Φωτό: ΥΠΠΟΑ copyright
Φωτό: ΥΠΠΟΑ copyright

Μ. Κόνσολας: «Περιφερειακό Δίκτυο Καταδυτικών Πάρκων σε Κάρπαθο, Κάλυμνο, Λέρο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μια νέα ιδέα, αυτή τη δημιουργίας ενός Περιφερειακού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων σε Λέρο, Κάρπαθο, Κάλυμνο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας ότι τα Δωδεκάνησα αποτελούν μια περιοχή που είναι ιδανική για να δημιουργηθεί αυτό το Περιφερειακό Δίκτυο Καταδυτικών Πάρκων, που θα αποτελέσει πιλότο και πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι πρόσφατα στην Κάρπαθο, η ομάδα του διεθνούς φήμης δύτη Κώστα Θωκταρίδη προχώρησε στην καταγραφή ναυαγίων που βρίσκονται σε σχετικά προσιτό βάθος και μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού.

Στη Λέρο υπάρχουν ναυάγια πλοίων αλλά και αεροσκάφη στο βυθό του νησιού από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ναυάγια υπάρχουν στην Κάλυμνο αλλά και στο στενό της Τελένδου.

Σε αυτά τα τρία νησιά, αλλά και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου μπορεί να δημιουργηθεί ένα Περιφερειακό Δίκτυο Καταδυτικών Πάρκων.

Προϋπόθεση είναι η χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών για την έγκριση χωροθέτησης και κατασκευής των καταδυτικών πάρκων σε αυτά τα νησιά.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά από τα Υπουργεία Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού αλλά και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών που διαθέτει και τη σχετική τεχνογνωσία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες χωροθέτησης και κατασκευής τους.

Η πρόταση

Το πλήρες κείμενο της πρότασης του Μάνου Κόνσολα, έχει ως ακολούθως:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Τουρισμού
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Κύριο Υπουργό Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων στα Δωδεκάνησα»

Κύριοι Υπουργοί,
Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες εναλλακτικές μορφές τουρισμού και προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος.
Η χώρα μας απέκτησε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού με το νόμο 4688 του 2020.
Με βάση αυτό το πλαίσιο τίθενται συγκεκριμένοι κανόνες, ενώ προβλέπεται η διαδικασία χωροθέτησης και κατασκευής καταδυτικών πάρκων.
Το τελευταίο, αποτελεί προϋπόθεση για να αναπτυχθούν δραστηριότητες αλλά και να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που σχετίζονται με τον καταδυτικό τουρισμό.
Η Πολιτεία οφείλει να κάνει το πρώτο βήμα, να υποβοηθήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων που θα αποτελέσει πιλότο και πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας.
Τα Δωδεκάνησα αποτελούν μια περιοχή που είναι ιδανική για να δημιουργηθεί αυτό το Περιφερειακό Δίκτυο Καταδυτικών Πάρκων.
Πρόσφατα στην Κάρπαθο, η ομάδα του διεθνούς φήμης δύτη Κώστα Θωκταρίδη προχώρησε στην καταγραφή ναυαγίων που βρίσκονται σε σχετικά προσιτό βάθος και μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού.
Στη Λέρο υπάρχουν ναυάγια πλοίων, αλλά και αεροσκάφη στο βυθό του νησιού από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ ναυάγια υπάρχουν στην Κάλυμνο αλλά και στο στενό της Τελένδου.
Σε αυτά τα τρία νησιά αλλά και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου μπορεί να δημιουργηθεί ένα Περιφερειακό Δίκτυο Καταδυτικών Πάρκων.
Προϋπόθεση είναι η χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών για την έγκριση χωροθέτησης και κατασκευής των καταδυτικών πάρκων σε αυτά τα νησιά.
Το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών που διαθέτει και τη σχετική τεχνογνωσία.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1. Είναι στις προθέσεις τους η επεξεργασία της ιδέας δημιουργίας ενός Περιφερειακού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων στα Δωδεκάνησα; Προτίθενται να χρηματοδοτήσουν, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και το ΕΛΚΕΘΕ, τις σχετικές μελέτες χωροθέτησης και κατασκευής τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *