rodos palace
Συνεδριακή αίθουσα του Rodos Palace

Μεγάλη σύνοδος στη Ρόδο για την ειρήνη και την ασφάλεια

ΦΟΡΕΙΣ

Συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις με τις τοπικές αρχές για την άρτια διοργάνωση της κορυφαίας συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, είχε χθες ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος.
Σε δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο κ. Κόκκινος χαρακτήρισε την «Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα» ως ένα από τα κορυφαία γεγονότα που θα δώσει στην Ρόδο την παλιά της αίγλη, στον ρόλο που έχει να διαδραματίσει στο διεθνές γίγνεσθαι, όπως σε άλλες εποχές, και γι’  ακόμη μια φορά θα φέρει πιο κοντά χώρες με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.
kokkinosΣτην Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Rodos Palace, θα μετέχουν υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης και Αραβικών κρατών.
«Είναι ένα μεγάλο γεγονός με μεγάλη σημασία και βαρύτητα. Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, καθίσταται η χώρα μας ένας βασικός παράγοντας σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, ανάμεσα στην Ανατολή και στην Δύση. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και ευελπιστούμε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την απαρχή για μια σειρά ειρηνευτικών πρωτοβουλιών».
Για την «Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα» εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Σλοβακία (που έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η Ιταλία, η Κροατία, η Αλβανία, Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Μαρόκο, η Τυνησία κ.ά.
Η συνάντηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κι αυτό μαρτυρά την σημασία της κορυφαίας αυτής συνάντησης.
«Η συνάντηση αφορά 12 συμμετοχές αλλά ήδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή κι άλλων χωρών. Ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα για τον αριθμό των συμμετοχών ούτε λεπτομέρειες αναλυτικά. Θα είναι μια μεγάλη σύνοδος για την ειρήνη και την ασφάλεια. Η Ρόδος υπήρξε διαχρονικά και ιστορικά σημείο συνάντησης και σταυροδρόμι πολιτισμών. Παλαιότερα υπήρξε και κέντρο μεγάλων αποφάσεων και κορυφαίων προσώπων. Είναι η ώρα να επανέλθουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
Να σημειωθεί ότι η Ρόδος θα προβληθεί και σε διεθνές επίπεδο καθώς την «Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα» θα καλύψουν μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι από 60 χώρες.
Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς καθώς και πολλά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας.
Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εξωτερικών είναι η «Διάσκεψη της Ρόδου» να δώσει αφορμή για πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνεργασίες ανάμεσα στις δύο όχθες, την ευρωπαϊκή και την αραβική, με απώτερο στόχο ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Κοινές προκλήσεις, το προσφυγικό, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις και η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.
Η «Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα» αντανακλά τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιφέρειάς της σε συνεργασία με χώρες που, αν καταφέρουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, έχουν πραγματική δυνατότητα επιρροής στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών, θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο κ. Κόκκινος επιβεβαίωσε το γεγονός πως η Ρόδος θα μετατραπεί σε… «φρούριο» καθώς λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των υψηλών προσκεκλημένων και των κορυφαίων προσωπικοτήτων της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής.
Οι εργασίες θα είναι κλειστές, θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’ ενώ μερικές από τις συνεδριάσεις θα είναι ανοιχτές για διάλογο και δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *