Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Ryanair για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιρλανδίας που απαγόρευσε σε έναν διαδικτυακό screenscraper να αποσπά πληροφορίες πτήσεων από την ιστοσελίδα της. Εν τω μεταξύ, η αεροπορική εταιρία περνάει εκ νέου στην επίθεση, δημοσιεύοντας νέα στοιχεία για OTA-πειρατές, καταδεικνύοντας την Super Saver ως “πρωταγωνιστή-πειρατή”.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας εξέδωσε μόνιμη διαταγή που απαγορεύει στον screenscraper Flightbox να δημοσιεύει πληροφορίες πτήσεων, που έχει πάρει από τον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρίας.
Η απόφαση επιβεβαίωσε ότι η πρακτική αυτή παραβιάζει τους όρους χρήσης της Ryanair, οι οποίοι απαγορεύουν στους διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες (OTAs) να χρησιμοποιούν τεχνολογία bot για να σαρώνουν τον ιστότοπό της για τα δρομολόγια και τη διαθεσιμότητα των πτήσεων.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία επισημαίνει: “Η Ryanair διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία για την προστασία των πελατών της από την αύξηση των τιμών από τους OTA, οι οποίοι συνεχίζουν να εξαπατούν ανυποψίαστους καταναλωτές με το παράνομο σάρωμα του ιστότοπου της Ryanair, μεταξύ άλλων με την υπερτιμολόγηση των αεροπορικών ναύλων και των συμπληρωματικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς πελατών, ψεύτικες κάρτες πληρωμής πελατών και ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πελατών”.
Πρoειδοποιεί δε, πως αυτό μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επιζήμιο για τους πελάτες, οι οποίοι, εκτός από την υπερτιμολόγηση, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κρατήσεις τους στη Ryanair, να κάνουν τις απαραίτητες δηλώσεις ασφαλείας, να έχουν πρόσβαση σε επιστροφές χρημάτων ή να λαμβάνουν απευθείας επικοινωνίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (όπως υπενθυμίσεις για ηλεκτρονικό check-in) από τη Ryanair.
Η ιρλανδική αεροπορική εταιρία χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου ως “ιστορική και πρωτοποριακή”, καθώς πρόκειται να ενισχύσει την προσπάθεια της Ryanair να συναλλάσσεται απευθείας με τους πελάτες της.
Υπενθυμίζεται ότι, η εταιρία δεν επιτρέπει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να πωλούν τις πτήσεις της.
Σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, ο Dara Brady της Ryanair, λέει: “Χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την οποία διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος screenscraper δεσμεύεται από τους όρους χρήσης του δικτυακού τόπου της Ryanair, οι οποίοι απαγορεύουν το screenscraping. Στη Ryanair έχει χορηγηθεί μόνιμη διαταγή για να σταματήσει αυτό το παράνομο screencraping των δεδομένων της Ryanair κατά παράβαση των όρων χρήσης της Ryanair. Ο ιστότοπος της Ryanair είναι ο μόνος ιστότοπος που επιτρέπεται να πωλεί πτήσεις της Ryanair”.
Και προσθέτει: “Οι OTAs βασίζονται εδώ και χρόνια σε screenscrapers όπως το Flightbox, σε ψεύτικους λογαριασμούς πελατών, σε κάρτες πληρωμής μιας χρήσης και σε ψεύτικες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πελατών για να κάνουν κρατήσεις στον ιστότοπο της Ryanair κατά παράβαση των όρων χρήσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία και έξοδα στους πελάτες, καθώς συχνά οι ΟΤΑ όχι μόνο υπερτιμολογούν τους ναύλους, τις αποσκευές και τις θέσεις, αλλά και εμποδίζουν τους πελάτες να διαχειρίζονται τις κρατήσεις τους ή να λαμβάνουν σημαντικές ενημερώσεις για την πτήση από τη Ryanair (όπως υπενθυμίσεις για online check-in)”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ενίσχυσε την αποφασιστικότητα της Ryanair να επιδιώξει τη δικαιοσύνη για τους πελάτες της, ώστε να διασφαλίσει ότι θα έχουν πρόσβαση στους χαμηλότερους ναύλους, ότι δεν θα μπορούν να χρεώνονται υπερβολικά από τους OTA και ότι θα έχουν άμεση πρόσβαση στη διαχείριση των κρατήσεών τους και θα λαμβάνουν ενημερωμένες πληροφορίες για τις πτήσεις τους.
“Η Ryanair δεν έχει εμπορική σχέση με κανέναν OTA ή screenscraper και διαφωνούμε σθεναρά με την καταχρηστική πώληση των πτήσεών μας από τους OTA και την υπερτιμολόγηση των καταναλωτών”, επισημαίνει ο κ. Brady.
Νέα “βέλη” της Ryanair – Οι “πειρατές” του Δεκεμβρίου
Πριν από λίγες ημέρες, η Ryanair επανήλθε στο “μέτωπο” που έχει ανοίξει με τα online ταξιδιωτικά γραφεία με νέα έρευνα για τον Δεκέμβριο, στην οποία αποκαλύπτεται ως “κορυφαίος πειρατής” η Super Saver, υπερχρεώνοντας τους πελάτες κατά 252% για μια αποσκευή 10 κιλών, που στην ιστοσελίδα της Ryanair κοστίζει 24,99 ευρώ.
Ενώ η Super Saver διεκδίκησε το κορυφαίο βραβείο για την ψηφιακή πειρατεία τον Δεκέμβριο, έπονται η Kiwi.com, καθώς υπερχρεώνει τους ταξιδιώτες κατά 203% για την προτεραιότητα επιβίβασης και η eDreams, η οποία χρεώνει κατά 100% για μια αποσκευή 10 κιλών.
Ωστόσο, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, το πιο δόλιο από όλα είναι η “ψεύτικη χρέωση υπηρεσιών premium” των 30 ευρώτων Kiwi.com και Opodo, η οποία είναι ανύπαρκτη.
Η Ryanair υποστηρίζει ότι πρόκειται για μερικά από τα εκατοντάδες παραδείγματα όπου πειρατές OTA όπως η Kiwi.com, η Lastminute.com, η Opodo.com και η eDreams.com, επιδίδονται σε πράξεις ψηφιακής πειρατείας της σελίδας της και στη συνέχεια χρησιμοποιούν τις παράνομα ληφθείσες πληροφορίες για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους καταναλωτές με υπερβολικές χρεώσεις για προϊόντα και υπηρεσίες, πολλά από τα οποία προσφέρονται δωρεάν στο Ryanair.com.
Απευθύνει δε εκ νέου κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις προστασίας καταναλωτών να αναλάβουν δράση προκειμένου να αποτραπεί η διαδικτυακή πειρατεία και η παραπλάνηση των καταναλωτών.