money tourism photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Με πετσέτες κατά της ιδιωτικοποίησης», λένε οι Γερμανοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το κίνημα της πετσέτας κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Καθημερινά πραγματοποιούνται δράσεις και πολλοί ιδιοκτήτες παραλιακών μπαρ υποκύπτουν στις πιέσεις, ανοίγοντας και πάλι δρόμο για την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου tageszeitung, «η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούλιο του 2019, διέταξε τώρα ξαφνικά ελέγχους πανελλαδικώς. Όπως ήταν αναμενόμενο, διαπιστώθηκαν πολυάριθμες παραβιάσεις και σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν συλληφθεί 16 άτομα μέσα σε τρεις ημέρες. Όμως οι αρχές έχουν σημαντική έλλειψη προσωπικού: για παράδειγμα υπάρχουν μόνο τρεις επιθεωρητές για ολόκληρη τη Χαλκιδική και τις εκατοντάδες παραλίες της.

Οι αρχές έχουν πολλά να κάνουν: στη Μήλο συνελήφθη εστιάτορας που είχε στήσει 41 ομπρελοκαθίσματα, 20 ομπρέλες και 17 καθιστικά με 5 τραπέζια σε αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να έχει λάβει άδεια. Στη Ζάκυνθο ένας ιδιοκτήτης beach bar συνελήφθη για την τοποθέτηση 30 ομπρελοκαθισμάτων χωρίς άδεια».

Η taz προσθέτει ακόμη πως «ενώ το 2019 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όρισε ότι το 60% της συνολικής έκτασης μιας παραλίας έπρεπε να παραμένει ελεύθερο για τους πολίτες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε αυτή τη ρύθμιση υπέρ των ιδιωτών που διατηρούν beach bar: τώρα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το 50% της συνολικής παραλιακής έκτασης. Επιπλέον, η κυβέρνηση μείωσε την έκπτωση από την άδεια σε περίπτωση παραβίασης των όρων της, από τα πέντε έτη σε ένα έτος».

Η εφημερίδα του Βερολίνου καταλήγει τέλος πως «δεν συντάσσονται πάντως όλοι με το κίνημα της πετσέτας. Στη συντηρητική εφημερίδα Καθημερινή, ένας σχολιαστής γράφει ότι οι πλούσιοι τουρίστες έρχονται στην παραλία “για να δουν και να τους δουν”. Είναι προφανές ότι δεν θα ήθελαν να έχουν μια οικογένεια με πετσέτες και φαγητό δίπλα στην ακριβή ξαπλώστρα τους. Και δεν θέλει κανείς την επιστροφή στην εποχή του φτωχού τουρισμού, όπως καταλήγει».
ΠΗΓΗ: www.dw.com

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *