kos

Γ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ : Η Κως ανέκαμψε με τις δικές της δυνάμεις

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Κως ανέκαμψε με τις δικές της δυνάμεις υπογράμμισε ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά : “Η Κως έχει ισχυρή τουριστική ταυτότητα. Είναι ο τρίτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Αυτή την ισχυρή ταυτότητα, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να την ακυρώσουν , μετατρέποντας το νησί μας σε αποθήκη ανθρώπων, δεν θα το καταφέρουν”.
ΚΑι συνέχισε : ” Η Κως άντεξε. Η Κως ανέκαμψε. Με τις δικές της δυνάμεις κατάφερε να αποκαταστήσει την εικόνα της ως τουριστικού προορισμού. Γιατί αυτό είμαστε αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε. Ο Δήμος Κω, οι φορείς του τουρισμού και η Περιφέρεια, μόνοι τους και χωρίς να υπάρχει στήριξη από την Πολιτεία, υλοποίησαν ένα εκτεταμένο και στοχευμένο πρόγραμμα προβολής και αποκατάστασης της τουριστικής φήμης του νησιού, που είχε πληγεί από το μεταναστευτικό”.

Η ομιλία του Γιώργου Κυρίτση έχει ως εξής:

“Η Κως σας καλωσορίζει κύριε Πρόεδρε.
Όλοι οι πολίτες της Κω, όπου και αν ανήκουν, έχουν εντάξει στον κώδικα συμπεριφοράς τους, εδώ και χρόνια, το σεβασμό στην αρχή της φιλοξενίας.
Αυτή είναι η Κως του πολιτισμού και της φιλοξενίας.
Αυτή είναι η αληθινή και πραγματική Κως.
Οι πολίτες της Κω σέβονται τους νόμους και τους θεσμούς. Έστω και αν υπάρχουν εκπρόσωποι θεσμών που δεν δείχνουν σεβασμό απέναντι στην Κω και στους πολίτες της.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θεσμικό ρόλο, και η Κως αισθάνεται τιμή για την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Ελπίδα μας είναι η σημερινή επίσκεψή σας να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα.
Η Κως, κύριε Πρόεδρε, έχει ισχυρή τουριστική ταυτότητα. Είναι ο τρίτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός.
Αυτή την ισχυρή ταυτότητα, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να την ακυρώσουν , μετατρέποντας το νησί μας σε αποθήκη ανθρώπων, δεν θα το καταφέρουν.
Η Κως άντεξε. Η Κως ανέκαμψε.
Με τις δικές της δυνάμεις κατάφερε να αποκαταστήσει την εικόνα της ως τουριστικού προορισμού. Γιατί αυτό είμαστε αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε.
Ο Δήμος Κω, οι φορείς του τουρισμού και η Περιφέρεια, μόνοι τους και χωρίς να υπάρχει στήριξη από την Πολιτεία, υλοποίησαν ένα εκτεταμένο και στοχευμένο πρόγραμμα προβολής και αποκατάστασης της τουριστικής φήμης του νησιού, που είχε πληγεί από το μεταναστευτικό.
Ο Δήμος Κω μαζί με τους φορείς, ιδιώτες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Τομέα του Τουρισμού δημιουργεί ένα νέο Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, ένα αναπτυξιακό εργαλείο μακριά από κρατικοδίαιτες αντιλήψεις και πρακτικές.
Γιατί δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος. Γιατί γνωρίζουμε ότι από αυτό το Κράτος δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα.
Παράλληλα στις αρχές Μαΐου ο Δήμος Κω και ο Δήμος Αλικαρνασσού στα απέναντι παράλια, υπογράφουν συμφωνία ανακήρυξης των δύο δήμων ως τουριστικής ζώνης, που συνδέεται με μια σειρά άλλων συμφωνιών επιχειρηματικής και τουριστικής συνεργασίας.
Είναι ένα θετικό μήνυμα προς τη διεθνή τουριστική αγορά αλλά και ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Μια κίνηση χαμηλής διπλωματίας αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικής στόχευσης.
Στην Κω ξέρουμε ένα μόνο πράγμα: να δουλεύουμε και να δημιουργούμε.
Η τουριστική ανάπτυξη της Κω, στηρίζεται στη δουλειά των ανθρώπων αυτού του νησιού και στο δημιουργικό πνεύμα που χαρακτηρίζει την επιχειρηματικότητα και τους επαγγελματίες του τουρισμού.
Η Κως είναι τουριστικός προορισμός, έδειξε όμως και το ανθρώπινο πρόσωπο και την αλληλεγγύη της.
Δεν αποδέχεται όμως μεθοδεύσεις και αυταρχισμούς, που θέτουν σε αμφισβήτηση την τουριστική της ταυτότητα.

Προσφυγικό

Η καθολική απαίτηση των πολιτών του νησιού, που έχει μετατραπεί σε κυρίαρχο για εμάς στόχο, είναι να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hot spot.
Και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω.
Η Κως δεν θα γίνει αποθήκη ανθρώπων, δεν θα γίνει το αντίτιμο για να εξαγοράσουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους.
Κύριε Πρόεδρε,
Η ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδέεται με την εικόνα ενός εν δυνάμει Πρωθυπουργού.
Οι πολίτες της Κω δεν ζητούν υποσχέσεις, θέλουν καθαρές δεσμεύσεις.
Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε αλαζονικά, εχθρικά και εκδικητικά απέναντι στην Κω.

Αρνήθηκε να δει και να συζητήσει τις ρεαλιστικές προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Κω και περιελάμβαναν τη δημιουργία δομής στην οποία θα γινόταν η πρώτη καταγραφή με 48ωρη παραμονή και στη συνέχεια ο διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Για τους πρώτους θα έπρεπε να υπάρχει η παροχή ασύλου, προστασία και δυνατότητα μετεγκατάστασης ενώ οι δεύτεροι θα έπρεπε να κρατούνται και στη συνέχεια να επαναπροωθούνται.
Η κυβέρνηση επέβαλλε με τη βία τη δημιουργία του hot spot, το οποίο τελικά μετατράπηκε σε μία αποθήκη ψυχών, όπως είχαμε προειδοποιήσει αλλά και προβλέψει από την πρώτη στιγμή.
Κάποιοι μεθοδεύουν τη δημιουργία δεύτερου hot spot αλλά και κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου αφού παραμένουν σε ισχύ:
α) Το ΦΕΚ για κέντρο υποδοχής στην περιοχή Λινοπότι
β) Η παραχώρηση ακινήτου του ΒΑΚΟΥΦ για τον ίδιο σκοπό.
Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να μετατρέπεται ένα νησί όπως η Κως σε αποθήκη ανθρώπων αφού όσοι έρχονται εγκλωβίζονται πλέον εδώ.
Επισημαίνω ότι όσοι έρχονται τους τελευταίος μήνες, προέρχονται από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τις χώρες της Β.Αφρικής, δεν έχουν ούτε την ιδιότητα ούτε το προφίλ του πρόσφυγα.
Εμείς ζητάμε να ανακληθεί το ΦΕΚ για το Λινοπότι, να αρχίσει η μεταφορά των προσφύγων, να ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις των παράνομων μεταναστών.
Παράλληλα η τοπική οικονομία και ο τουρισμός μας χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας.
Η πρόσκαιρη και με ημερομηνία λήξης απόφαση για την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δεν λύνει το πρόβλημα.
Στο τουριστικό πακέτο έχουν επιβληθεί επιβαρύνσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης που θα ισχύσει το 2018.
Οι συντελεστές φόρου για την επιχειρηματικότητα είναι ιδιαίτερα υψηλοί και η υπέρμετρη αυτή φορολογική επιβάρυνση δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στο τουριστικό μας προϊόν.
Οι επιχειρήσεις του νησιού αλλά και όλοι οι πολίτες ζητούν δεσμεύσεις για μια στοχευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί.
Για εμάς το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.
Η Κως ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που με βάση στοιχεία του 2007 κατατάσσεται στις πλούσιες περιφέρειες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ενισχύσεις από αυτό τον ‘’ισχνό’’ και αναποτελεσματικό αναπτυξιακό νόμο που ισχύει σήμερα, να κινούνται σε ποσοστά της τάξης του 10 ή 15%, ποσοστό ασήμαντο όταν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά και πρόσβασης σε κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό για τις επιχειρήσεις μας.
Το ίδιο ισχύει και για την κατανομή των πόρων από την Ε.Ε αφού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με βάση στοιχεία του 2008 κατατάσσεται στις περιφέρειες που ανήκουν στο Στόχο 2 ( στις ανεπτυγμένες περιφέρειες).
Και όμως με στοιχεία του 2014, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 35 μονάδες.
Η Κως αλλά και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου περιμένουν ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, με συγκεκριμένα τομεακά προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού και με ποσόστωση για τις ενισχύσεις προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα.
Περιμένουμε επίσης την ανάληψη μιας εθνικής πρωτοβουλίας για την μετατόπιση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Στόχο 1.
Κύριε Πρόεδρε,
Είναι τιμή για το Δήμο και τους πολίτες της Κω, η επίσκεψη σας στο νησί αλλά και η παρουσία σας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται με σκληρή δουλειά και προσπάθεια.
Αρκεί όμως να υπάρχει ειλικρίνεια, ρεαλισμός, αίσθηση της πραγματικότητας και θέληση.
Σας μίλησα ειλικρινά.
Οι προτάσεις που σας κατέθεσα στηρίζονται στην πραγματικότητα, είναι ρεαλιστικές.
Για να μετουσιωθούν σε πολιτικές επιλογές και πράξεις, χρειάζεται θέληση και αποφασιστικότητα.
Σας καλωσορίζω στην Κω, σας εύχομαι υγεία και δύναμη”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *