ForwardKeys: Η Ελλάδα στους 20 πιο δημοφιλείς προορισμούς για το 2022 | Πρώτη των πρώτων η Αττάλεια σε επίπεδο πόλεων

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη της ForwardKeys με τις είκοσι κορυφαίες από πλευράς τουριστικών επιδόσεων χώρες για το 2022, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην ετήσια έκθεση για τους πιο επισκέψιμους προορισμούς της ForwardKeys, η οποία παρουσιάστηκε στην World Travel Market, στο Λονδίνο, από πλευράς χωρών προηγείται η Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ η Αττάλεια στην Τουρκία, με 66% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019, έχει την καλύτερη επίδοση σε επίπεδο πόλεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τα αεροπορικά εισιτήρια (συνδυάζοντας τις αφίξεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Οκτωβρίου με τις κρατήσεις έως το τέλος του έτους), η Δομινικανή Δημοκρατία πρόκειται να υποδεχθεί 5% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι το 2019. Ακολουθούν η Τουρκία, η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, οι οποίες θα υποδεχθούν τον ίδιο αριθμό επισκεπτών. Επόμενες είναι η Τζαμάικα και το Πακιστάν, με μείωση 5%, κι έπονται το Μπαγκλαντές, με μείωση 8%, η Ελλάδα, με μείωση 12%, η Αίγυπτος, με μείωση 15%, η Πορτογαλία, με μείωση 16% και τα ΗΑΕ, με μείωση 17%.

Οι είκοσι καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

 

Η έντονη εκπροσώπηση των προορισμών της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής στην κορυφή του καταλόγου αντανακλά τη σχετική ισχύ της εξερχόμενης αγοράς των ΗΠΑ και την προσέγγιση που ακολουθήθηκε από πολλές χώρες της Καραϊβικής και του Κόλπου του Μεξικού, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και οι οποίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, επέβαλαν λιγότερο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον Covid-19 απ’ ό,τι οι υπόλοιπες χώρες, διατηρώντας έτσι τις οικονομίες των επισκεπτών τους. Καθώς προχωρούσε το έτος, εδραίωσαν την ηγετική τους θέση και άρχισαν να ξεπερνούν τους προ-πανδημικούς αριθμούς.

Η ανάκαμψη η ισχυρότερη τάση στα ταξίδια το 2022

Παράλληλα με την κατάταξη, η ForwardKeys εντόπισε διάφορες σημαντικές τάσεις που χαρακτήρισαν τα ταξίδια το 2022. Η ισχυρότερη είναι η ανάκαμψη, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία έχουν σταδιακά χαλαρώσει και έχει απελευθερωθεί η συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια, υποβοηθούμενη από την πρόσφατη “αναζωογόνηση” των επαγγελματικών ταξιδιών και τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα, όπως η Παγκόσμια Έκθεση στο Ντουμπάι και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν ήταν ομαλή. Αρχικά, η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Omicron προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και την εκ νέου επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ένας άλλος παράγοντας που καθυστέρησε την ανάκαμψη ήταν οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες οδήγησαν σε χαοτικές καταστάσεις στα αεροδρόμια πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Αν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε μαζικά τα ταξίδια από και προς τη Ρωσία, καθώς πολλές χώρες επέβαλαν απαγορεύσεις στις απευθείας πτήσεις, δεν προκάλεσε τη μείωση των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων προς την Ευρώπη όσο θα περίμενε κανείς.

Τα ταξίδια προς τη Νότια Ευρώπη, ιδίως προς την Ελλάδα, με πτώση 12%, την Πορτογαλία, με πτώση 16%, και την Τουρκία, χωρίς μεταβολή, και προς την Ισλανδία, με πτώση 14%, αναμένεται να διατηρηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ωστόσο, η ForwardKeys εκτιμά ότι οι δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου, όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων και του πληθωρισμού, θα έχουν επιβραδυντική επίδραση στην ανάκαμψη των ταξιδιών.

Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, η οποία χαρακτηρίστηκε από αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, κυρίως στην Κίνα, που ακολούθησε την πολιτική Zero Covid, έχει, επιτέλους, αρχίσει να ανακάμπτει. Εκεί, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς ήταν ο κινητήριος μοχλός ανάκαμψης των ταξιδιών, με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές να παρουσιάζουν μόλις 5% και 8% μείωση ,σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Τα ταξίδια αναψυχής προς τις Μαλδίβες, με πτώση 7%, και τα Φίτζι, με πτώση 22%, αμφότερα τροπικοί, νησιωτικοί παράδεισοι, θα διατηρηθούν επίσης σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Αυξημένη η ζήτηση για διακοπές στην παραλία

Η ζήτηση των καταναλωτών για διακοπές στην παραλία οδήγησε στην ανάκαμψη, με τα επαγγελματικά ταξίδια και τον τουρισμό πόλεων να υστερούν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Υπήρξε επίσης μια τάση για ταξίδια σε premium καμπίνες, η οποία εν μέρει τροφοδοτείται από τα λεγόμενα “ταξίδια εκδίκησης”, τα οποία ώθησαν τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Αυτό το… σύνδρομο, καθώς και το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων προκάλεσαν την έντονη αύξηση των ναύλων.

Μεταξύ των κορυφαίων πόλεων προορισμού, την καλύτερη επίδοση κατέγραψε η Αττάλεια, η οποία έχει υποδεχθεί 66% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ακολουθούν το San Jose Cabo (MX), με αύξηση 21%, το Puerto Vallarta (MX), με αύξηση 13%, η Punta Cana (DO), με αύξηση 12%, το San Salvador (SV), με αύξηση 10%, το Cancun (MX), με αύξηση 9%, η Lahore (PK), με αύξηση 4%, η Aruba (AW), με αύξηση 3%, το Montego Bay (JM), χωρίς μεταβολή, και το Islamabad (PK), με μείωση 1%.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις της Αττάλειας βοηθήθηκαν από ορισμένους παράγοντες, κυρίως από την αδυναμία της τουρκικής λίρας και την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης να παραμείνει σχετικά ανοικτή στον τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να συνεχίσει να υποδέχεται Ρώσους επισκέπτες, μετά την κήρυξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του ο Olivier Ponti, VP Insights της ForwardKeys, είπε: “Εξετάζοντας τον κόσμο σε περιφερειακή βάση, πρέπει να θαυμάσει κανείς τις χώρες της Καραϊβικής για τις έγκαιρες προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις αφίξεις επισκεπτών ενόψει της πανδημίας και τη συνεχή ανάπτυξή τους σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό ταξιδιωτικό τοπίο. Η Μέση Ανατολή ξεχωρίζει επίσης, καθώς συνέβαλε στην επιτάχυνση της ανάκαμψής της φιλοξενώντας μεγάλες παγκόσμιες εκδηλώσεις, όπως η Παγκόσμια Έκθεση του Ντουμπάι, το Grand Prix της Φόρμουλα Ένα σε διάφορες τοποθεσίες του Κόλπου και, πάνω απ’ όλα, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Ο Κόλπος έχει επίσης δει μια σχετικά ισχυρή επιστροφή στα επαγγελματικά ταξίδια, ένας τομέας του οποίου η πρόσφατη αναζωογόνηση αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *