Photo by Mika Baumeister on Unsplash

ForwardKeys: Οι Κινέζοι… ξανάρχονται στη Γηραιά ήπειρο | Στην περιοχή της Μ. Ανατολής η “μερίδα του λέοντος”

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά την περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις (+2%) ως προς τα ταξίδια των Κινέζων τους πρώτους μήνες του 2024, έναντι του 2019, ακολουθεί η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρότι εξακολουθεί να παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο σε διψήφιο ποσοστό (-13%), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ForwardKeys.

Σύμφωνα με τα αεροπορικά εισιτήρια που εκδόθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου, τα συνολικά διεθνή ταξίδια από την Κίνα το πρώτο τρίμηνο του 2024 προβλέπεται να παρουσιάσουν μείωση 31% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, αν και παρουσιάζουν αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων από το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η εικόνα ποικίλλει ανά περιοχή, με τα ταξίδια προς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή να παρουσιάζουν μείωση μόλις κατά 5%, σε σύγκριση με το 2019, ενώ τα ταξίδια προς την Ευρώπη παραμένουν 26% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (APAC) η μείωση ανέρχεται στο 31% και για την Αμερική “εκτινάσσεται” στο 50%, σε σύγκριση με πριν την πανδημία.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι προοπτικές για την ανάκαμψη των ταξιδιών από την Κίνα εμφανίζονται αισιόδοξες λόγω της αύξησης της χωρητικότητας αεροπορικών θέσεων προς μια σειρά προορισμούς, με τη διεθνή συνδεσιμότητα να φτάνει το 71% των επιπέδων του 2019 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Εν τω μεταξύ, οι ευνοϊκές εξελίξεις στην πολιτική θεωρήσεων συμβάλλουν σε αυτές τις θετικές προοπτικές, όπως και το γεγονός ότι, τα κινεζικά νοικοκυριά διαθέτουν μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων τους για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δαπάνες, που υποδηλώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον τους για τα ταξίδια.

Στην Ευρώπη, σημαντική ανάκαμψη είναι εμφανής στην αγορά των μεγάλων αποστάσεων, ιδίως στην Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη (-13%), η οποία αποδίδεται στην αυξανόμενη δημοτικότητα των αναδυόμενων αγορών, όπως το Καζακστάν (+61%) και το Ουζμπεκιστάν (+131%), για τις οποίες δεν απαιτείται πλέον βίζα για την είσοδο Κινέζων τουριστών.

Επιπλέον, η Βόρεια Ευρώπη (-27%) σημειώνει ανάκαμψη λόγω της μοναδικής ελκυστικότητας των εμπειριών στους προορισμού της, όπως οι εκδρομές στο Βόρειο Σέλας, οι οποίες κερδίζουν έδαφος μεταξύ των Κινέζων ταξιδιωτών.

Οι τάσεις στα διεθνή ταξίδια των Κινέζων

Το 2024, οι τάσεις στα διεθνή ταξίδια των Κινέζων συνδέονται άμεσα με τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την ευκολία των διαδικασιών έκδοσης βίζας. Η ανάλυση των πιο ανθεκτικών πόλεων προορισμού για τους Κινέζους ταξιδιώτες, αποκαλύπτει ότι η Κουάλα Λουμπούρ, το Μακάο, η Σιγκαπούρη και η πόλη Χο Τσι Μινχ έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, παρουσιάζοντας ποσοστά αύξησης 24%, 10%, 4% και 3%, αντίστοιχα.

Η αύξηση της δημοτικότητας της Κουάλα Λουμπούρ και της Σιγκαπούρης μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην πρόσφατα ανακοινωθείσα πολιτική απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους Κινέζους ταξιδιώτες.

Το Μακάο και το Ντουμπάι έχουν επίσης χαλαρώσει τις απαιτήσεις εισόδου, γεγονός που αποτελεί βασικό παράγοντα για τις επιδόσεις τους. Τα αποτελέσματα της πόλης Χο Τσι Μινχ ενισχύθηκαν από την αύξηση της χωρητικότητας των αεροπορικών θέσεων κατά 15%. Επιπλέον, η Σεούλ και το Χονγκ Κονγκ ανακάμπτουν σταδιακά, σημειώνοντας μείωση περίπου 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Οι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων, όπως το Σίδνεϊ, το Λονδίνο και η Μελβούρνη, παρουσιάζουν σημαντική ανθεκτικότητα, με μειώσεις μόλις 4%, 11% και 16% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η χωρητικότητα θέσεων προς το Λονδίνο έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 κατά 1%.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *