money tourism copyright
Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος | money tourism copyright

Μεγάλες οι προοπτικές του «Τουρισμού 55+»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι σημαντικές προοπτικές του «Τουρισμού 55+», του λεγόμενου «Ασημένιου Τουρισμού» που αφορά τους τουρίστες άνω των 55 ετών και μπορεί να γίνει καταλύτης για την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας, παρουσιάστηκαν στην πρώτη συνεδρία του Διεθνούς Συνεδρίου της Philoxenia, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», υπό την συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης χαρακτήρισε την 55+ τουριστική αγορά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, σημειώνοντας πως η χώρα μας πρέπει να τοποθετηθεί εγκαίρως σε αυτή, για να μην χάσει μια ευκαιρία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας, τόνισε πως στην Ελλάδα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για την ανάπτυξη του «ασημένιου τουρισμού», ο οποίος συνάδει και με την στρατηγική του υπουργείου για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο.

Στην υπεραξία που μπορούν να δώσουν στον τουρισμό οι 55+ τουρίστες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας πως οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών ταξιδεύουν στα άκρα της σεζόν. Ο ίδιος πάντως υπογράμισε πως ο ανταγωνισμός στο κομμάτι αυτό είναι μεγάλος από την Ισπανία και την Πορτογαλία και θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να προσελκύσει η χώρα μας αυτή την σημαντική αγορά.

Στις τρεις κατηγορίες του «Ασημένιου Τουρισμού», των 55-65 ετών, των 65-70 και των 70-85, αναφέρθηκε η γεροντολόγος, σύμβουλος «ασημένιου τουρισμού», κα Στέλλα Τσαρτσαρά. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τουρίστες που είναι ακόμα εργαζόμενοι με καλή υγεία και χρειάζονται χαλάρωση και ξεκούραση. Στο κομμάτι αυτό η χώρα μας έχει αναπτύξει προϊόντα, τα οποία όμως δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά από τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τους συνταξιούχους, των οποίων η υγεία έχει αρχίσει να κάμπτεται και οι οποίοι θέλουν νέες εμπειρίες και τουρισμό ευζωίας. Στο κομμάτι αυτό η Ελλάδα δεν έχει πετυχημένα προϊόντα. Στη δε τρίτη κατηγορία ανήκουν οι γηριατρικοί τουρίστες, με προβλήματα υγείας, οι οποίοι έχουν αυξημένες ανάγκες για υποστήριξη και ειδικά πακέτα. Για την κατηγορία αυτή, σύμφωνα με την κα Τσαρτσαρά, δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε καν στην Ευρώπη. «Ο ασημένιος τουρισμός δεν είναι τουρισμός τρίτης ηλικίας, δεν είναι αντιγηραντικός τουρισμός, ούτε τουρισμός προσβασιμότητας» σημείωσε.

money tourism copyright
Οι ομιλητές Έφη Καλαμπουκίδου, Σταύρος Δαλιάκας και Τάσος Γούσιος | money tourism copyright

Το καλό κλίμα, η μεσογειακή διατροφή, το φυσικό περιβάλλον, οι ιαματικές πηγές, η θάλασσα και το χαμηλό κόστος είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην προσπάθεια προσέλκυσης των 55+ τουριστών, όπως ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aldemar Resorts, κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

money tourism copyright
O κ. Χάρης Νεοφυτίδης | money tourism copyright

Οι «ασημένιοι τουρίστες» είναι έμπειροι ταξιδιώτες, με ελεύθερο χρόνο και ευελιξία, θεωρούν το ταξίδι μέρος του life style τους, έχουν περισσότερες αποταμιεύσεις, ζητούν υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες, ενδεχομένως να έχουν θέματα υγείας, δεν ενδιαφέρονται για συγκινήσεις, ενώ αναζητούν ασφάλεια. Τα χαρακτηριστικά αυτά των 55+ τουριστών παρουσίασε η σύμβουλος ανάπτυξης προορισμών, κα Sabine Switalla, προσθέτοντας πως οι ταξιδιώτες αυτοί θέλουν επίσης λειτουργικά καταλύματα και ιατρική φροντίδα στο ξενοδοχείο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Οικοσυστήματος LLM Care και του Ζωντανού Εργαστηρίου ThessAHALL, κ. Παναγιώτης Μπαμίδης, κατέθεσε από το βήμα του συνεδρίου πρόταση αξιοποίησης του συστήματος σωματικής και νοητικής υγείας LLM Care στον τουρισμό των 55+ στην Ελλάδα. Το LLM Care είναι μια καινοτομική υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας που βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες και συνδυάζει τις ασκήσεις του νου και του σώματος.

philoxeniaΤην πρώτη συνεδρία συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece κ. Γιώργος Βήλος, αναφέρθηκε στις επιδόσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία» και στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των επιβατών του. Ειδικότερα, στο πρώτο δεκάμηνο του 2018 το αεροδρόμιο καταγράφει αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 5,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα (288.000 περισσότεροι επιβάτες), η οποία είναι απόρροια της ενίσχυσης του αριθμού των επιβατών από το εξωτερικό. Ο κ. Βήλος σημείωσε ότι το «Μακεδονία» έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Μητροπολιτικού αεροδρομίου και επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής σαιζόν 2018-19 θα προστεθούν νέα δρομολόγια (προς Τελ Αβίβ, Μπολώνια και Νυρεμβέργη, αλλά και εντός χώρας προς Μυτιλήνη και Χανιά.) Οι επιβάτες 55+ αντιπροσωπεύουν περίπου το 14-15% της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου.

Ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης και Επίκουρος Καθηγητής Τουριστικού Μάνατζμεντ του Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε πως οι τουρίστες 55+ είναι ένα ετερόκλητο κοινό, δεν αποτελούν μία ενιαία αγορά και το βασικότερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την δραστηριότητα τους είναι η κατάσταση της υγείας τους. Κρίσιμο θέμα (ιδιαίτερα για χώρες με γήρανση του πληθυσμού όπως η Ελλάδα) είναι το να υπάρχει προσβασιμότητα στις τουριστικές υποδομές, καθώς η προσβασιμότητα είναι η πεμπτουσία της φιλοξενίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μάρκος Δανάς, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και Μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού, παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στο πεδίο των ιαματικών πηγών στην χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Επιπλέον, ανέδειξε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προκύπτουν για τις ιαματικές πηγές και γενικά για τον τουρισμό υγείας με το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό.

Ο κ. Ivor Ambrose, Managing Director του European Network of Accessible Tourism a.s.b.l. Belgium, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι τουρίστες 55+ αυξάνονται ποσοτικά, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις και στο πλαίσιο αυτό η τουριστική βιομηχανία οφείλει να προσαρμοστεί για να μπορέσει να αυξήσει τα έσοδα της.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σφήκας, Ξεναγός και Δημοσιογράφος Unesco, παρουσίασε ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τουριστών 55+, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ταξιδεύουν περισσότερο και για πιο πολλές ημέρες, σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες.

Στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ισχυρή βούληση και τις αξιόπιστες συνέργιες, που απαιτούνται για να επιτευχθεί, συμμετείχαν οι κ.κ. Χάρης Νεοφυτίδης, Operations Director του ομίλου ξενοδοχείων Χανδρή, Γιώργος Παλιούρας, Διευθυντής Ανάπτυξης της Rhapsody Travel, Σταύρος Δαλιάκας, Εμπορικός Διευθυντής της Ellinair, Έφη Καλαμπουκίδου, Διπλωματούχος Ξεναγός και Πρόεδρος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών και ο κ. Τάσος Γούσιος, Επαγγελματίας του Τουριστικού Μάρκετινγκ από την εταιρεία Alpha Marketing. Συντονιστής στο στρογγυλό τραπέζι ήταν ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος Omorfa Taxidia.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της European Federation of Tourist Guide Associations (FEG) και του European Network for Accessible Tourism (ΕΝΑΤ).

Χορηγός Φιλοξενίας του συνεδρίου είναι η FRAPORT GREECE, Χορηγός Αερομεταφορών η ΕLLINAIR, Χορηγός των Coffee Break η CATERING SAMIOTAKIS, Χορηγός Μετακινήσεων η Taxi Mercedes Club και Mέγας Χορηγός Επικοινωνίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM.

Η Philoxenia και η Hotelia συγκέντρωσαν 615 εκθέτες (415 η Philoxenia και 200 η Hotelia) από 22 χώρες, και έχουν να επιδείξουν επισκέπτες από 47 χώρες –αριθμό ρεκόρ- και ένα ευρύ πρόγραμμα ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών, με 200 περίπου συμμετοχές.

Tagged

1 σχόλιο στο “Μεγάλες οι προοπτικές του «Τουρισμού 55+»

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *