itep
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΙΤΕΠ: Στα 190 εκατ. € το “φέσι” στα ξενοδοχεία από τον Thomas Cook|Στα 2,5 δισ. € η επίπτωση για το 2020

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αποτιμά η εμπεριστατωμένη έρευνα πεδίου του  Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το εισόδημα που θα χαθεί για την ελληνική οικονομία, από την κατάρρευση του Thomas Cook, το 2020.

Και είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός, ότι από το “φέσι” των 190,2 εκατ. € που είναι η απώλεια των ξενοδοχείων το 2019 (138,2 εκατ. τα χρέη και 52 εκατ. οι κρατήσεις που χάθηκαν για τις υπόλοιπες 6 εβδομάδες της εφετινής περιόδου), σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, η συνολική επίπτωση την επόμενη χρονιά, για την ελληνική οικονομία, φθάνει στο “δυσθεώρητο” ύψος των 2,5 δισ. €.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Υπενθυμίζεται ότι to money-tourism.gr, είχε γράψει αναφορικά με τα χρέη που άφησε στα ελληνικά ξενοδοχεία ο Thomas Cook, ότι αυτά, σύμφωνα με τα λογιστικά στοιχεία του βρετανικού οργανισμού που είναι στη διάθεσή μας, ανέρχονται στα 121,9 εκατ. €, ενώ 50 εκατ., είναι οι ακυρωμένες κρατήσεις, μεγέθη που συμπίπτουν με την έρευνα του ΞΕΕ.

Οι εξελίξεις

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βασιλικός:

– Κάποια ξενοδοχεία θα κλείσουν νωρίτερα ελλείψει κρατήσεων, χωρίς να είναι ακόμη γνωστή η επίπτωση στην απασχόληση
– Το ΞΕΕ θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες, χωρίς ωστόσο να πιθανολογείται βασίμως η ανάκτηση σημαντικών ποσών για τους ξενοδόχους
– Ο κλάδος θα στηριχθεί σε ιστορικά προηγούμενα και δεδομένα για τις διεκδικήσεις από την κυβέρνηση, αναφερόμενος στο θέμα των επισφαλειών και του ΦΠΑ, που αποκάλυψε το money-tourism.gr.
– Θα δρομολογηθούν συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τα δάνεια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την χρεωκοπία.
– Χρειάζονται οριζόντια μέτρα για ολόκληρη την χώρα από την Πολιτεία
– Πρέπει να αναληφθούν καλά οργανωμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και τους φορείς για την εξασφάλιση αεροπορικών θέσεων για την χώρα

itep
Προσοχή στους πίνακες όπου αναφέρεται λοιπά καταλύματα, είναι όλες οι επιχειρήσεις,, πέραν των ξενοδοχείων

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΤΕΠ, ιδιαίτερα βαρύ είναι το πλήγμα που υπέστη η υποδομή φιλοξενίας της χώρας από την πτώχευση του Thomas Cook, καθώς η συνολική ζημία στα καταλύματα και τις επιχειρήσεις της χώρας που συνεργάζονταν με τον Thomas Cook (μεταφορές, πρακτορεία, εστίαση, κ.λπ.), αποτιμάται στα  315 εκατ. ευρώ.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo
itep
Προσοχή στους πίνακες όπου αναφέρεται λοιπά καταλύματα, είναι όλες οι επιχειρήσεις,, πέραν των ξενοδοχείων

Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορά στην καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook την 23/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή της.

Η έρευνα

Στην έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019, αριθμητικό δεδομένο που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδος.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Επίσης μεταξύ άλλων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά πως το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με την Thomas Cook εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.

Ωστόσο οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνον στις απαιτήσεις του 2019 που δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν. Σύμφωνα με την έρευνα οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων  για τον τουριστικό κλάδο από την πτώχευση του Thomas Cook για το 2020 προσεγγίζουν το 1 δις ευρώ (929.073.511 ευρώ), ήτοι 2.5 δις. ευρώ για όλη την οικονομία με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επισήμανε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για την στήριξη της απασχόλησης, την ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και την στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων.

itepΠαράλληλα,  τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης συμμαχίας, Κυβέρνησης, ΕΟΤ, Περιφερειών, Δήμων, φορέων, επιχειρήσεων, -ενόψει του κινδύνου απώλειας 2,5 δις ευρώ από την πραγματική οικονομία το 2020-  προκειμένου να δοθεί ειδική έμφαση στην προβολή και διαφήμιση της χώρας καθώς και στη πραγμάτωση  εναλλακτικών συνεργιών. «Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία στην χώρα μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε..

Ο κ. Βασιλικός, αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απέναντι στις παγκόσμιες διακυμάνσεις  τονίζοντας τη σημασία του δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. itep

Δήλωση

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Βασιλικός μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της έρευνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Το μέγεθος του προβλήματος από την πτώχευση του Thomas Cook, όπως με αξιοπιστία αποτυπώνει η έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σήμερα που ο τουρισμός παίζει αυτόν τον καταλυτικό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας και κάθε αρνητική εξέλιξη και μάλιστα τέτοιας έκτασης,   μπορεί να έχει σοβαρό  αντίκτυπο στην οικονομία και τον περιφερειακό ιστό της χώρας. Το να γνωρίζουμε όλοι τις πραγματικές διαστάσεις της ζημιάς είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της. Στο Ξ.Ε.Ε., έγκαιρα και έγκυρα συμβάλλουμε υπεύθυνα στον δημόσιο διάλογο που πρέπει να οδηγήσει σε μέτρα, αποφάσεις και σχεδιασμό. Να δούμε κατάματα τις σημερινές αδυναμίες αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να δράσουμε. Ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλος για να αφεθεί στη τύχη του. Είναι υπόθεση όλων και όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη της θωράκισης του σε άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.”

Ολόκληρη η έρευνα, ΕΔΩ.

Προσοχή στους πίνακες όπου αναφέρεται λοιπά καταλύματα, είναι όλες οι επιχειρήσεις, πέραν των ξενοδοχείων.

Σε λίγο θα μπορέσετε να δείτε την συνέντευξη του ΙΤΕΠ, στο κανάλι του money-tourism.gr, στο youtube.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΙΤΕΠ: Στα 190 εκατ. € το “φέσι” στα ξενοδοχεία από τον Thomas Cook|Στα 2,5 δισ. € η επίπτωση για το 2020

  1. Καλά είναι να τους χαρίσετε και τα δάνεια. Αυτό θα πει αθέμιτος ανταγωνισμός. Καθαρές ξενοδοχειακές ξενοδοχειακές μονάδες να ανταγωνίζονται υπερχρεωμένες και στο τέλος να τους χαρίζουν κ τα δάνεια. Αυτή είναι η ανάπτυξη ; Την υπογραφή σας να ξέρετε που τη βάζετε

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *