Photo by Florian Wehde on Unsplash
Photo by Florian Wehde on Unsplash

H Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει “κάποιου είδους” περιορισμούς για τον Covid

ΔΙΕΘΝΗ ΦΟΡΕΙΣ

Στα πρόθυρα επαναφοράς ορισμένων περιορισμών για τον Covid-19 υπό το φως της απειλής της νέας υποπαραλλαγής βρίσκεται η Ισπανία, με τις τοπικές Αρχές, σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας, να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο.

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνιστά την επαναχρησιμοποίηση μασκών σε εσωτερικούς χώρους,  φαίνεται τώρα ότι και η Ισπανία μπορεί να υιοθετήσει και πάλι κάποιους αυστηρότερους περιορισμούς καθώς αυξάνεται η απειλή ενός νέου στελέχους.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους καταργήθηκε το προτελευταίο από αυτά τα μέτρα, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε μια εκδοχή της προ-πανδημικής κανονικότητας.

Το μόνο μέτρο που παραμένει, επί του παρόντος, είναι η απαίτηση να χρησιμοποιείται μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα αεροπλάνα και στα κέντρα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακείων.

Ωστόσο, τώρα, η δημοφιλής περιοχή της Ανδαλουσίας -που περιλαμβάνει τη Μάλαγα, τη Σεβίλλη και τη Γρανάδα – είναι η πρώτη μεγάλη περιοχή που υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να επανέλθει κάποιου είδους νέος κανονισμός, με την πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης, Juanna Moreno, να ζητά “τις μέγιστες δυνατές προφυλάξεις”.

Σήμερα η αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι δεν αποκλείει τη “λήψη προληπτικών μέτρων”, λέγοντας: “Προτιμώ να είμαι διορατική”.

Η Μαγιόρκα συμβουλεύει ήδη τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, αν και οι υπεύθυνοι υγείας λένε ότι αυτό θα συνεχίσει να είναι θέμα επιλογής, προς το παρόν τουλάχιστον.

Η κα. Moreno εξέφρασε την ανησυχία της για τα εκατομμύρια των λοιμώξεων στην Κίνα και την πιθανότητα νέα στελέχη να υπερνικήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή δημόσιας υγείας της Ανδαλουσίας θα συνεδριάσει στις 17 Ιανουαρίου, ώστε οι εμπειρογνώμονες να εκθέσουν τις απόψεις τους για την παρούσα κατάσταση και “να ρίξουν φως στο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένες από τις πτυχές που μας ανησυχούν”.

“Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και είναι προτιμότερο να είσαι δύο μικρά βήματα μπροστά παρά δύο μικρά βήματα πίσω. Προτιμώ να σφάλουμε προς την πλευρά της πρόβλεψης και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις, σε περίπτωση που είχαμε κάποιο περιστατικό, που ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί”, είπε.

Από την πλευρά της η υπουργός Υγείας της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων, Patricia Gómez, προέτρεψε τους επισκέπτες και τους τουρίστες να είναι σε επαγρύπνηση.

Είπε ότι η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους συνιστάται, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική ή τουλάχιστον προς το παρόν.

“Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε κλειστούς χώρους όταν ο ιός κυκλοφορεί ενεργά. Η μάσκα είναι ένα προληπτικό μέτρο, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιστροφή σε γενικευμένη, υποχρεωτική χρήση σε εσωτερικούς χώρους”, σημείωσε.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *