ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΤΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το παρόν με τον Μ. Κριτσωτάκη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
– Τη δημιουργία νέας “Ολυμπιακής” ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
– Κρατικοποίηση των αεροδρομίων και συμμετοχή των δήμων στην αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας

Μετά την περυσινή ηχηρή απουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ χθες έδωσε το παρόν στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, διά του βουλευτή Ηρακλείου και υπεύθυνου του τομέα Τουρισμού Μιχάλη Κριτσωτάκη, η οποία ήταν και “επεισοδιακή”, καθώς στη διάρκεια της ομιλίας του “έπεσαν τα φώτα” στο ξενοδοχείο!!! 
Ο κ. Κριτσωτάκης ζήτησε την δημιουργία δημόσιου αερομεταφορέα και την κρατικοποίηση των αεροδρομίων, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι “Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τη συνεργατικότητα και την αλληλεγγύη, με τη συμμετοχή των τοπικών αυτοδιοικήσεων και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών”. 
Κατά τα λοιπά ο κ. Κριτσωτάκης έκανε λόγο για τις εξής βασικές θέσεις:

1. Η ίδρυση ενός Ειδικού Ταμείου Τουριστικής Ανάπτυξης ή Τράπεζας Ειδικού Σκοπού (π.χ. Τράπεζα Τουριστικής Ανάπτυξης, που θα έχει ως κύριους στόχους τη χρηματοδότηση και την παροχή εγγυήσεων για την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων τουριστικής σημασίας, την ενίσχυση της απαραίτητης ρευστότητας και τη διασφάλιση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της τουριστικής επενδυτικής δραστηριότητας.
2. Η αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου στον τομέα των αερομεταφορών, με στόχο τη θωράκιση του δημόσιου συμφέροντος και εργαλεία την ενίσχυση περιφερειακών δικτύων και αερογραμμών, την επαναφορά των αεροδρομίων υπό δημόσιο έλεγχο ως στρατηγικής σημασίας δραστηριότητες. Μάλιστα, θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας απόψεις πάνω στο ζήτημα των αερομεταφορών, που, ας μην ξεχνάμε, μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και την ίδρυση ενός σύγχρονου Εθνικού Αερομεταφορέα, ικανού να λειτουργεί αυτόνομα και ανταγωνιστικά στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Σας ζητώ να ανοίξουμε με ειλικρίνεια αυτή τη συζήτηση, διότι η χώρα αυτή τη στιγμή ξεπουλάει βασικά εργαλεία άσκησης εθνικής τουριστικής πολιτικής (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες). Αν κοιτάξουμε, χωρίς εθνικιστικές προκαταλήψεις, στα ανατολικά μας, θα δούμε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αναγγείλει την κατασκευή του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο στην Κωνσταντινούπολη. Εμείς τι κάνουμε; Το κυριότερο: πως;
3. Η ενίσχυση της προσβασιμότητας στους τουριστικούς προορισμούς, μέσω έργων υποδομών για την ανάπτυξη και βελτίωση των συγκοινωνιακών εθνικών και περιφερειακών δικτύων.
4. Η καθιέρωση ενός διάδοχου συστήματος ταξινόμησης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, με υποχρεωτική εισαγωγή της σε βάθος αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και έμφαση στην παρεχόμενη ποιότητα.
5. Η στήριξη και θέσπιση σταθερού μηχανισμού κινήτρων για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των μικρών και πολύ μικρών τουριστικών και συμπληρωματικών προς το προϊόν, επιχειρήσεων.
6. Η ενίσχυση συνεργατικών–συνεταιριστικών επιχειρηματικών σχημάτων με στόχο την προστασία, ανάδειξη, ανάπτυξη και κοινωνική διαχείριση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων των προορισμών, καθώς και κατά περίπτωση των τουριστικών ακινήτων και εγκαταστάσεων.
7. Η ενίσχυση και διεύρυνση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού. Πρόκειται για τεράστιο ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να τονώσει τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος δέχτηκε σφοδρό χτύπημα μετά την κατάργηση των ΟΕΕ – ΟΕΚ. Βεβαίως, αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς μόνο υγιή και γεμάτα ταμεία μπορούν να υποστηρίξουν αυτά τα προγράμματα.
8. Η εξάλειψη των φαινομένων της αδήλωτης, μαύρης εργασίας και των πολιτικών ελαστικοποίησης της εργασίας.
9. Ο εξορθολογισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων των μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων (όπως για παράδειγμα, των συντελεστών ΦΠΑ ή του φόρου ακινήτων).
10. Ο επανασχεδιασμός της επικοινωνιακής στρατηγικής προώθησης και προβολής της χώρας ως τουριστικού προορισμού, στη βάση μετρήσιμων ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών επίτευξης αποτελεσμάτων.
11. Η βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας.
12. Η αναμόρφωση και κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με στόχο τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς.

Εν κατακλείδι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ” Σε μαρασμό οδηγούνται οι τουριστικές περιοχές και μάλιστα ταχύτατα: τόσο από τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, όσο και από τη συρρίκνωση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας ˙ τόσο από τη κατάργηση των εποχικών επιδομάτων, όσο και από την εποχικότητα της απασχόλησης. Δεν είναι η σωτηρία τους, όμως, η άνευ ορίων δόμηση και ιδιωτικοποίηση. Πρέπει, επιτέλους, το κέντρο βάρους της τουριστικής ανάπτυξης να μετατοπιστεί από τις επενδύσεις προς τον ανθρώπινο παράγοντα. Η αναζήτηση της ποιότητας στον τουρισμό περνάει αναγκαστικά μέσα από τους 700.000 και πλέον που απασχολούνται στον τουρισμό – μέσα δηλαδή από τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους. Η πραγματική και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη συνεπάγεται ένα καλά καταρτισμένο και νόμιμα απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό (θυμίζω την τραγική δολοφονική επίθεση του Ολλανδού ανιματέρ στο 11χρονο παιδάκι στην Κρήτη) συνεπάγεται την προστασία των φυσικών και πολιτισμικών πόρων, που δίνουν στην Ελλάδα συγκριτικό πλεονέκτημα  ˙ συνεπάγεται την ακύρωση των μνημονίων και συνεπάγεται, βεβαίως, τη χάραξη πολιτικής προς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ανταποδοτικότητα, μαζί με κοινωνικούς φορείς και δημοκρατικούς θεσμούς, όπου τα μέλη θα εκπροσωπούνται και θα συναποφασίζουν ισότιμα”.
Ολόκληρη η ομιλία εδώ