Κάντο όπως ο Ανδρέας Μεταξάς | Όταν η Αειφορία δεν είναι “υποχρέωση”, αλλά στάση ζωής

ΓΝΩΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην συζήτηση στο δεύτερο πάνελ του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, το θέμα της Αειφορίας, έγκριτοι ομιλητές πήραν θέση για το μείζον αυτό θέμα, το οποίο πέραν της κρισιμότητας που έχει για την πλανήτη συνολικά, μπαίνει ολοένα και περισσότερο από τους τουρίστες, οι οποίοι επιλέγουν συνειδητά πλέον “πράσινα” ταξίδια, ξενοδοχεία, επιχεiρήσεις, κ.ο.κ.. Όταν λοιπόν τέθηκε από την συντονίστρια, το θέμα του κόστους και της απόδοσης των επενδύσεων, υπό το πρίσμα της Αειφορίας, ο Ανδρέας Μεταξάς, διευθύνων σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, απάντησε αφοπλιστικά τα εξής αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί την οικονομική απόδοση: “This is not the question. We have to search the return of investment  in other things not in sustainability. Sustainability is a way of life. You believe it or not”.

Η ξεκάθαρη και κοφτή απάντηση του Ανδρέα Μεταξά, προκάλεσε άμεσα την επιδοκιμασία του Phil Halanen , Head of Sourcing & Sustainability της Wyndham Hotels & Resorts, EMEA, αλλά και των άλλων ομιλητών.

© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεταξύ των θεμάτων του Φόρουμ ήταν οι νέες καταναλωτικές συμπεριφορές και η διαχείρισή τους από τα τμήματα marketing και sales των ξενοδοχείων και ταυτόχρονα η ανάδειξη της βιωσιμότητας ως μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού μετά την πανδημία, και στο πάνελ με θέμα “Hotel reinvented: Making sustainability top of the agenda”, συμμετείχαν οι:

Anne Daviaud-Grandjean | Founder of Blue Pineapple Tourism, Green Globe Label Auditor
Phil Halanen | Head of Sourcing & Sustainability, Wyndham Hotels & Resorts, EMEA
Andreas Metaxas | CEO Metaxa Hospitality Group
Peter Reelfs | Founder & Owner of Northflash,

με συντονίστρια την Linda Fox, Senior Europe Reporter, Phocuswright.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μεταξάς, “Από τότε που ξεκινήσαμε να λειτουργούμε πριν από 46 χρόνια, λειτουργούμε με βάση τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η βιωσιμότητα είναι μια σταθερή αρχή της εταιρικής μας διακυβέρνησης, καθώς είναι κάτι περισσότερο από ηθικό καθήκον και κρίσιμο μέρος του DNA μας. Βαδίζουμε στο μέλλον όπου οι εργαζόμενοι, η τοπική κοινωνία και οι επισκέπτες βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονομίας και περιβάλλοντος. Καταρτίζουμε Έκθεση Αειφορίας εδώ και 22 χρόνια – η πρώτη μας έκθεση ήταν το 1999. Επιπλέον, στο εμβληματικό ξενοδοχείο μας, το Creta Maris Beach Report, εκδίδουμε και δημοσιεύουμε Εκθέσεις Αειφορίας από το 2013. Είναι επίσης το κύριο εργαλείο ανάπτυξης μέσω του οποίου παραμένουμε στην πρωτοπορία των εξελίξεων, όσον αφορά στα προϊόντα και τις εμπειρίες, ανταποκρινόμενοι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των επισκεπτών μας”.

Τα επόμενα βήματα

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο Ανδρέας Μεταξάς είπε: “Κατανοούμε την ταχύτητα με την οποία το τοπίο της ελληνικής φιλοξενίας αλλάζει και αναδιαμορφώνεται για να αντιμετωπίσει την εποχή μετά τον Covid-19. Η ενίσχυση της δέσμευσής μας για μεγαλύτερη και συνεχή συμβολή στη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι αυτή που έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια. Εργαζόμαστε πάνω σε έναν εξατομικευμένο οδηγό για την οικοδόμηση βιώσιμης διακυβέρνησης στο Metaxa Hospitality Group προσβλέποντας στο 2030, που θα ανακοινωθεί σύντομα. Μέρος αυτού του προγράμματος είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που σχετίζεται με την εφοδιαστική αλυσίδα και τους προμηθευτές μας. Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα που θα «εκπαιδεύσει» τους συνεργάτες μας στις έννοιες της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων και της βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης. Στις πράξεις μας έχουμε πάντα στο μυαλό μας το περιβάλλον, την κοινωνία και τους ανθρώπους. Στις καθημερινές μας πρακτικές, κάνουμε στρατηγικές συνεργασίες για να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για βιώσιμες εμπειρίες. Με στόχο τη συνεχή βελτίωση και εξέλιξη, αναζητούμε συνεχώς τις βέλτιστες πρακτικές και τις διεθνείς τάσεις στον Τουρισμό, τις οποίες ενσωματώνουμε στην καθημερινή λειτουργία του ξενοδοχείου”.

Και συνέχισε ο κ. Μεταξάς: “Για να παρέχουμε την υψηλότερη ποιότητα φιλοξενίας σε ένα πλήρως βιώσιμο περιβάλλον, λειτουργούμε με σεβασμό στους προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, ώστε οι επισκέπτες μας να απολαμβάνουν αξέχαστες εμπειρίες, με βάση τις αρχές της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας”.

Απαντώντας στην σχέση κόστους – απόδοσης επένδυσης (ROI) για να είναι το ξενοδοχείο αειφόρο, ο κ. Μεταξάς, είπε: “Είναι αλήθεια ότι, στις μέρες μας, οι ταξιδιώτες είναι πιο συνειδητοποιημένοι για περιβαλλοντικά ζητήματα και θα προτιμούσαν να επιλέξουν ένα ξενοδοχείο που ακολουθεί βιώσιμη προσέγγιση. Όμως, δεν το βλέπουμε έτσι. Δεν προσφέρουμε βιωσιμότητα, επειδή θέλουμε την απόδοση της επένδυσης. Το κάνουμε γιατί είναι το πάθος μας και δεν είναι θέμα οικονομικής ανάλυσης. Το κάνουμε γιατί μας δίδαξε ο πατέρας μου και  ιδρυτής του Metaxa Hospitality Group. Είμαστε φιλοξενούμενοι στον πλανήτη μας. Και οι προορισμοί που λειτουργούμε μας φιλοξενούν. Άρα, ο ηθικός επιχειρηματικός μας πυρήνας είναι να διασφαλίσουμε την αειφορία στην κοινωνία και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι τρόπος ζωής. Είναι στο DNA μας”.

Μπορείτε να δείτε την τοποθέτηση του Ανδρέα Μεταξά και στο κανάλι του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στο youtube.

Οι προμηθευτές

Υπενθυμίζεται ότι το Metaxa Hospitality Group, με ιδιαίτερη χαρά, πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες, στο ξενοδοχείο του TML Candia Maris στην Αμμουδάρα Ηρακλείου Κρήτης, την πρώτη συνάντηση με προμηθευτές – συνεργάτες του για τη δημιουργία ομάδας «βιώσιμων» προμηθευτών.

Η καινοτόμα αυτή δράση διοργανώθηκε για πρώτη φορά από Ξενοδοχειακό Όμιλο στην Ελλάδα και είναι μια πρωτοβουλία του Ομίλου να εκπαιδεύσει τους συνεργάτες-προμηθευτές του Ομίλου για την κατανόηση του βιώσιμου τρόπου παραγωγής τροφίμων και του τρόπου βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης.

Το Metaxa Hospitality Group πρωτοπορεί, διασυνδέοντας οργανικά – και μέσω των τοπικών κοινωνιών – τη βιωσιμότητα με την κοινωνική υπευθυνότητα, επιβεβαιώνοντας ότι οι Βιώσιμες Προμήθειες είναι σημαντική συνιστώσα για την Πράσινη μετάβαση του κλάδου της Φιλοξενίας.

Στο έργο ενσωματώνεται η τεχνογνωσία Οικοδόμησης Βιώσιμων Προμηθειών από ειδική ομάδα Έργου για θέματα βιωσιμότητας, την Local Food Experts.

ΣΣ: Το βίντεο έχει τεχνικές ατέλειες, αλλά σε μια Live εκδήλωση μερικές φορές, υπάρχουν προβλήματα. Ζητούμε συγγνώμη γι’ αυτό.

Μεταξάς

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *