HVS: Στα… ύψη η αξία των αθηναϊκών ξενοδοχείων | Η υψηλότερη στην Ευρώπη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Την… ανιούσα πήρε η αξία των ξενοδοχείων της Αθήνας το 2023, παρουσιάζοντας τη δυναμικότερη άνοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τουριστικών ροών προς την πρωτεύουσα και της ανόδου των βασικών ξενοδοχειακών δεικτών, σύμφωνα με τον ετήσιο Ευρωπαϊκό Δείκτη Αποτίμησης Ξενοδοχείων (HVI) της HVS.

Εν τω μεταξύ στο σύνολό τους οι αξίες των ξενοδοχείων σε όλη την Ευρώπη παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, χάρη στην παγίωση της ανάκαμψης των ταξιδιών, μετά την πανδημία, που διατηρούν τις μέσες τιμές των δωματίων σε υψηλά επίπεδα.

Η αύξηση της επιθυμίας των ανθρώπων για ταξίδια και οι υψηλές τιμές αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο μιας σειράς γεωπολιτικών προκλήσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και η επισφαλής κινεζική οικονομία, καθώς, επίσης, το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος και τα υψηλά επιτόκια.

Ως αποτέλεσμα προέκυψε οριακή άνοδος της αξίας των ξενοδοχείων σε όλη την Ευρώπη κατά 1%, διατηρώντας την περίπου στο 97% των επιπέδων του 2019. Αυτή η επιβράδυνση ακολουθεί τις σταθερές αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022, όταν ο HVI κατέγραψε αυξήσεις των τιμών κατά 3,8% και 4,5%, αντίστοιχα.

“Η ανάκαμψη των εσόδων και των κερδών οδήγησε σε οριακή αύξηση της αξίας κατά τη διάρκεια του έτους, παρά τις ακόμη δύσκολες προοπτικές για τις παραμέτρους αποτίμησης”, σχολίασε η Julia Dzerkach, εκ των συγγραφέων της έκθεσης και συνεργάτης της HVS London. Για να συμπληρώσει: “Αλλά το αυξημένο κόστος του χρέους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι συνεχιζόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις είχαν ως αποτέλεσμα μια υποτονική αγορά για τις ξενοδοχειακές συναλλαγές, με μεγάλο περιθώριο προσφοράς-ζήτησης για πωλήσεις και εξαγορές”.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τα ξενοδοχεία στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και τη Ρώμη παρέμειναν εκείνα με την υψηλότερη αξία σε όλη την Ευρώπη, ενώ ακολούθησαν τα ξενοδοχεία στη Γενεύη, τη Φλωρεντία, το Μιλάνο, τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, τα οποία συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Τα ξενοδοχεία στην Αθήνα παρουσίασαν την ισχυρότερη αύξηση της αξίας τους το 2023, σύμφωνα με τον HVI, με διψήφια βελτίωση, που προήλθε από το ισχυρό RevPAR (Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο) και το ενεργό ενδιαφέρον των επενδυτών. Ενώ, τα ξενοδοχεία στη Φλωρεντία, το Δουβλίνο, τις Βρυξέλλες, η Βαρκελώνη, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα παρουσίασαν αύξηση της αξίας τους κατά 3-5%.

Ωστόσο, μόνο το Άμστερνταμ, η Αθήνα, το Δουβλίνο και το Παρίσι είδαν τις αξίες να επιστρέφουν στα προ-πανδημικά επίπεδα, κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων της μέσης τιμής.

Οι γερμανικές αγορές του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Φρανκφούρτης ήταν μεταξύ εκείνων που κατέγραψαν μείωση των ξενοδοχειακών αξιών για το 2023, κυρίως λόγω της βραδύτερης ανάκαμψης σημαντικών παραγόντων ζήτησης, όπως για εταιρικά ταξίδια, συνέδρια κι εκθέσεις.

“Υπάρχει ακόμη παγκόσμια αβεβαιότητα κατά το επόμενο έτος, αλλά θα πρέπει να δούμε μεγαλύτερη σταθερότητα όσον αφορά τις μεταβολές των τιμών που εξελίσσονται περαιτέρω. Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων σε συνδυασμό με τη μέτρια αύξηση των RevPAR, καθώς ο όγκος της ζήτησης ανακάμπτει πλήρως, θα πρέπει να αποτελεί καλό οιωνό για το 2024”, κατέληξε η έτερη συγγραφέας της έκθεσης, Clemence Sennavoine, επίσης συνεργάτης της HVS London.

Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση “αναμονής” για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, γεγονός που σημαίνει ότι σημαντικά ποσά κεφαλαίων παραμένουν διαθέσιμα και, όπως αποδείχθηκε και πάλι το 2023, τα ξενοδοχεία παραμένουν μια ισχυρή επενδυτική επιλογή ως ένα καλό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *