 2019, το Μεξικό, 3% μπροστά, και η Κολομβία, 11% πίσω, είναι οι ισχυρές τροφοδότριες αγορές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αεροπορικής συνδεσιμότητας.

Απώλειες 21% για τα ευρωπαϊκά εξερχόμενα αεροπορικά ταξίδια

Τα ευρωπαϊκά εξερχόμενα αεροπορικά ταξίδια θα είναι 21% πίσω από το 2019, με τον ισχυρό πληθωρισμό να συγκρατεί την ανάπτυξη. Οι αγορές προέλευσης, στις οποίες οι εξερχόμενες πτήσεις έχουν καταφέρει να ανακάμψουν ισχυρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι η Ιρλανδία, 5% πίσω, η Ισπανία, 7% πίσω και η Νορβηγία 9% πίσω.

Στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η Αίγυπτος ξεχωρίζει ως η μόνη αγορά εξερχόμενων πτήσεων που ανέκαμψε στα επίπεδα πριν από το Covid-19, καταγράφοντας αύξηση 4%. Στην περιοχή, η πιο αξιοσημείωτη τάση ήταν τα ταξίδια στη Σαουδική Αραβία, για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς για τους εορτασμούς του Eid al-Fitr τον Απρίλιο και για να πραγματοποιήσουν το προσκύνημα του Χατζ στη Μέκκα στα τέλη Ιουνίου.

Άλλες κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2023

Άλλες αξιοσημείωτες ταξιδιωτικές τάσεις του 2023 περιλαμβάνουν:

– την ανάκαμψη του τουρισμού πόλεων,

– την αυξανόμενη δημοτικότητα των αφρικανικών σαφάρι,

– την έντονη αναβίωση των ομαδικών οικογενειακών ταξιδιών, ιδίως στην Αμερική,

– τη συνεχή αύξηση της ζήτησης για premium κατηγορίες αεροπορικών θέσεων,

– τα λιγότερα, αλλά μεγαλύτερα σε διάρκεια ταξίδια, και

– την επιμήκυνση των χρόνων μεταξύ κράτησης και ταξιδιού στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ο Olivier Ponti, VP Insights, ForwardKeys, δήλωσε: “Το 2023, πολλοί προορισμοί και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν επικεντρωμένοι στην ανάκαμψη μετά το Covid-19. Η ταχύτητα αυτής της ανάκαμψης διέφερε ανάλογα με την περιοχή, αλλά μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί, ακόμη και για τις χώρες που ήραν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς πιο πρόσφατα. Αυτό φέρνει τους προορισμούς πίσω στα ζητήματα που αντιμετώπιζαν πριν από την πανδημία. Πού θέλουν να στραφούν ως προς τον τουρισμό; Τι είδους τουρισμό; Για ποιο σκοπό; Αλλά ενώ τα ερωτήματα παραμένουν, το πλαίσιο έχει αλλάξει, καθώς διαμορφώνεται από τα γεωπολιτικά γεγονότα, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα”.

“Η “ανάπτυξη με κάθε κόστος” δεν είναι πλέον βιώσιμη. Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε νέα μοντέλα τουρισμού που είναι κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσβαση σε ακριβή, έγκαιρα και λεπτομερή ταξιδιωτικά δεδομένα είναι ανεκτίμητη για την επιτυχία”, καταλήγει.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *