ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Μέτρα για λειτουργικές προδιαγραφές και ασφαλείας στην βραχυχρόνια μίσθωση, προανήγγειλε η Όλγα Κεφαλογιάννη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το υπουργείο Τουρισμού εργάζεται εντατικά για τη χάραξη μίας πολιτικής που απαντά στις σύγχρονες και σύνθετες προκλήσεις μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και πολιτικών, για μία νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό, ανέφερε η υπουργός κα Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  (ΣΕΤΕ), προαναγγέλοντας νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλλει ελάχιστες λειτουργικές προδιαγραφές και τεχνικές – ασφαλείας στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού, “…Οι ρυθμίσεις φορολογικής φύσεως που εισήχθησαν με το νέο νόμο, θέτουν ένα πρώτο αλλά σημαντικό  ρυθμιστικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει μεν τη φορολογική αντιμετώπιση ακινήτων που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά θα εμποδίζει και την εμφάνιση καταστάσεων αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο της φιλοξενίας. Αυτός είναι ο λόγος που προβλέφθηκαν οικονομικές υποχρεώσεις και τέλη αντίστοιχα αυτών των ξενοδοχείων, και μάλιστα αντιστοίχου των ξενοδοχείων 5 αστέρων στις βίλες και στα μεγάλα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια. Ο σκοπός μας είναι να υπάρξει απόλυτα διαυγές τοπίο ανάπτυξης του προϊόντος  της οικονομίας  του διαμοιρασμού… Με γνώμονα φυσικά και την προστασία του καταναλωτή από αθέμιτες και μη επαγγελματικές πρακτικές, προσαρμοσμένο στα  δεδομένα της χώρας μας και της κατανομής του τουριστικού προϊόντος”.

Και συνέχισε με νόημα: “Το Υπουργείο Τουρισμού, πιστό στις απόψεις του, και ακολουθώντας και τις ευρωπαϊκές πρακτικές, εισήγαγε την ρύθμιση για το ζήτημα εκμίσθωσης με βραχυχρόνιες συμβάσεις του συνόλου των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών. Το επόμενο διάστημα θα λάβουμε  νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να επεκταθεί και να εξειδικευτεί περαιτέρω το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, στο επίπεδο θέσπισης ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών”.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει μια δέσμη ρυθμίσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στις βασικές προτάσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την βραχυχρόνια μίσθωση, που έχουν να κάνουν με πυρασφάλεια, υγιεινή (μυοκτονίες, απεντομώσεις, κ.λπ.), ελάχιστα τετραγωνικά και μορφολογία ακινήτου, κ.λπ., κ.λπ..

‘Έχουμε όραμα”

Έχουμε  ξεκάθαρο όραμα και στόχο, τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη, τη βιωσιμότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος με ύψιστη προτεραιότητα:

– την οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους,

– τη  μέριμνα για το φυσικό περιβάλλον και το πολιτιστικό κεφάλαιο

–  την διαφύλαξη και ανάδειξη  της ταυτότητας των προορισμών.

Σε αυτή την αναπτυξιακή λογική, είπε η υπουργός, έρχεται να δώσει κατευθύνσεις το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, το οποίο θα θέσει σταθερές και ξεκάθαρες βάσεις για την χρήση της γης στην τουριστική ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε ακόμα στη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων, τονίζοντας εμφατικά ότι “…έχει δρομολογηθεί και η εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών. Επιδιώκουμε  να δημιουργήσουμε και οριοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο, στο οποίο θα εμπλέκονται  και συνεργάζονται  ο ιδιωτικός τομέας, η κεντρική κυβέρνηση  και η τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλουμε οι Οργανισμοί αυτοί να έχουν ενεργό συμμετοχή, όχι μόνο στην προώθηση και την προβολή των προορισμών, αλλά, κυρίως, στην ορθολογική διαχείριση και την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Θα υπάρξει λοιπόν αυστηρό πλαίσιο αρμοδιοτήτων, και όρων διαφάνειας στα προγράμματα που θα προτείνονται. Αλλά και μετρήσεις  αποτελεσματικότητας των  παραγόμενων προγραμμάτων και δράσεων προβολής  και διασφάλιση στελέχωσης με άτομα ιδιαίτερων γνώσεων και εμπειρίας  προσόντων. Στο σημείο αυτό, να επιτρέψτε μου να σημειώσω πως η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους είναι δεδομένη, ώστε να επιτευχθεί η κατά το μέγιστο συναίνεση. Και ασφαλώς η συνδρομή σας, όπως και πρόσφατα αποτυπώθηκε ως προτάσεις προς εμάς, είναι απόλυτα επιθυμητή και επιβεβλημένη”.

Ακόμη, η  υπουργός έκανε ειδική αναφορά στη Σύσταση Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο σε συνεργασία  με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και σκοπό τη συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.

Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ούτως ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στον οικονομικό διαμοιρασμό.

Υπάρχουν σήμερα η πολιτική βούληση, οι ευκαιρίες και ένα λεπτομερές σχέδιο, κατέληξε η υπουργός Τουρισμού, που μπορεί να οδηγήσει σε μια σταθερή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας θα μοιράζονται ισόρροπα στην ελληνική κοινωνία και θα οδηγήσουν σε συλλογική πρόοδο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *