ksd copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γερμανία: 24 δισ. ευρώ οι απώλειες στους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα 25 δισεκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τους τουριστικούς προορισμούς στη Γερμανία για τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 λόγω της ύφεσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του Κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του DWIF η μείωση αυτή ωφείλεται στην φθίνουσα ζήτηση, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του Μαρτίου και αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη του Απριλίου.

Οι προορισμοί, τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις του Τουρισμού έχουν έρθει αντιμέτωποι με την κρίση που προκαλεί ο Κορωνοϊός, η οποία φορά τη μείωση της ζήτησης και τις απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ προς το παρόν ή λύση ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κλάδος έχει πληγεί άσχημα και θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να ανακάμψει. Οι επιχειρηματίες και οι γενικοί διευθυντές των τουριστικών επιχειρήσεων αναρωτιούνται τι θα γίνει αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, ποιες θα είναι οι τελικές συνέπειες και ποιοι τομείς έχουν πληγεί περισσότερο.

Τουρισμός

Η μείωση στη ζήτηση για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 12-17% ανάλογα με τον τύπο του προορισμού. Για το δίμηνο αυτό και μόνο οι πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 9 δισεκατ. ευρώ.

Αναμένεται, επίσης, στη διάρκεια του έτους οι προορισμοί να αντιμετωπίσουν και άλλες απώλειες λόγω της επιφύλαξης για την πραγματοποίησή κρατήσεων. Ισχυρές είναι και οι επιπτώσεις σε γερμανικές πόλεις, όπου σημαντικές διοργανώσεις του επιχειρηματικού κλάδου έχουν αναβληθεί για τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, ενώ κανείς δεν ξέρει ακόμα πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι πτήσεις. Ο Κορωνοϊός ενδέχεται, επομένως, να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Τουρισμό, ακόμα και αν τα ταξίδια προς και από τη Γερμανία ξεκινήσουν από τις αρχές του καλοκαιριού του 2020.

Ξενοδοχεία

Μετά από χρόνια ανοδικής πορείας ο ξενοδοχειακός κλάδος σημειώνει πτώση έως 36% στις πληρότητες από την 1η Μαρτίου, ενώ οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 42% στις 2 πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου και οι απώλειες αυξάνονται κάθε ημέρα.

Αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν προβλήματα ρευστότητας στα πρώτα τετράμηνα κάθε έτους, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου καταγράφονται οι λιγότερες κρατήσεις της σεζόν.

Όμως τα στοιχεία του Μαρτίου του 2020 αποτελούν μια απειλή για το ξενοδοχειακό κλάδο στο σύνολό του. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν μειωμένα αποθεματικά για αντιμετωπίσουν την υφιστάμενη κρίση, ενώ ακόμα και ο έγκαιρος δανεισμός δε θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες

 

Ημερήσιος Τουρισμός και Τουρισμός Αναψυχής

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι απώλειες σε αυτό το είδος τουρισμού ανέρχονται στα 15 δισεκατ. ευρώ για τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς τα ταξίδια και οι εκδρομές τις τελευταίες 3 εβδομάδες καθίστανται αδύνατα λόγω των περιορισμών μετακίνησης που έχουν εφαρμοστεί από τις γερμανικές αρχές.

Προς το παρόν αναμένεται πτώση στους επισκέπτες μεταξύ 8 έως και 18% σε σύγκριση με μία κανονική χρονιά. Το μόνο θετικό είναι ότι ο τομέας αυτός του τουρισμού, που ανέρχεται συνολικά στο 60% των συνολικών εσόδων σε περιόδους προ-ύφεσης, προβλέπεται να σημειώσει ταχύτερη ανάπτυξη καθώς αποτελεί μια οικονομικά προσοδοφόρα πτυχή του κλάδου και οι επιχειρήσεις μπορούν να παράξουν κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *