live

LIVE: Ανοίγει η φετινή σεζόν, προοπτικές και εξελίξεις | Τι είπαν Ebel και οι εκλεκτοί ομιλητές | Τι μέλλει γενέσθαι | VIDEO

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε δύσκολη εξίσωση με κοινό παρανομαστή την αβεβαιότητα και μεταβλητές το “Πράσινο διαβατήριο” για τους εμβολιασμένους, τα test για τους ανεμβολίαστους και τους ανήλικους και τις “Πράσινες” λίστες, ξεκίνησε η φετινή τουριστική χρονιά, στις Μαΐου. Αυτό προέκυψε στην live διαδικτυακή εκπομπή του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, με θέμα “Ανοίγει η φετινή σεζόν: Προοπτικές και εξελίξεις”, την οποία συντόνισε ο εκδότης του Κωνσταντίνος Δεριζιώτης.

Η εκπομπή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του τουριστικού και όχι μόνο, κοινού, τόσο λόγω του θέματος, όσο και λόγω των έγκριτων συμμετεχόντων, ενώ σημείο αναφοράς της υπήρξε η ζωντανή παρέμβαση του υψηλόβαθμου στελέχους του ταξιδιωτικού κολοσσού TUI, Sebastian Ebel, ο οποίος παρενέβη για πρώτη φορά ζωντανά σε ελληνικό μέσο.

Ο κ. Ebel εκθείασε το ελληνικό, τουριστικό προϊόν και τη συνεργασία του με τους Έλληνες ξενοδόχους, ενώ διαβεβαίωσε πως υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τη χώρα μας εφέτος το καλοκαίρι.

Οι συμμετέχοντες: Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Παπαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της DTS HELLAS, Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, CEO του ομίλου Aldemar και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου (ΕΞΗ), έδωσαν τα “προγνωστικά” και της εκτιμήσεις τους για τη φετινή τουριστική σεζόν, την οποία, κατά κοινή ομολογία, χαρακτήρισαν ως “γρίφο”. Από την πλευρά του ο Σπύρος Γαλάνης, γενικός οικογενειακός γιατρός και επικεφαλής υγειονομικών πρωτοκόλλων, παρουσίασε τα αδιευκρίνιστα σημεία των φετινών πρωτοκόλλων και τις διαφορές τους με πέρυσι, τονίζοντας με νόημα, πως με βάση την περυσινή εμπειρία όποιες ξενοδοχειακές μονάδες εφάρμοσαν πιστά τα μέτρα που προβλέπονταν δεν βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

Στις καινοτομίες της εκπομπής η διεξαγωγή poll για την εφετινή τουριστική περίοδο και τις παραμέτρους της (σ.σ. δείτε την ενότητα στο 1.31.00). Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία όσων παρακολούθησαν την εκπομπή, θεωρούν ότι η σεζόν 2021 θα είναι καλύτερη από την σεζόν του 2020.

Σίγουρος για την επιστροφή της Ελλάδας στον τουρισμό στα επίπεδα του 2019 ο Sebastian Ebel

money tourism copyright photo
Ο κ. Sebastian Ebel | money tourism copyright photo

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου TUI, Sebastian Ebel, κατά την παρέμβασή του, υποστήριξε ότι στην TUI καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων ειδικά για την Ελλάδα, αλλά και σε έναν περιορισμένο αριθμό χωρών, οι οποίες θα είναι ανοικτές εφέτος το καλοκαίρι. “Βλέπουμε μια ισχυρή ζήτηση και περιμένουμε το φετινό καλοκαίρι να είναι καλό, κυρίως για τους προορισμούς που θα είναι ανοικτοί. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, προσφέροντας εξαιρετικά πακέτα διακοπών”, είπε με νόημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα προσφέρει ασφαλείς διακοπές και υποστήριξε πως με τα μέτρα που έχουν παρθεί θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση. Επίσης, θεώρησε σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι, κατά την επιστροφή του από τη χώρα μας δεν χρειάζεται κάποιος να τεθεί σε απομόνωση.

Σε ερώτηση σχετικά με την “Πράσινη λίστα” στη Βρετανία, ο ίδιος είπε πως με τα σημερινά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τα ελληνικά νησιά πολύ σύντομα θα γίνουν πράσινα. “Περιμένουμε σχετική ανακοίνωση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι θα φέρουμε επισκέπτες στην Ελλάδα, αμέσως μόλις αυτό είναι εφικτό. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι πολύ ασφαλής χώρα και οι Άγγλοι επιθυμούν πολύ να ταξιδέψουν σε αυτή”, είπε.

Ο ίδιος πιστεύει ότι, ο τουρισμός στην Ευρώπη θα επανέλθει πολύ γρήγορα στα επίπεδα του 2019, και πως εφέτος θα υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. “Στο δεύτερο μισό της τουριστικής περιόδου τα νούμερα μπορεί να είναι εξαιρετικά. Η Ελλάδα έχει όλες τις προοπτικές για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 το 2022”, υπογράμμισε.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Ebel, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας, είπες ότι το ελληνικό, τουριστικό προϊόν είναι εξαιρετικό, η δουλεία σε επίπεδο υγειονομικών πρωτοκόλλων εντυπωσιακή και η συνεργασία με τους Έλληνες ξενοδόχους υπέροχη.

Στο παρά πέντε της φετινής σεζόν

Προβληματισμός, αβεβαιότητα, αλλά και μια νότα αισιοδοξίας διαμορφώνουν το κλίμα που επικρατεί, στο παρά πέντε από το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού Τουρισμού, με κάποιες περιοχές της χώρας να παραμένουν στο πορτοκαλί και κάποιες στο κόκκινο.

tasios LIVE
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρη Τάσιο, υπάρχει μία ανασφάλεια, που προέρχεται από τη διαχείριση της πανδημίας στο εσωτερικό της χώρας. “Η ‘μπάλα’ είναι στο γήπεδό μας. Για να πάει καλά η τουριστική σεζόν καταρχάς οι προορισμοί θα πρέπει να είναι πράσινοι. Αυτό είναι κάτι το οποίο συζητάμε όλοι οι ξενοδόχοι και το οποίο ζητάμε από την πολιτεία. Όμως, ενδεικτικό της αντιμετώπισης του τουρισμού από την πολιτεία είναι η ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων το διάστημα Μάιος-Σεπτέμβριος 2021, όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει καμία αναφορά στα ξενοδοχεία. Θεωρώ ότι η σεζόν θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και προσδοκούμε ότι καλύτερο συγκριτικά με το 2020”, είπε στην πρώτη τοποθέτησή του σχετικά με τη σεζόν του 2021 ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

dts LIVE
Ο κ. Γιάννης Παπαδάκης της DTS Hellas

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της DTS HELLAS, μέλος του μεγάλου γερμανικού tour operator Der Touristik Group, Γιάννης Παπαδάκης, συμφωνεί πως η χρονιά θα είναι δύσκολη, με πολλές, όπως χαρακτηριστικά λέει, last minutes κρατήησεις.

“Η σεζόν ξεκινάει στη χώρα μας με πτήσεις της Der Touristik προς το σύνολο των ελληνικών προορισμών, κι αυτό συμβαίνει σε μια χρονιά που η επανεκκίνηση του τουρισμού μας βρίσκεται στον… αέρα. Γιατί μπορεί ως ημερομηνία έναρξης του ελληνικού τουρισμού να θεωρείται η 15η Μαΐου, όμως τα ξενοδοχεία παραμένουν στην πλειοψηφία τους ακόμη κλειστά, ενώ πολλά δεν θα ανοίξουν, υπάρχουν ακυρώσεις από πελάτες και εν γένει η κατάσταση κάθε άλλο παρά ως ιδανική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις από την Κεντρική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία, τόσο σε μεγάλους, όσο και πιο μικρούς ελληνικούς προορισμούς. Καταβάλλουμε κάθε δυνατότητα να ενισχύσουμε τις κρατήσεις. Υπάρχει αισιοδοξία, την οποία ενίσχυσε η χθεσινή ανακοίνωση της Γερμανίας ότι όσοι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα, κατά την επιστροφή τους στη χώρα δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. Είναι σημαντικό δε ότι αυτό δεν ισχύει για την Τουρκία και την Κροατία. Όσον αφορά τις κρατήσεις υπάρχει μια κινητικότητα τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Όμως παρατηρείται συγκέντρωση των κρατήσεων από τον Ιούλιο κι έπειτα, ενώ το 80% της αύξησης αυτής καταγράφεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά, με πολλές last minutes κρατήσεις. Η Der Touristik κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε αισιόδοξοι, καθώς υπάρχει από τον όμιλο Der προσανατολισμός στην ελληνική αγορά, που σε συνδυασμό με την άνοδο των κρατήσεων δημιουργούν μία νότα αισιοδοξίας για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Δεν ξέρω εάν η αύξηση στο τέλος της σεζόν θα είναι στο 50%, όπως τελευταία ακούγεται, σε σχέση με το 2020, ελπίζω κι εύχομαι να κυμανθεί σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό”.

fraport LIVE
Ο κ. Γιώργος Βήλος της Fraport

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport, καταρχάς αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των επενδύσεων στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η εταιρία στη χώρα μας, νωρίτερα, μάλιστα, από το σχετικό χρονοδιάγραμμα, γεγονός που χαρακτήρισε ως άθλο. Ενώ μιλώντας για τη φετινή σεζόν, είπε πως αυτή δεν ενδείκνυται για προβλέψεις.

“Η Fraport ολοκλήρωσε μία μεγάλη επένδυση 3-4 μήνες πριν από τη συμβατική της υποχρέωση, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους τουρίστες που θα επιλέξουν την Ελλάδα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γι’ αυτό, καθώς στην Ελλάδα να ολοκληρωθεί ένα κατασκευαστικό έργο αυτού του βεληνεκούς, το οποίο αφορούσε 14 παράλληλες εργολαβίες σε εν λειτουργία υποδομές, αποτελεί άθλο και με καθιστά και σε προσωπικό επίπεδο υπερήφανο”.

Για τη φετινή σεζόν, αφού ξεκαθάρισε πως το άνοιγμά της τοποθετείται μετά τις 15 Ιουνίου, είπε πως “η Ελλάδα είναι υψηλά στις προτιμήσεις, έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μετατόπιση η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι, ο κόσμος περιμένει να εμβολιαστεί προκειμένου να ταξιδέψει, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “κινητικότητα” παρατηρείται από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, όπως η Lufthansa, η Air France, η British, η Swiss, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. “Η Lufthansa εφέτος ξεκινάει δρομολόγια σε 7 νέους προορισμούς, ανάμεσά τους και μικρότεροι, αυξάνοντας σημαντικά την παρουσία της. Το ίδιο κάνουν η Air France, η Swiss και British. Σημαντική ανάπτυξη καταγράφεται και σε επίπεδο βάσεων, με την Aegean να δημιουργεί 4 νέες βάσεις, σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο και Κέρκυρα και δημιουργεί 34 νέες απευθείας συνδέσεις στα αεροδρόμια της Fraport. Από την πλευρά της η Ryanair επιστρέφει στα Χανιά και να δημιουργεί νέες βάσεις σε Κέρκυρα και Ρόδο, έχοντας αυτό το καλοκαίρι ένα πρόγραμμα με 107 προορισμούς, εκ των οποίων οι 47 να αποτελούν καινούργια δρομολόγια”.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η αύξηση των slots το τελευταίο δίμηνο, λέει πως είναι θεαματική, όμως αυτό είναι πλασματικό, με την έννοια ότι έχουν αρθεί τα πέναλντυ απέναντι στις αεροπορικές εταιρίες που παίρνουν κάποια slots και δεν τα εκτελούν, γεγονός, που έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή σε ένα “overbiting” στις κρατήσεις slots. “Φυσικά τα slots επιβεβαιώνουν τη γενική εικόνα πως η χώρα μας είναι υψηλά στις προτιμήσεις των αεροπορικών εταιριών και των tour operators”, είπε ο κ. Βήλος.

aldemar LIVE
Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος|money tourism copyright photo

Την άποψη ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται υψηλά όσον αφορά τη ζήτηση, αλλά όχι και τις κρατήσεις εξέφρασε ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, CEO του ομίλου Aldemar, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι καλύτερη από την περυσινή. “Από τη στιγμή που δεν είμαστε ένας πράσινος προορισμός, δεν μπορούμε να απαιτούμε να μας αντιμετωπίζουν ως τέτοιο.  Τελευταία παρατηρείται υψηλή ζήτηση για τη χώρα μας, που όμως δεν αποτυπώνεται στις κρατήσεις. Όπως όλα δείχνουν αύξηση τους ρεύματος θα υπάρξει μετά τις 15 Ιουνίου. Άλλωστε, και η ουσιαστική επανεκκίνηση της φετινής σεζόν τοποθετείται χρονικά στις 15 με 30 Ιουνίου, χρονικό σημείο κατά το οποίο θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί στη χώρα μας -όπως φαίνεται θα έχει εμβολιαστεί το 60% των Ελλήνων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θεωρώ πως θα καταφέρουμε οι τουριστικές ροές εφέτος στη χώρα μας να ανέλθουν στο 50% των τουριστικών ροών του 2019. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μία ικανοποιητική, τουριστική χρονιά εφέτος, ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο και ποιες αγορές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα είναι καλύτερη από την περυσινή”.

Fetini-Sezon-2-1Ο Σπύρος Γαλάνης, γενικός οικογενειακός γιατρός, υπεύθυνος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τοποθετείται για το τι ισχύει εφέτος με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ποιες αλλαγές έχουν γίνει κι εάν ο ελληνικός τουρισμός θα καταφέρει να αντεπεξέλθει, όπως πέρυσι, στις υγειονομικές απαιτήσεις.

“Τα πρωτόκολλα παραμένουν σχεδόν ίδια, με κάποιες μικρο-αλλαγές. Εκεί που υπάρχουν διαφορές, τόσο προς το καλύτερο, όσο και προς το χειρότερο είναι στο θέμα της ιατρικής αντιμετώπισης”, υποστηρίζει. “Έχοντας υπόψη ότι τα ιατρικά πρωτόκολλα χρησιμοποιούνται για να προβλεφθεί η διασπορά, εφέτος υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής rapid test, σε κάποιον που έχει σχετική συμπτωματολογία, ενώ πέρυσι υπήρχε η δυνατότητα μόνο για μοριακό test, του οποίου τα αποτελέσματα καθυστερούν. Αυτό σημαίνει ότι, εφέτος, μπορεί να γίνει μια πολύ γρήγορη ανίχνευση των θετικών στον ιό ατόμων, τα οποία μπαίνοντας άμεσα σε καραντίνα, προλαμβάνεται η διασπορά. Αυτό είναι το θετικό σημείο.

Από την άλλη, στην περίπτωση εργαζόμενου που μπορεί να νιώσει κάποιο σύμπτωμα, σε αντίθεση με πέρυσι, οπότε έπρεπε να επικοινωνήσει με τον γιατρό κι αυτός να τον κατευθύνει, εφέτος του δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει στη διενέργεια κάποιου slef test, χωρίς να δίνεται κάποια ιατρική κατεύθυνση για τον χρόνο που πρέπει να γίνει αυτό το test ώστε να υπάρχουν αξιόπιστα αποτελέσματα. Έτσι, κάποιος εργαζόμενος που μπορεί να έχει κάποιο απλό σύμπτωμα να προχωρήσει στη διενέργεια self test, σε λάθος χρόνο, αυτό να βγει αρνητικό, ο εργαζόμενος να παραμείνει στην εργασία του, με ότι αυτό σημαίνει για τη διασπορά του ιού. Το θετικό είναι ότι η είσοδος στη χώρα θα γίνεται και με πιστοποιητικό εμβολισμού”.

Ένα ζήτημα το οποίο έθιξε ο κ. Γαλάνης, είναι εάν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας αυξημένου αριθμού τεστ στη χώρα μας, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. “Καθημερινά διενεργούνται γύρω στις 60.000 τεστ, εάν μία ημέρα θα πρέπει να αναχωρήσουν 150.000 επιβάτες, οι οποίοι για να εισέλθουν στη χώρα τους θα πρέπει να προσκομίσουν το σχετικό αρνητικό τεστ, πως θα καλυφθεί αυτή η ζήτηση”, διερωτήθηκε ο κ. Γαλάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν κι άλλα θέματα και αδιευκρίνιστα σημεία στα υγειονομικά πρωτόκολλα. “Εντούτοις, με βάση την περυσινή εμπειρία, όπου έγινε σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα”, διευκρίνισε ο γιατρός της παρέας.

money tourism copyright photo IMG_0923 LIVE
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλ. Βασιλικός | money tourism copyright photo

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), είπε ότι τη φετινή σεζόν προτεραιότητα έχουν τα υγειονομικά δεδομένα, τα οποία θα καθορίσουν τις τουριστικές ροές. “Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία, όπως κάναμε και πέρυσι, χωρίς να διαθέτουμε τα αντίστοιχα εργαλεία, που διαθέτουμε εφέτος, και πραγματικά κερδίσαμε το στοίχημα για την υγεία και την ασφάλεια των φιλοξενουμένων μας, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών. Εφέτος, τα πρωτόκολλα έχουν αναβαθμιστεί. Εάν καλυτερεύσει και η υγειονομική κατάσταση της χώρας, μπορεί και να εκπλαγούμε θετικά, λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία μόλις “πρασίνισε” οι κρατήσεις πραγματοποίησαν εντυπωσιακή άνοδο.

Οφείλουμε να εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα, να εμβολιαστούμε και να προσέχουμε, καθώς είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση υγειονομικά, κι αυτό είναι ένα καταστροφικό σενάριο. Αισιοδοξία και προσοχή, λοιπόν, κι όλα θα πάνε καλά”, είπε ο κ. Βασιλικός.

ernst-youngΜπαίνοντας στη συζήτηση ο κ. Κωνσταντίνος Πεχλιβανίδης, διευθυντής Transaction Real Estate στην Εrnest Υoung, είπε πως η κατάσταση ακόμη είναι ρευστή, έστω κι εάν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις από πλευράς υγειονομικών πρωτοκόλλων, εμβολιασμών, κ.λπ.  και θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να πει κάποιος ότι η φετινή σεζόν θα ανέλθει στο 60% του 2019. “Υπάρχουν οι συνθήκες να πάμε καλύτερα από το 2020 και ίσως να πιάσουμε το 40% του 2019. Θα συμφωνήσω με τον κ. Βασιλικό ότι εάν σε υγειονομικό επίπεδο ως χώρα πάμε καλά, μπορεί να εκπλαγούμε θετικά. Σύμφωνα με μια συγκρατημένα αισιόδοξη πρόβλεψη τα νούμερα του 2019 θα τα προσεγγίσουμε το 2023, με την προϋπόθεση ότι επιδημιολογικά θα είναι όλα καλά.

Τα προβλήματα των ξεναγών, οι οποίοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οικονομικά του κλάδου, κ.λπ., παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κα. Αναστασία Γαϊτάνου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσ/νίκης – Βορείου Ελλάδος, εκπέμποντας SOS.

“Ελπίζουμε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την περυσινή, διαφορετικά θα αφανιστούμε ως κλάδος. Το πρώτο μέρος της δουλειάς μας, που αρχίζει τον Μάρτιο, έχει χαθεί πλήρως, οι αισιόδοξοι τοποθετούν το άνοιγμα της δουλειάς μας τον Ιούλιο και οι λιγότερο αισιόδοξοι τον Σεπτέμβριο. Θα δούμε…”, λέει.

Και συνεχίζει: “Ο περιηγητικός τουρισμός που αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς μας δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν υπάρχουν ακριβή και σαφή πρωτόκολλα. Ο τουριστικός πράκτορας δεν θα μπει στη διαδικασία να οργανώσει ένα ταξίδι εάν δεν γνωρίζει πόσα άτομα μπορούν να ταξιδέψουν σε ένα λεωφορείο, πόσα να μπουν σε έναν αρχαιολογικό χώρο, να δειπνήσουν μαζί σε ένα εστιατόριο, κ.λπ.. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για περιηγητικό τουρισμό, όμως η πλειοψηφία των τουριστικών οργανισμών μεταθέτει τις διοργανώσεις για το Φθινόπωρο, περιμένοντας να δουν το πόσο θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, τι θα δείξει η εμπειρία, κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, το τοπίο για τους ξεναγούς εξακολουθεί να είναι θολό. Η πλειοψηφία μας έχει να εργαστεί από τον Νοέμβριο του 2019”.

Τα οικονομικά των ξενοδοχείων και του τουρισμού επί τάπητος

Συνεχίζοντας τη συζήτηση σε ερώτηση για το πως ξεκινάει η σεζόν για τα οικονομικά των ξενοδοχείων, του τουρισμού και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ο κ. Τάσιος λέει πως ότι χρήματα έλαβαν -επιστρεπτέα προκαταβολή, κ.λπ.- ήταν για την πτώση κατά 78% του τζίρου του 2020. “Για το 2021, τουλάχιστον τα εποχικά ξενοδοχεία δεν έχουν λάβει ευρώ.  Αναμένουμε στο… ακουστικό μας για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων, το οποίο έχει ανακοινωθεί, όπως και για ένα κεφάλαιο κίνησης για τον επισιτισμό”, λέει.

“Ξεκινάμε χωρίς χρήματα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ξεκινάμε χωρίς να γνωρίζουμε εάν επιδοτηθούν οι εισφορές στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Όπως και να’ χει η δεύτερη αυτή χρονιά δεν μπορεί να είναι θετική για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζοντας δύο χρόνια αρνητικά αποτελέσματα χρειάζονται 5 χρόνια για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προβληματισμός υπάρχει και για το θέμα της επιμήκυνσης των δανείων, με τις τράπεζες, μέχρι στιγμής, να μην έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να πω ότι η εγγυοδοσία πληρώνεται κανονικά από τις 30 Ιουνίου. Όσον αφορά τα εργασιακά, μπήκαμε στη διαδικασία να καταθέσουμε μία πρόταση ως προς τον υπουργό για την επέκταση των όρων της σύμβασης εργασίας της ΠΟΞ με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις πανελλαδικά, όμως δεν έγινε κανένας διάλογος. Δεν είναι καλό το κλίμα, και γι’ αυτό ευθύνονται οι εργαζόμενοι”.

Στο ίδιο ερώτημα ο ο κ. Γιώργος Βήλος, υποστήριξε “η εταιρία έχει πάθει μεγάλη ζημιά, καθώς μέσα σε 5 ημέρες η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 99%, ενώ η Fraport είχε ξοδέψει 1,7 δισ., εκ των οποίων μισό δισ. κόστισε η επένδυσή για τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, ενώ τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν στο ελληνικό δημόσιο. Η οικονομική ζημία είναι μεγάλη, όμως είμαστε αισιόδοξοι”.

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλικός είπε πως και σε αυτή την κρίση η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα έλθει μέσα από τον τουρισμό, εξηγώντας πως “οι επενδύσεις υφίστανται, αυτό που αναμένουμε είναι να επιστρέψει η επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν”.

Ο ίδιος θεωρεί ότι όσον αφορά τα οικονομικά του κλάδου δεν θα είναι μια καλή χρονιά και υπογραμμίζει πως θα υπάρξει ανάγκη για μια ενδιάμεση στήριξη του κλάδου, κάτι που συζητάτε, ήδη στην Ευρώπη. “Αναμένουμε σε επίπεδο χώρα τα δύο προγράμματα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τάσιος κι από την Ευρώπη την επέκταση του προγράμματος Soure, αφιερωμένο στις εργοδοτικές εισφορές και του State Trade, ‘κομμένο και ραμμένο’ στα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού.

Συμφώνησε με τους προλαλήσαντες, ο κ. Αγγελόπουλος για τα οικονομικά των ξενοδοχείων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το τι συμβαίνει με τη ρωσική αγορά, όπως και για το σύνολο των πρώην ανατολικών αγορών και των “emerging market”, είπε πως “αυτές είναι οι ανερχόμενες αγορές τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με την δέουσα σημασία”. “Η Ρωσία μπαίνει στο κάδρο, αλλά ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή της Ευρώπης όσον αφορά τον Covid, προτιμώντας να νοσήσει ο πληθυσμός -κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό-, παρότι έχουν στη φαρέτρα τους ένα αναγνωρισμένο εμβόλιο, και να αποκτήσει φυσικά αντισώματα”, λέει ο κ. Αγγελόπουλος”.

Μπαίνοντας στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ο κ. Αλέξανδρος Ευσταθίου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου και τουριστικός πράκτορας, είπε ότι η Σκιάθος εξαρτάται στην πλειοψηφία της από την αγγλική αγορά κατά 60%-70%. “Η αβεβαιότητα που υπάρχει από αυτή την αγορά, με τις “πορτοκαλί”, κ.λπ. λίστες, έχουν δημιουργήσει μια τεράστια σύγχυση”.

Ο ίδιος είπε πως πρέπει να προσφερθούν οι υπηρεσίες με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να προχωρήσει τάχιστα ο εμβολιασμός στα νησιά, να ξεκαθαρίσουν οι κανόνες από τις χώρες εισόδου ξένων τουριστών στην Ελλάδα, κ.ά..

Το θετικό είναι πως θεωρεί εφικτή την προσέγγιση του 40% των τουριστικών ροών του 2019 εφέτος.

Από την πλευρά του κ. Γιώργος Λυκαύγης, σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων, αναφερόμενος στο τι γίνεται στην Κέρκυρα, είπε ότι “η εξάρτηση από τη βρετανική αγορά ανέρχεται γύρω στο 45%, επομένως το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει στην ‘πορτοκαλί’ λίστα των Βρετανών, δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία μεταξύ των επαγγελματιών στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό, η ημερομηνία έναρξης των ξενοδοχείων τοποθετείται μεταξύ 10 και 19 Ιουνίου. Φυσικά υπάρχει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία είδε μία έκρηξη των κρατήσεων μόλις μπήκε στην ‘Πράσινη’ λίστα. Παραμένουμε αισιόδοξοι και δεν μας ενδιαφέρουν τα ποσοστιαία νούμερα σε σύγκριση με το 2019. Οι τιμές των ξενοδοχείων παραμένουν σε ευπρεπή επίπεδα και οι πληρότητες από το τέλος Ιουνίου μέχρι τον Οκτώβρη. Η μόνη πρόβλεψη είναι ότι ο Οκτώβριος θα είναι μήνας ρεκόρ για το νησί, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία”.

Οι χορηγοί

Οι χορηγοί που στήριξαν την εκπομπή, ήταν:

SCENT PLUS

Η Scent Plus υπηρετεί την επιστήμη του Sensory Marketing και την εφαρμόζει σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Το Πολυαισθητικό Marketing δίνει την δυνατότητα  σε κάθε επαγγελματικό χώρο να ενισχύσει την επικοινωνιακή του στρατηγική, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους marketing. Επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη εμπιστεύονται τη τεχνογνωσία και μεθοδολογία μας.

TUV AUSTRIA

TÜV AUSTRIA HELLAS είναι ανεξάρτητος οργανισμός παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ελέγχου, εκπαίδευσης, επιθεώρησης και πιστοποίησης για την ασφάλεια, την ποιότητα, το περιβάλλον και τη διαχείριση πόρων.

Το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της εστιάζει στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών προς όφελος της ποιότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, των υπηρεσιών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού τους. Το πελατολόγιο της εταιρείας περιλαμβάνει επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας όπως ο αγροδιατροφικός, ο τουριστικός, ο βιομηχανικός, ο τομέας των ανελκυστήρων και ανυψωτικών μηχανημάτων, της ενέργειας, ο κατασκευαστικός, κ.α..

Παράλληλα εστιάζει και στο εκπαιδευτικό κομμάτι, μέσω του εκπαιδευτικού της κέντρου TÜV AUSTRIA ACADEMY, το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) επιπέδου ΙΙ.

TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, μέλος του Γερμανικού Οργανισμού TÜV NORD Group. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987 παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification), σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) έχει αποκτήσει ηγετική θέση στον χώρο των Επιθεωρήσεων– Πιστοποιήσεων προσφέροντας υπηρεσίες με κύρος, αξιοπιστία, αναγνωρισιμότητα και προστιθέμενη αξία. Έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με τα μεγαλύτερα έργα Υποδομής και Ανάπτυξης της χώρας μας, συμβάλλοντας με τις υπηρεσίες της στην ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων και των κατασκευών.

Μέχρι σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 15.000 Συστήματα Διαχείρισης παρέχοντας πιστοποιητικά με διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές.

RAPIDBOUNCE

Η εταιρία RAPIDBOUNCE ασχολείται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και την διαχείριση τους τόσο σε επίπεδο management αλλά και consulting, προσφέροντας τους όλα τα σύγχονα μέσα για την κάλυψη των αναγκών τους.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  • Yield Management
  • Διαχείρηση Κρατήσεων
  • Διαχείρηση email & κλήσεων καταλύματος
  • Σχεδιασμός logo της επιχείρησης
  • Σχεδιασμός Ιστοσελίδας με ποιοτικό περιεχόμενο
  • Προώθηση της επιχείρησης σε google ads, FB ads κτλ.

Το “moto” της εταιρίας με μια πρόταση, είναι: “Νιώστε την άνεση να εξυπηρετήσετε τους καλεσμένους/ επισκέπτες σας.. Εμείς αναλαμβάνουμε πλήρως την ψηφιακή σας παρουσία”

ΕΝΑΚ

Η Σχολή Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης ΕΝΑΚ – Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία, ιδρύθηκε το 1996 από τον Νίκο Γιοβανίδη και ασχολείται αποκλειστικά με την ανάπτυξη της ναυαγοσωστικής και της διάσωσης στην Ελλάδα.

Η ΕΝΑΚ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός φορέας στον τομέα της ναυαγοσωστικής και μία από τις παλιότερες σχολές ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα.

Είναι αναγνωρισμένη Σχολή Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα Ελλάδος (Αρ. Πρωτ. Μ.Φ. 111.4/1/97/2699) – (Αρ. Πρωτ. 2118.6/02/02, ΑΤ. 580441)

Πτυχιούχοι της, αποτέλεσαν την Εθνική Ομάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής που έλαβε μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας στους Παγκόσμιους Αγώνες Ναυαγοσωστικής – Rescue, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία.

Η ΕΝΑΚ σήμερα πρωτοστατεί σε όλες τις Ναυαγοσωστικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας και διοργανώνει επιδείξεις ναυαγοσωστικής τεχνικής σε συνεργασία με τους Δήμους σε πολλά σημεία της Χώρας.

Tagged

1 σχόλιο στο “LIVE: Ανοίγει η φετινή σεζόν, προοπτικές και εξελίξεις | Τι είπαν Ebel και οι εκλεκτοί ομιλητές | Τι μέλλει γενέσθαι | VIDEO

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *