Η Καλαμάτα διεκδικεί την συμμετοχή στις «100 κλιματικά ουδέτερες Πόλεις» | Στηρίζουν οι ξενοδόχοι

ΦΟΡΕΙΣ

Για το πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων, το οποίο συνοδεύεται από μία μεγάλη χρηματοδότηση για τις πόλεις που τελικώς θα επιλεγούν να ενταχθούν σ’ αυτό, ενημέρωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

Την στήριξή της στο εγχείρημα αυτό εξέφρασε η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος ανέφερε:  «Ως Δήμος Καλαμάτας, επίσημα πλέον διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό υπέρ-πρόγραμμα, “100 κλιματικά ουδέτερες Πόλεις”. Στόχος του προγράμματος είναι να μετατρέψει τις επιλεγμένες Πόλεις, σε κόμβους καινοτομίας, που υιοθετούν νέες μορφές διακυβέρνησης και αναπτύσσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο δράσης για το κλίμα.

Οι επιλεγμένες πόλεις θα τύχουν διεθνούς προβολής και θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για την ευρύτερη περιφέρεια και άλλα αστικά κέντρα. Σε τοπικό επίπεδο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά), όπως η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η προώθηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής, η βελτίωση της κινητικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και η γενικότερη αλλαγή της στάσης του πολίτη ως προς το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο, οι υποβολές προτάσεων (Στρατηγικού σχεδιασμού και αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης) θα γίνουν μέχρι το Δεκέμβριο, όπου εκεί θα γίνει και η αρχική επιλογή των Πόλεων. Υπό την καθοδήγηση και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι αρχικά επιλεγμένες Πόλεις θα κληθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να επιτύχουν στόχους, πάνω σε τέσσερις άξονες, φιλοδοξία, ικανότητα, δέσμευση, συνεργασίες. Δύο χρόνια μετά το Δεκέμβριο του 2023 θα γίνει η τελική επιλογή, τριών πόλεων από τη χώρα μας ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κάθε Πόλη που θα επιλεγεί, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι μόνο, θα λάβει χρηματοδότηση μέχρι το 2030, που θα αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

Οι ξενοδόχοι

money tourism photo
money tourism copyright photo

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτριος Καραλής, τονίζει: “Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας για τη διοργάνωση της ανοικτής εκδήλωσης με θέμα τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις, με στόχο τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας για τη Μεσσηνιακή Πρωτεύουσα, που θα δώσει στην ευρύτερη περιοχή τη διάσταση που απαιτούν οι καιροί και θα αποδείξει το σεβασμό τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η συμμετοχή μας είναι δεδομένη καθώς και η συμβολή μας σε ό,τι χρειαστεί για την εμπεριστατωμένη σύνταξη του Φακέλου υποψηφιότητας.

Η Κλιματική κρίση αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για το μέλλον της ανθρωπότητας. Οι δράσεις ευαισθητοποίησης είναι ίσως, αυτή τη στιγμή, ότι χρειαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή, χωρίς απρόβλεπτες συνέπειες, μετάβαση στην επόμενη μέρα του περιβάλλοντος. Και είναι γνωστό ότι σε αυτό το περιβάλλον, πέρα από την ανθρώπινη επιβίωση, επενδύει και ο Τουρισμός. Χωρίς ένα ευνοϊκό κλίμα, κάθε τόπος μπορεί να χάσει το όποιο συγκριτικό πλεονέκτημα διαθέτει για την ανάπτυξή του σε όλους τους τομείς.

Άλλωστε, η Καλαμάτα, όπως και η Μεσσηνία γενικότερα, έχουν αποδείξει ότι αφουγκράζονται τις μεταβολές που επηρεάζουν την ανθρώπινη διαβίωση και κινητικότητα, σε ένα κλιματικό περιβάλλον που σε παγκόσμιο επίπεδο δέχεται συνεχείς μεταβολές με απρόβλεπτες επιπτώσεις στη φύση και στον άνθρωπο, επιρεάζοντας άμεσα τις μετακινήσεις των επισκεπτών.

Όλοι έχουμε χρέος να συμβάλουμε  σε αυτή την προσπάθεια. Γιατί όλους μας ενώνει ο σεβασμός στον τόπο που έχουμε την ευλογία να κατοικούμε και να δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά”.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *