© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γιάννης Παράσχης: Να βελτιωθούν οι προς ψήφιση ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση | 7+1 μέτρα για τον Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Να βελτιωθούν οι προς ψήφιση ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης μιλώντας στην 11η ετήσια γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ), παρουσιάζοντας ακόμη 7+1 μέτρα για τον Τουρισμό.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ, η ομιλία του προέδρου του ΣΕΤΕ, μετά από αρκετά χρόνια και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παράσχης, “Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πρόσκληση”.

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΤΕ, “Η αυξημένη λειτουργική επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων συνεπεία των πληθωριστικών πιέσεων, το εργασιακό κόστος με έμφαση στην φορολόγηση της εργασίας, η ενέργεια, η μη πρόσβαση, κυρίως, μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, το αυξημένο κόστος χρήματος και η φορολογία, αποτελούν δικαίως αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας”.

Όπως είπε ο κ. Παράσχης, “Το 2023 αναμένεται να είναι η νέα χρονιά αναφοράς για τον τουρισμό στη χώρα μας, τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε στις αρχές τις εβδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδας, τα έσοδα Ιαν. – Σεπτ. είναι αυξημένα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και κατά 11% σε σχέση με το 2019. Αυτό όμως δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό. Οι προκλήσεις είναι πολλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τώρα, είναι η στιγμή που πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και συγκροτημένα να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και την μελλοντική υγιή ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού, πάντα με όρους βιωσιμότητας. Η επόμενη μέρα προϋποθέτει στοχευμένη στρατηγική την οποία στον ΣΕΤΕ έμπρακτα και με συγκεκριμένες προτάσεις την έχουμε οριοθετήσει σε 5 κεντρικούς πυλώνες, που συνδέονται άμεσα με το «Στρατηγικό Σχέδιο Ελληνικός Τουρισμός 2030»  και περιλαμβάνουν: τις υποδομές, τις επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, την ορθή διαχείριση προορισμών, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητα”.

Και συνέχισε: “Η αυξημένη λειτουργική επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων συνεπεία των πληθωριστικών πιέσεων, το εργασιακό κόστος με έμφαση στην φορολόγηση της εργασίας, η ενέργεια, η μη πρόσβαση, κυρίως, μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, το αυξημένο κόστος χρήματος και η φορολογία, αποτελούν δικαίως αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε 7 +1 θέματα που θεωρούμε άμεσης προτεραιότητας. Το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τη πολύ-αναμενόμενη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, χρήζει βελτιώσεων. Και ο λόγος είναι διττός, αφενός μεν, απαιτείται να διασφαλιστεί η επί ίσοις όροις επιχειρηματική δραστηριότητα, αφετέρου δε, αποτελεί σε συγκεκριμένες περιοχές μείζον κοινωνικό ζήτημα εύρεσης στέγης.

Αναφορικά με το τέλος ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, από την πρώτη στιγμή τονίσαμε πως δεν μπορεί να βαραίνει έναν μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια, που έχουν να κάνουν με την ανταποδοτικότητα του τέλους ανά προορισμό, καθώς και με τις διαφορετικές ανάγκες ανά περιοχή με γνώμονα πάντα την χωρική και χρονική επέκταση του τουρισμού.

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Η μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και τις μεταφορές, που προβλέπεται στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί θετικό βήμα στην κατεύθυνση της  διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συνθέτει την ανταγωνιστικότητα, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός, τα προγράμματα χρηματοδότησης σε όλα τα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως της κατηγορίας αστέρων στην οποία κατηγοριοποιούνται.

Ένα πολύ δομικό ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, αφορά στη βελτίωση των δημοσίων υποδομών, προκειμένου να είναι ανάλογες των ιδιωτικών επενδύσεων και της εξέλιξης των τουριστικών μεγεθών. Οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των αυξανόμενων ροών, ειδικότερα, δε, εάν προσδοκούμε σε ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος με προτεραιότητα τους κατοίκους και κατ’ επέκταση τους επισκέπτες μας.

Για τις Πληγείσες περιοχές τώρα από τις πρόσφατες καταστροφές. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και οι συνέπειες από ακραία καιρικά φαινόμενα φέτος ήταν εμφανέστερες από ποτέ. Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται πρέπει να είναι οριζόντια, καθώς οι φυσικές καταστροφές πλήττουν όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έναν προορισμό και όχι μόνο αυτές που έχουν υποστεί υλικές ζημιές.

Και φυσικά το Χωροταξικό.  Ένα θέμα πολλών ετών που τίθεται διαρκώς. Επαναδιατυπώνω την πάγια θέση μας για την επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου». Και βέβαια, παρά τις αυξήσεις στα επίπεδα αμοιβών του τομέα, το ζήτημα της αδυναμίας εύρεσης προσωπικού εξακολουθεί να αποτελεί δομική πρόκληση. Η λύση του απαιτεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις και στις διεθνείς τάσεις. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανάμεσα σε άλλα, θα πρέπει να βελτιωθεί και ιδίως να γίνει πιο λειτουργική  και η διαδικασία μετάκλησης εργαζομένων, η οποία δεν βοηθά ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Ενότητα, σύνθεση, συνεργασία

Αποτυπώνοντας το νέο πνεύμα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, είπε: “Όλα τα παραπάνω περιγράφουν ζητήματα του σήμερα. Φωτίζουν τις μεγάλες προκλήσεις και αναδεικνύουν δυο σημαντικές προτεραιότητες. Η πρώτη είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε με τις επιτυχίες που σημειώνει ο ελληνικός τουρισμός.Η δεύτερη προτεραιότητα, είναι η ενότητα, η σύνθεση, η συνεργασία. Ο τουριστικός τομέας έχει την ανάγκη, ισχυρής φωνής, με θεσμικό βάρος, με κύρος και σοβαρότητα. Χρειάζεται τεκμηρίωση, στρατηγική, διεκδίκηση αιτημάτων. Όλο και όλοι συμφωνούμε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με το νέο ΔΣ της, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο με το θεσμικό του κύρος, με την εμπειρία, τη γνώση και την εξωστρέφεια του Αλέξανδρου Βασιλικού, μπορούν και πρέπει μαζί με τον ΣΕΤΕ, να αποτελέσουν την εγγύηση για την καλύτερη δυνατή παραγωγή ρεαλιστικών και τεκμηριωμένων θέσεων για την επίλυση καίριων ζητημάτων του κλάδου.

«Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας», όπως σωστά λέτε κύριε Πρόεδρε και θα συμφωνήσω μαζί σας. Ο βηματισμός, η στρατηγική, οι θέσεις, πρέπει να είναι απόλυτα συντονισμένοι, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας για ένα ισχυρό, βιώσιμο και ανταγωνιστικό ελληνικό τουριστικό προϊόν”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *