konsolas

Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την κατάρρευση της Thomas Cook|VIDEO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την κατάρρευση της Thomas Cook, αλλά και στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου του, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι το πρόγραμμα αναχώρησης και επαναπατρισμού των τουριστών που βρίσκονταν στη χώρα μας με πακέτα της Thomas Cook, εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα, επισημαίνοντας ότι: «ήταν πολύ σημαντικό όλοι αυτοί οι άνθρωποι να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ελλάδα αφού είναι δυνητικοί επισκέπτες μας και στο μέλλον».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για  τους εργαζόμενους που περιλαμβάνουν:

– Μείωση από 100 σε 80, του αριθμού των αναγκαίων ημερών εργασίας που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί για την καταβολή επιδόματος ανεργίας, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

– Επέκταση του  συνολικού χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα, σε απολυμένους των πληγεισών επιχειρήσεων.

– Ειδικό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στα πρώτα  μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως:

– Αναστολή για έξι (6) μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που πάνω από  το 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook.

– Απαλλαγή από το φόρο διαμονής.

– Επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων  που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook στον αναπτυξιακό νόμο, για  να επιταχυνθούν οι  εκταμιεύσεις.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού επισήμανε, επίσης, ότι είχε συναφθεί πρόγραμμα συνδιαφήμισης με την Thomas Cook, ύψους 1.426.000 ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο δεν θα υλοποιηθεί αφού έγινε καταγγελία της σύμβασης και δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ.

Προανήγγειλε, επίσης, πρωτοβουλία του Υπουργείο Τουρισμού για συνάντηση με τις συστημικές τράπεζες προκειμένου να τεθεί η ανάγκη νέων ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων που έχουν οι πληγείσες επιχειρήσεις.

«Η κατάσταση δεν είναι απλή, η πτώχευση της Thomas Cook θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό σε ό, τι αφορά στα έσοδα για το 2019. Τα δεδομένα θα οριστικοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδας στο τέλος του χρόνου.

Η δική μας, όμως, προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να μην υπάρξουν επιπτώσεις το 2020. Το παραπάνω, δεν αφορά μόνο στα μέτρα για τις επιχειρήσεις, αλλά και την προβολή και προώθηση της Ελλάδας, ως τουριστικού προορισμού.

Σε αυτό τον τομέα θα ρίξουμε το βάρος μας και ήδη αναμορφώνονται τα σχετικά προγράμματα προβολής και διαφήμισης από τον ΕΟΤ», τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Φραγγίδης…

Ο κ. Φραγγίδης από την πλευρά του, χαρακτήρισε αυτή τη χρεοκοπία ως μεγάλης κλίμακας φαινόμενο και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερης συμβολής του τουρισμού στην οικονομία, οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τη λειτουργία της αγοράς, το τραπεζικό σύστημα και την κοινωνική συνοχή. Έθεσε το θέμα του ομαλού επαναπατρισμού των τουριστών που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας και ζήτησε την εκτίμηση του Υπουργείου για την επίπτωση της πτώχευσης στα έσοδα του ελληνικού τουριστικού κλάδου και το σχέδιο αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών στον ελληνικό τουρισμό. Αναφέρθηκε δε στο μέγεθος του Thomas Cook στη χώρα μας, όπου δραστηριοποιούνταν με εννέα ξενοδοχεία άμεσα, με τριάντα εννιά μέσω franchise, ενώ είχε συνεργασία με πάνω από εξακόσια. Παράλληλα, είχε προγραμματίσει επενδύσεις περίπου 150.000.000 ευρώ, ενώ οι τουρίστες που διακινούσε ήταν πάνω από 3 εκ. Ο κ. Φραγγίδης τόνισε ότι η ζημιά που θα υποστούν οι επιχειρήσεις, που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με το Thomas Cook, εκτιμάται για τη φετινή σεζόν στα 500 εκ. ενώ μαζί με τις ακυρώσεις συμβολαίων και την απώλεια αεροπορικών εισιτηρίων της επόμενης σεζόν ίσως να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Κυρίως επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των χιλιάδων εργαζομένων που ξαφνικά θα μείνουν άνεργοι με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κοινωνική συνοχή και την οικονομία.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Φραγγίδης τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης όσων μείνουν άνεργοι. Επίσης, να αναζητηθούν άμεσα νέες αγορές και συνεργασίες, ώστε να μετριαστεί το κόστος των ακυρώσεων. Ανέδειξε επιπλέον την ανάγκη λειτουργίας ενός κυβερνητικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων σε επίπεδο Υπουργείων, όπως και μηχανισμών ελέγχου της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Επίσης, ο ΕΟΤ θα πρέπει να προωθήσει επαρκώς το τουριστικό μας προϊόν, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στην τουριστική αγορά και να αναζητηθούν  συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι προθέσεις που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση να γίνουν πράξη και να μη μείνουν προθέσεις και σχέδια υπό επεξεργασία. Στη δευτερολογία του ο κ. Κόνσολας είπε, ότι η κυβέρνηση είναι σε αναμονή σχετικής έκθεσης από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για την τουριστική οικονομία και τις πληγείσες επιχειρήσεις και μετά θα προβεί σε ανακοίνωση συνολικών μέτρων. Είπε, επίσης, ότι με την ανακοίνωση της κρίσης έγινε άμεσα καταγγελία της σύμβασης με την εν λόγω εταιρεία. Για τον ΕΟΤ ανέφερε, ότι προωθεί το τουριστικό μας προϊόν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού με τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν το θέμα της αντασφάλισης των επιχειρήσεων,  ώστε σε ενδεχόμενη δευτερογενή κρίση να υπάρξει επαρκής αντιμετώπιση.

Για να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο πατήστε εδώ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *