money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Global Data: Η αφαίρεση των ελληνικών νησιών από τα νέα δρομολόγια των αεροπορικών εταιριών θα λειτουργήσει αρνητικά για την οικονομία

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

Αρνητικά για την οικονομία στην Ελλάδα αναμένεται να λειτουργήσει η αφαίρεση μερικών νησιών από τα νέα δρομολόγια των αεροπορικών εταιριών σύμφωνα με την Global Data. Η έλλειψη προσβασιμότητας σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά θα επηρεάσει αρνητικά τις τοπικές επιχειρήσεις στους τομείς της λιανικής, του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Η αναλύτρια της Global Data, Rheanna Norris, αναφέρει:

“Μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, όπως η EasyJet και η Ryanair ανακοίνωσαν την επανεκκίνηση των πτήσεών τους, αλλά μόνο στο 50% του αρχικού τους προγράμματος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαίρεση μερικών προορισμών και την επικέντρωση σε πιο δημοφιλή και επικερδή δρομολόγια”.

Ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα της ελληνικής οικονομίας καθώς πλήθος νησιών βασίζονται στην άφιξη τουριστών και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το 2018 υπολογίζεται πως η Ελλάδα υποδέχθηκε 6.2 εκατ. τουρίστες μόνο από τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Η Rheanna Norris προσθέτει:

“Μερικά ελληνικά νησιά οδηγούνται από τον “υπερτουρισμό” στον “καθόλου τουρισμό”. Ενώ προηγουμένως το φυσικό περιβάλλον και η γαλήνη των νησιών καταστρεφόταν από τους τουρίστες, τώρα είναι υπερβολικά ήρεμα, ενώ οι τσέπες των επιχειρηματιών παραμένουν κενές λόγω της απουσίας τουριστών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία επιθυμία για τη μείωση των εισερχόμενων τουριστών, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί βιώσιμη λύση”.

Οι πτήσεις προς την Αθήνα και τα δημοφιλή νησιά έχουν ξεκινήσει, αλλά τα νησιά που είναι γνωστά για τη γαλήνη δέχονται μηδενικό ή ελάχιστο αριθμό τουριστών. Αυτό μειώνει την πρόσβαση σε αυτά τη δημοφιλή θέρετρα. Από τον Κορωνοϊό έχουν πληγεί και οι ακτοπλοϊκές υπηρεσίες εντός και πέριξ των νησιών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο 50% της πληρότητάς τους και είναι απαραίτητος ο έλεγχος της θερμοκρασίας και η παροχή ενός πιστοποιητικού υγείας.

Κλείνοντας η  Rheanna Norris επισημαίνει:

“Μαζί με όλα αυτά οι κρουαζιέρες έχουν ανασταλεί και έτσι εξανεμίζεται ένας σημαντικός αριθμός τουριστικών και εισοδηματικών ροών στις ήδη πληγείσες επιχειρήσεις. Οι κρουαζιέρες παρέχουν, επίσης, κίνητρα για την πραγματοποίηση ταξιδιών σε παλιούς προορισμούς, και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται μία συνεχής ροή εσόδων, η οποία απειλείται εάν η πρόσβαση στα συγκεκριμένα νησιά περιοριστεί”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *