©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Καππαδοκία επιδιώκει να επεκτείνει το καθεστώς της UNESCO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προσπάθειες να αναβαθμιστεί το καθεστώς της UNESCO για την περιοχή της Καππαδοκίας, η οποία έχει ήδη μια θέση στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του οργανισμού, με το γεωπάρκο της.

Το 1985, η περιοχή της Καππαδοκίας, γνωστή για τους φυσικούς της σχηματισμούς, τις υπόγειες και υπέργειες πόλεις, καθώς και τις νεραϊδοκαμινάδες της, κέρδισε μια θέση στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Τώρα, υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να διευρυνθεί η αναγνώρισή της, διεκδικώντας το καθεστώς του Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO, μια ονομασία που περιλαμβάνει, τόσο την υπάρχουσα Παγκόσμια Κληρονομιά, όσο και το πιθανό νέο γεωλογικό καθεστώς της.

“Οι χαρακτηρισμοί της UNESCO αποτελούνται από τρία επίπεδα: Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, Περιοχές αποθεμάτων βιόσφαιρας και Περιοχές γεωπάρκων. Υπάρχουν πολύ λίγα μέρη παγκοσμίως που κατέχουν ταυτόχρονα και τις τρεις αυτές διακρίσεις”, δήλωσε ο ακαδημαϊκός Ahmet Serdar Aykaç στο πρακτορείο ειδήσεων İhlas.

Υπενθυμίζοντας ότι το έργο του Γεωπάρκου της Καππαδοκίας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, ο κ. Aykaç δήλωσε ότι το 2022, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων προσδιόρισε τους 100 πιο σημαντικούς γεωτόπους στον κόσμο, με την Καππαδοκία και το Παμούκκαλε στην Τουρκία να βρίσκονται στον κατάλογο.

“Με την ολοκλήρωση του έργου του Γεωπάρκου, εάν η Καππαδοκία αποκτήσει το καθεστώς του Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO, θα καθιερωθεί πράγματι ως μια εξαιρετικά σπάνια και πολύτιμη περιοχή, η οποία θα κατέχει ταυτόχρονα δύο προσδιορισμούς της UNESCO”, πρόσθεσε.

“Τα γεωπάρκα δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση των φυσικών πόρων και αξιών μιας περιοχής, ενώ ταυτόχρονα δίνουν έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Από την άποψη αυτή, τα γεωπάρκα συμβάλλουν σημαντικά στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την κοινωνικοοικονομική δομή των αντίστοιχων περιοχών τους”, σημείωσε ο κ. Aykaç.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεωπάρκο θα συμβάλει στην προώθηση του τουρισμού σε ολόκληρη την επαρχία Nevşehir. “Οι επισκέπτες των γεωπάρκων είναι άτομα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους γεωτόπους και τον γεωτουρισμό. Ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύει έναν εξειδικευμένο τομέα τουρισμού. Δεδομένης της φύσης του, αυτός ο τύπος τουρισμού προσελκύει γενικά άτομα με υψηλότερο οικονομικό και μορφωτικό υπόβαθρο, τα οποία τρέφουν βαθύ σεβασμό για τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής”, συμπλήρωσε ο ακαδημαϊκός.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *