Mabrian: Στα βιωματικά ταξίδια στρέφονται οι ταξιδιώτες | Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία “πρωταγωνιστούν” το 2024

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια αξιοσημείωτη μετατόπιση προς τα βιωματικά ταξίδια, έναντι των συμβατικών αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη της Mabrian Technologies, με τρεις ευρωπαϊκές χώρες να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών για το 2024.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα βιωματικά ταξίδια έχουν αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες παγκοσμίως από το 2019. Ο βιωματικός τουρισμός περιλαμβάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με περιηγήσεις, τη φύση, τη γαστρονομία και την ευεξία. Ενώ, ο πιο συμβατικός τουρισμός πλαισιώνεται από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον πολιτισμό, τον ήλιο και την παραλία, τις οικογενειακές δραστηριότητες, τη νυχτερινή ζωή και τα ψώνια.

Η Mabrian διερωτάται εάν αυτές οι αλλαγές προτιμήσεων επηρεάζουν την Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο και η απάντηση είναι “ναι, και με ισοδύναμη ένταση”. Τα κίνητρα για επίσκεψη στην Ευρώπη μεταξύ 2019 και 2023 δείχνουν αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων στις βιωματικές δραστηριότητες, μειώνοντας την εξέχουσα θέση των συμβατικών.

Σύμφωνα με την Mabrian, αναλύοντας συγκεκριμένα τουριστικά προϊόντα, παρατηρούνται ορισμένες διαφορές στις παγκόσμιες τάσεις, αλλά το ενδιαφέρον για “δραστήριο” τουρισμό και εμπειρίες στη φύση είναι το ταχύτερα αυξανόμενο, με 5 και 3 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από το 2019.

Αντίθετα, μειώνεται ελαφρώς το ενδιαφέρον για πολιτιστικό τουρισμός (-3%) και τουρισμό ήλιου και παραλίας (-2%). Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο πολιτιστικός τουρισμός παραμένει το κύριο ταξιδιωτικό κίνητρο για το 27% των ταξιδιωτών.

Σχετικά με το ποιες ευρωπαϊκές χώρες επωφελούνται περισσότερο από αυτή την τάση, αναλύοντας τη σχετική σημασία των βιωματικών, έναντι των συμβατικών δραστηριοτήτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, είναι σαφές, αναφέρει η Mabrian, ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να επωφεληθούν από τις νέες τάσεις της ζήτησης. Έτσι, χώρες όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σλοβενία ή η Ελβετία παρουσιάζουν μερίδιο άνω του 60% στο ενδιαφέρον των επισκεπτών τους για βιωματικές δραστηριότητες. Όλες αυτές οι χώρες διαθέτουν σημαντικούς φυσικούς πόρους τοπίου, που τους επιτρέπουν να κυριαρχήσουν στην προσφορά αυτού του τουρισμού, καθώς και του “δραστήριου” τουρισμού.

Οι προορισμοί που ξεχωρίζουν το 2024

Αναφορικά με τις χώρες που θα μπορούσαν να είναι δημοφιλείς για βιωματικά ταξίδια το 2024, η Ιταλία προηγείται με τέσσερις προορισμούς, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Γερμανία με δύο προορισμούς η κάθε χώρα. Στις δέκα κορυφαίες ανερχόμενες περιοχές για το 2024 περιλαμβάνονται επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πορτογαλία, με έναν προορισμό η καθεμία.

Μεταξύ αυτών των προορισμών, το Πιεμόντε της Ιταλίας ξεχωρίζει για την εξαιρετική του θέση, περιλαμβάνοντας προορισμούς όπως το Τορίνο, την Στρέζα και την Άλμπα, όπου, εκτός από την ανάδειξη των πολιτιστικών και φυσικών προσφορών, ξεχωρίζουν και οι γαστρονομικές προσφορές, που περιλαμβάνονται μεταξύ των βιωματικών κινήτρων. Παρουσιάζει επίσης θετική εξέλιξη όσον αφορά την προσβασιμότητα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νέα Ακουιτανία στη Γαλλία, που περιλαμβάνει προορισμούς όπως το Μπορντό, το Μπιαρίτζ και η Λιμόζ, με μια προσφορά οινολογικών και γαστρονομικών προϊόντων και “δραστήριου” τουρισμού, που την κάνει να ξεχωρίζει. Η περιοχή απολαμβάνει επίσης ισχυρές και σταθερές αεροπορικές συνδέσεις.

Την τριάδα των κορυφαίων προορισμών συμπληρώνει η Ανατολική Αγγλία, με προορισμούς όπως το Κέιμπριτζ, το Έσσεξ ή το Νόρφολκ. Η περιοχή αυτή επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ πολιτιστικών και φυσικών προσφορών, τοποθετώντας την ως αναπτυσσόμενο προορισμό. Η συνδεσιμότητά της είναι επίσης καλή και σταθερή.

Τη δεκάδα των προορισμών συμπληρώνουn, σύμφωνα με την Mabrian οι κάτωθι προορισμοί: Οξιτανία (Γαλλία), Καμπανία (Ιταλία), Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (Γερμανία), Λομβαρδία (Ιταλία), Εμίλια-Ρομάνια (Ιταλία), η επαρχία του Αμβούργου (Γερμανία) και η επαρχία της Λισαβόνας (Πορτογαλία).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *