spain
Photo by Julian Dik on Unsplash

Ισπανία: Ζητείται μείωση ΦΠΑ στο 5% | Στα επίπεδα του 1995 ο Τουρισμός | Απώλεια 100 δισ. €

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ο τομέας του Τουρισμού στην Ισπανία -ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός στον κόσμο-, αναμένεται να υποστεί απώλειες άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, “επιστρέφοντας στα εππίπεδα του 1995, σύμφωνα με την επανεκτίμηση των συνεπειών της πανδημίας που έδωσε στην δημοσιότητα, μια επιστροφή στο επίπεδο δραστηριότητας του 1995, που ανακοίνωσε η Exceltur (Συμμαχία για την Αριστεία στον Τουρισμό), ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος, που ιδρύθηκε από 33 από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα.

Στα μέλη της Exceltur, συμπεριλαμβάνονται εταιρίες από τους τομείς των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών, διαμονής, ταξιδιωτικών πρακτορείων και ταξιδιωτικών πρακτόρων, μέσων πληρωμής, ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικά νοσοκομεία και κέντρα κρατήσεων / GDS, διαδικτύου, κ.λπ…

Η Συμμαχία ζητά μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων μείωση του ΦΠΑ στο 5%, άμεση μη επιστρεπτέα χορήγηση ρευστότητας, επέκταση της επιδότησης εργασίας, κατα΄ργηση του περιορισμού των απολύσεων, κ.λπ., καθώς όπως τονίζει η κυβέρνηση δεν έχε αντιληφθεί την έκταση της κρίσης.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη στα τέλη Δεκεμβρίου, “θα έχουμε επιστρέψει 25 χρόνια από την άποψη μεγέθους της δραστηριότητας και των μεγεθών του Τουρισμού, ένα απολύτως δραματικό σενάριο”, δήλωσε ο José Luis Zoreda, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του οργανισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η Exceltur μείωσε και πάλι τις προβλέψεις του για το τρέχον έτος, που αρχικά είχε κάνει στις 18 Ιουνίου, λόγω των νέων περιορισμών που επιβλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ισπανία για την καταπολέμηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο περιλαμβάνει μερικό κλείσιμο της Μαδρίτης και αρκετών μεγάλων πόλεων, καθώς και το κλείσιμο για δύο εβδομάδες μπαρ και εστιατορίων στην Καταλονία . Ο οργανισμός εκτιμά την επίδραση αυτών των νέων μέτρων σε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο, και συνολική απώλεια 106 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Καταλονία θα υποστεί το 20% (ή 21,7 δισεκατομμύρια ευρώ) αυτών των τεράστιων απωλειών που αναμένονται από τον τουριστικό τομέα στην Ισπανία φέτος. Η Ανδαλουσία αναμένει μείωση των εσόδων κατά 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Μαδρίτη και στις Βαλεαρίδες Νήσους, αναμένονται απώλειες περίπου 14 δισεκατομμυρίων και 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ισπανικού τουρισμού στα τέλη του 2020 θα ήταν κατά συνέπεια 70% χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε το 2019, μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι που ξένοι τουρίστες αποφεύγουν μαζικά την Ισπανία. Ο τουρισμός, ένας στρατηγικός τομέας για την Ισπανία, αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ και το 13% της απασχόλησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κάνει «σωστή ανάγνωση» του εύρους των ζημιών που θα έρθουν, εκτιμά ο José Luis Zoreda.

ksd Ισπανία
adv

Ο Zoreda ζήτησε ένα “επείγον σχέδιο διάσωσης για τον τομέα”, το οποίο πρέπει να αποτελείται από μη επιστρέψιμη “άμεση ενίσχυση”, παρόμοιο με αυτό που έγινε για τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Pedro Sanchez ανακοίνωσε σχέδιο 4,2 δισ. Ευρώ, αλλά το ποσό αντιστοιχεί κυρίως σε κρατικά δάνεια με εγγύηση. Η κυβέρνηση δεν είχε καταλάβει πλήρως την έκταση της κρίσης, τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του οργανισμού.

Και παρόλο που η Ισπανία θα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του ευρωπαϊκού προγράμματος ανάκαμψης, με περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ, τα μισά από τα οποία θα επιμερισθούν μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, “ο τομέας του Τουρισμού δεν φαίνεται να αποτελεί σαφή προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στην διανομή αυτών των χρημάτων”, υπογράμμισε ο José Luis Zoreda.

Η κυβέρνηση Sanchez σκοπεύει να διαθέσει περίπου το 70% των ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αλλά για τον ισπανικό τουρισμό, “η βασική πρόκληση σήμερα είναι να αντέξουμε μέχρι το τέλος του μήνα. Για να μπορέσουμε να επενδύσουμε αύριο, πρέπει πρώτα να επιβιώσουμε σήμερα”, τόνισε ο José Luis Zoreda.

Η Exceltur ζητά επίσης την παράταση έως το τέλος του 2021 της χρηματοδότησης μερικής ανεργίας, που προς το παρόν ισχύει έως τις 31 Ιανουαρίου, και ιδίως την κατάργηση της υποχρέωσης των δικαιούχων εταιρειών να μην απολύσουν εργαζομένους για έξι μήνες.

Με περίπου 35.000 θανάτους και σχεδόν ένα εκατομμύριο περιπτώσεις, η Ισπανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία Covid-19. Θα υποστεί επίσης τη χειρότερη ύφεση μεταξύ των δυτικών χωρών το 2020, με πτώση 12,8% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται από την UNWTO ότι θα χρειαστούν από δυόμισι έως τέσσερα χρόνια στην τουριστική βιομηχανία για να ανακτήσει τα επίπεδα του 2019.

Τα στοιχεία της καταστροφής

Μετά από ένα αρχικό κλείσιμο τριών μηνών στην αρχή της πανδημίας, η τουριστική βιομηχανία υπέστη τότε καταστροφικό καλοκαίρι με τους παραθεριστές να αποφεύγουν την Ισπανία πριν λάβει ένα νέο πλήγμα από τους περιορισμούς του Οκτωβρίου, με τον ετήσιο κύκλο εργασιών να φαίνεται να πέφτει 70% σε σύγκριση με τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Το φετινό Καλοκαίρι στην Ισπανία χαρακτηρίστηκε από ανύπαρκτη ζήτηση από το εξωτερικό (με πτώση άνω του 80% σε αριθμό διανυκτερεύσεις και δαπάνες) και μια εγχώρια ζήτηση σε επίπεδα 30% χαμηλότερα από εκείνα του 2019, παρά την ελευθερία κίνηση. Αυτό οφείλεται στην μείωση των μετακινήσεων λόγω του φόβου της μετάδοσης και της αλλαγής των τάσεων με κοντινά ταξίδια, μετακίνηση με ιδιωτικα αυτοκίνητα, χρήση σπιτιών από οικογένεια ή φίλους, και μια χαμηλή κατανάλωση στοςυ τόπους αναψυχής.

 Με όλα αυτά και παρά την υψηλή περίοδο, τα καταστήματα / εταιρείες που σχετίζονται με τον τουρισμό είναι αυτά που υπέφεραν περισσότερο από το μείωση των πωλήσεων στο τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την έρευνα εμπιστοσύνης της EXCELTUR.

Τα ξενοδοχεία ήταν στο -70,8%, τα ταξιδιωτικά γραφεία -82,2%, οι εταιρείες μεταφορών -67,4%, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων -62,6% και οι εταιρείες αναψυχής -65,8%). Αντιστοίχως οι  βιομηχανικές εταιρείες είχαν μείωση -11,2%, και οι εταιρίες παροχής υπηρεσίες -13,8%, μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η εικόνα στους μεγάλους προορισμούς έχει ως εξής:
Μαδρίτη -88,2%
Βαρκελώνη -93,7%
Μαγιόρκα -85,0%,
Τενερίφη -82,8%,
Lanzarote -81,5%
Ibiza -77,6%
Costa
Verde de Asturias -7,6%
Costa da Morte στη Γαλικία -24,5%
Cádiz -42,0%
Huelva -48,9%

Εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο

Για το τέταρτο τρίμηνο προβλέπεται μια οριακή κατάσταση, δεδομένης της νέας έξαρσης της πανδημίας, με πτώση στις πωλήσεις για τις τουριστικές εταιρείες, εκτιμώμενες στο -77,6% σύμφωνα με την έρευνα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της EXCELTUR, που έκλεισε την 1η Οκτωβρίου, με 16 βαθμούς πρόσθετης πτώσης από την εκτίμηση στα μέσα Αυγούστου.

Η επιδείνωση των προσδοκιών επεκτείνεται σε όλες τις εταιρείες / υποτομείς και τους προορισμούς της τουριστικής αλυσίδας. Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις μειώνονται για το τέταρτο τρίμηνο σε -82,7% στην περίπτωση των ταξιδιωτικών γραφείων σε -82,5% τόσο σε αστικά όσο και σε ξενοδοχεία διακοπών, (με μείωση -77,8% στα Κανάρια Νησιά, που αντιπροσωπεύει το 25% του συνόλου της Ισπανίας τους μήνες αυτούς), -72,5% στις μεταφορές, -70,5% στον ελεύθερο χρόνο και -60,1% στην ενοικίαση αυτοκινήτου.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η EXCELTUR αναθεώρησε την εκτίμηση συμμετοχής του Τουρισμού στο ισπανικό ΑΕΠ στα τέλη του 2020, με πτώση -69,6% που αντιπροσωπεύει μείωση της δραστηριότητας (Direct + Indirect = Τουριστικό ΑΕΠ) 106.159 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Αυτό αντιπροσωπεύει το 67% της συνολικής μείωσης του ΑΕΠ, που εκτιμάται από την Τράπεζα της Ισπανίας για την ισπανική οικονομία συνολικά το 2020. Αυτή η πτώση της τουριστικής δραστηριότητας για ολόκληρο το 2020 συγκεντρώνεται στις Βαλεαρίδες Νήσους (-82,6%), στην Καταλονία (-74,8%), στην Μαδρίτη (-72,0%), Co. Valenciana (-67,2%), Ανδαλουσία (-66,2%), Κανάρια (-65,8%) και τις υπόλοιπες αυτόνομες κοινότητες (-62 , 5%).

Τα μέτρα

Η Exceltur ζητά την λήψη μιας σειράς μέτρων για την ανάκαμψη του Τουρισμού και την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αυτά έχουν ως εξής:

Ανάκαμψη Τουρισμού
1. Εξασφάλιση πρωτίστως του ελέγχου της πανδημίας και διευκόλυνση των ταξιδιών με test (PCR ή αντιγόνα) στην είσοδο ή / και την έξοδο των κόμβων μεταφοράς (αεροδρόμια, λιμάνια, κ.λπ.)
2. Βελτίωση της επικοινωνίας προόδου κατά της πανδημίας, στο εξωτερικό βελτιώνοντας την εικόνα και την ασφάλεια της χώρας
3. Επένδυση σε εκστρατείες με ταξιδιωτικούς πράκτορες, tour operators, κ.λπ., μεγιστοποίηση των ελέγχων στα αεροδρόμια και ελαχιστοποίηση του κόστους και επιχορήγηση τελών αεροναυτιλίας.
4. Εισαγωγή μπόνους ή ισοδύναμων τύπων σε εθνικό επίπεδο, τα οποία συμπληρώνουν τα περιφερειακά προγράμματα τόνωσης της  υπάρχουσας εσωτερικής ζήτησης, διατηρώντας την ισχύ της έως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021
5. Μείωση ΦΠΑ σε 5% έως τον Ιούνιο του 2021

Επιβίωση επιχειρήσεων
1. Δημιουργία ενός  νέου Ταμείου Διάσωσης για Τουριστικές Εταιρείες, διαφορετικό από το SEPI, για την παροχή άμεσης βοήθειας
2. Επέκταση της περιόδου χάριτος για τα τρέχοντα δάνεια σε τουλάχιστον δύο έτη και της περιόδου αποπληρωμής τους σε δέκα.
1. Μείωση περιφερειακών και τοπικών φόρων και τελών.
2. Κατάργηση περιορισμού απολύσεων και ευελιξία στην απασχόληση του προσωπικού.
3. Επέκταση του μορατόριουμ για ενυπόθηκα χρέη εταιρειών στους διάφορους υποτομείς τουρισμού σε 2 χρόνια και διευκόλυνση της επαναδιαπραγμάτευσης / μείωσης των ενοικίων

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *